fredag 10 augusti 2012

Line of Duty

Socialrealistisk film är ett populärt ämne på Finpop. Åtminstone gillar jag att skriva om sådana. Om någon gillar att läsa om socialrealism är däremot mer tveksamt. I det här inlägget är visserligen utgångspunkten socialrealistisk film, men ni kan vara lugna, framförallt kommer det handla om tuffa poliser och sådana är ju alltid uppskattade. Som jag skrivit tidigare så var Ken Loachs film Sweet Sixteen från 2002 vändpunkten som fick mig att börja gilla socialrealism. En av de saker som gjorde det till en så bra och lyckad film var huvudrollsinnehavaren Martin Compston som aldrig hade skådespelat tidigare och med sin inlevelse och sitt speciella utseende – väldigt brittiskt och både hårt och mjukt - fick sin svåra roll att kännas äkta och trovärdig. Han gjorde ett starkt intryck på mig och när jag senare har sett honom i andra filmer och TV-serier har jag alltid blivit lite glad. Martin Compston har ju inget hunkutseende och han har nog aldrig hoppats på att bli en Hollywoodstjärna. Sedan Sweet Sixteen har han varit med i bland annat TV-serien Monarch of the Glen (eller Karl för sin kilt som den heter på svenska), den sevärda filmen A Guide to Recognizing Your Saints med Robert Downey Jr. och den småmysiga Soulboy som är en ganska ordinär ungdomsfilm som utspelar sig kring northern soul-kulturen. Sweet Sixteen hade lätt kunnat bli hans enda film men eftersom han är en så pass bra skådis glädjer det mig att han får andra roller. Senast har han gjort en av de stora rollerna i BBCs femdelade polisserie Line of Duty som visats på brittisk TV nu i sommar. Det är en otroligt spännande och välgjord fem timmar lång thriller och Martin Compston får verkligen chansen att briljera.

I Line of Duty spelar Martin Compston en ung och duktig polis som drivs av viljan att alltid göra rätt. Serien börjar med att han och kollegorna i antiterroriststyrkan utför en klantig och hastigt planerad operation med resultatet att en oskyldig man skjuts och dör. Han uppmanas att ljuga för att skydda sina överordnade, men vägrar och utfryst av arbetskamraterna byter han jobb och börjar arbeta på den enhet som försöker upptäcka och motverka korruption inom polisen. Där får han uppdraget att spana på en framgångsrik och uppskattad polis, nyligen utnämnd till ”årets polis”, som verkar lite skum. Denne fuskar med statistiken av uppklarade fall för att framstå som mer effektiv än vad han är, men har inga grövre saker på sitt samvete. Men när han inleder en otrohetsaffär med en gammal kärlek går saker snabbt utför och snart befinner han sig i en ohanterlig härva av våld, lögner och förlorad heder.    

Jed Mercurio som har skrivit Line of Duty kan alla knep för att skapa att snabbt, spännande och effektivt polisdrama. Han måste kunna alla klassiska polisthrillers om korruption utantill och Line of Duty känns verkligen som en framtida klassiker i genren. Det är oavbrutet spännande och angeläget och samtliga karaktärer är väldigt välskrivna. Under seriens fem timmar finns inte en enda död minut. Det är intensivt och intressant hela tiden utan att tappa tempo. Serien är snyggt filmad och klippt och skådespelarna är suveräna. Martin Compston övertygar som den unga snuten som alltid sätter sanning och heder i första hand och inte bryr sig om att kollegorna hatar och föraktar honom. Både hans utseende och raka skådespel gör att han passar perfekt som snut. Hans partner spelas av en annan duktig skådespelare som också fick sitt genombrott i en socialrealistisk film nämligen Vicky McClure som spelade Lol i This is England. Hon passar också perfekt som snut, inte ens The Wire hade en så cool kvinnlig polis, och det är sjukt kul att se henne och Compston spela mot varandra. Det känns häftigt att se två skådespelare som fick sina respektive genombrott med roller som trasiga och utstötta underklassungdomar spela två ädla poliser. Att de båda gör det så bra gör det ännu roligare. De andra skådespelarna i Line of Duty är också riktigt duktiga. Craig Parkinson som spelade en mycket svinig övervakare i roliga ungdomsserien Misfits dyker också upp som polis. Line of Duty har blivit förnyad för en andra säsong och jag är väldigt förväntansfull. Tillsammans med suveräna advokatserien Silk är nämligen Line of Duty bland det bästa som producerats av BBC på senare år. Och det är kul att se Martin Compston igen.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Såg nyss Line of duty, väldigt bra, var dock lite besviken på slutet. Såg även this is england 86 och 88. Väldigt bra, är dock en sucker för brittiska draman. Gillar du Mike Leigh? Har du sett Secret & Lies?

Henrik Valentin sa...

Hej Daniel!
Nej, jag har inte sett Secret & Lies, men den låter spännande. De Mike Leigh-filmer jag sett har varit bra :)

Vill du ha fler grymma brittiska dramaserier kan jag varmt rekommendera Silk och Top Boy, som jag har skrivit om här på bloggen tidigare.