tisdag 3 februari 2009

Unforgiven är brittisk TV-perfektion


Brittiska TV-serier får sällan någon uppmärksamhet här i Sverige och risken att man missar något bra är därför väldigt stor. Medan vi hypar nästan alla nya amerikanska serier, finns det få svenska bloggar och tidningar som ens bryr sig om brittiska TV-produktioner. När man väl hittar sevärda brittiska TV-serier känns det ofta som en tacksam slump. De senaste åren har jag upptäckt många fantastiska brittiska humorserier som Peep Show och Mighty Boosh via internet, medan det har varit lite klurigt att hitta bra dramaserier. Miniserien Unforgiven har visats på den brittiska kanalen ITV under januari och jag är väldigt glad över att ha snubblat över den. Det är en av de bästa miniserierna jag har sett, och den imponerar på alla plan.

För femton år sedan dödade Ruth Slater två poliser. Nu har hon avtjänat sitt straff och släpps ut i en verklighet där hon aldrig har levt. När hon begick brottet var hon tonåring och hon har aldrig levt ett normalt vuxet liv. Hon får en lägenhet och ett jobb på ett slakteri, och förväntas anpassa sig till samhället. Verkligheten är grå och dyster, och samtidigt som Ruth har svårigheter att gå vidare med sitt liv är det flera personer som fortfarande lider av hennes gärning. En av de mördade polisernas söner vill att Ruth ska få lida såsom han har lidit och bestämmer sig för att döda Ruths yngre syster. Ruth försöker själv få kontakt med systern, som blev bortadopterad när hon fängslades och inte känner till Ruths existens. Det är svårt att glömma det förgångna, och ett brott är inte alltid vad det verkar.

Unforgiven är kort, även för att vara en miniserie, och det är fascinerande hur mycket som berättas på tre avsnitt. Jämfört med de flesta amerikanska TV-serier som har betydligt längre säsonger, lyckas Unforgiven säga väldigt mycket. Historien förs framåt på ett lågmält och långsamt sätt, men det finns en substans här som saknas i de flesta TV-serier. Både manus och bildspråk är väldigt effektivt, och Unforgiven placerar sig genast i toppskiktet av nya brittiska serier.

Unforgiven påminner om den lysande brittiska serien Five Days som sändes i SVT under förra året. Liksom den serien skildrar Unforgiven hur ett brott påverkar alla de som berörs. Det är medryckande, tänkvärt och realistiskt. Skådespelarna är alla mycket bra och Suranne Jones som gör huvudrollen är verkligen perfekt. Hon ser rå och skitig ut, men man vet ändå att det finns ett bultande och varmt hjärta i hennes bröstkorg. Tydligen har hon främst medverkat i såpor och halvdana TV-produktioner tidigare men efter den här rollen borde hon kunna få vilken roll som helst.

Unforgiven är en gripande serie som säger mycket och eftersom den är så kort borde alla kunna ta sig tid att se den. Framåt slutet är jag väldigt berörd av Ruths öde. Det känns som att Unforgiven är en sådan serie som är ett givet inköp för SVT, och förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän vi hittar den i de svenska TV-tablåerna.

Inga kommentarer: