fredag 27 augusti 2010

Leader of the Pack


Is she really going out with him? Well, there she is. Let's ask her.
Betty, is that Jimmy's ring you're wearing?
Mm-hmm
Gee, it must be great riding with him
Is he picking you up after school today?
Uh-uh
By the way, where'd you meet him?


Jag tillbringade nyligen några alldeles fantastiska dagar hos en kompis på den skotska landsbygden. En morgon drog jag igång iPoden på shuffle i jakt på den perfekta morgonlåten. Av alla tusentals låtar var det The Shangri-Las underbara Leader of the Pack som började spelas. Jag hade förälskat mig i den filmiska 60-talslåten tidigare, men det var länge sedan jag hade hört den senast. Att återförenas med Shangri-Las var riktigt trevligt. Jag älskar Leader of the Pack och skulle vilja hävda att det är en av världens bästa låtar. Den låter riktigt bra, ljudeffekterna fungerar ypperligt, strukturen är intressant och tjejerna sjunger bättre än nästan alla andra. Det är en låt som verkligen står ut, även 46 år efter att den spelades in. Få band har lyckats berätta en lika stark historia på samma självklara sätt.

I met him at the candy store
He turned around and smiled at me
You get the picture? (yes, we see)
That's when I fell for (the leader of the pack)


The Shangri-Las var en tjejgrupp som rönte stora framgångar i USA under några i mitten av 60-talet. De kom från en ganska tuff del av Queens och hade rykte om sig att vara ett gäng hårda tjejer. De spelade en del på det ryktet, men om man ser foton på gruppen ser de otroligt oskyldiga ut. Jag blir alltid glad av att titta på bilder med Shangri-Las. De ser rätt roliga ut. På ganska många bilder ser de identiska brunettvillingarna ut som transor. Det tycker jag är kul. Men de är ganska söta också. Väldigt långt ifrån hur dagens kvinnliga popstjärnor ser ut. Shangri-Las och deras dramatiska låtar väcker onekligen särskilda känslor till liv.

My folks were always putting him down (down, down)
They said he came from the wrong side of town
(whatcha mean when ya say that he came from the wrong side of town?)
They told me he was bad
But I knew he was sad
That's why I fell for (the leader of the pack)


Det där är nog den bästa biten av Leader of the Pack. De där raderna säger oss som lyssnar rätt mycket. Hennes föräldrar gillar honom inte, man anar något slags borgerligt klasshat hos föräldrarna, och man kan verkligen höra hur ledsen hon är. Här etableras gängledaren som en komplicerad figur med ett hårt yttre men med ganska många sorgsna känslor på insidan. Det är inte svårt att föreställa sig honom som James Dean i Ung Rebell eller MC-Brando. Jag tycker att det är väldigt fint och hjärtegripande. Sen fortsätter låten med:

One day my dad said, "Find someone new"
I had to tell my Jimmy we're through
(whatcha mean when ya say that ya better go find somebody new?)
He stood there and asked me why
But all I could do was cry
I'm sorry I hurt you (the leader of the pack)


Det börjar kännas riktigt sorligt här, och fortsättningen känns väldigt oväntad och tragisk:

He sort of smiled and kissed me goodbye
The tears were beginning to show
As he drove away on that rainy night
I begged him to go slow
But whether he heard, I'll never know

Look out! Look out! Look out! Look out!


Motorcykeln krashar!

I felt so helpless, what could I do?
Remembering all the things we'd been through
In school they all stop and stare
I can't hide the tears, but I don't care
I'll never forget him (the leader of the pack)


Den oväntade vändingen gör låten väldigt stark och gripande. Det är omöjligt att inte beröras. Leader of the Pack är en lysande berättelse som berättas på ett kortfattat och effektivt sätt. Det är få band och artister som har klarat av att göra samma sak. Leader of the pack är cool, svängig och fantastiskt medryckande. Det är inte konstigt att band som New York Dolls, Blondie och The Horrors har hyllat Shangri-Las. Det har aldrig funnits något tjejband som dem. När Leader of the Pack ebbar ut i de finaste tänkbara Beach Boys-harmonier kan jag känna hur tårar rinner nedför min kind.

The leader of the pack - now he's gone
The leader of the pack - now he's gone
The leader of the pack - now he's gone
The leader of the pack - now he's gone

Inga kommentarer: