måndag 11 maj 2009

Relapse med Marshall Mathers


När jag var tretton år hatade jag Eminem. Jag hatade honom verkligen. Den musik han gjorde var inte min hiphop. Det var de jobbiga översittarkidsens hiphop. Jag var inte tillräckligt gammal för att kunna ta till mig texterna och Eminem framstod mest som en påfrestande idiot. Självklart smyglyssnade jag på Stan lika mycket som alla andra. Det var (och är) en fantastisk låt. Hiphop när den är som bäst. Med den låten visade Eminem hur otroligt skicklig han var både som rappare och textförfattare. Det var omöjligt att inte gilla honom och hans förmåga att berätta en bra historia. Sen kom 8 Mile. Det var där det vände för mig. 8 Mile fick mig att förstå och omvärdera Eminem. Han spelade sig själv och gjorde en fantastisk roll. 8 Mile var nedtonad, rå och väldigt älskvärd. Och Lose Yourself var en enastående låt. Beatet jagar mig fortfarande. Marshall Mathers tog den där möjligheten. Han blev större än vad han någonsin hade kunnat ana. Eminem har gjort många värdelösa låtar och den bild media ger av honom får honom att framstå som en förvirrad och trashig stjärna. Men han har också gjort mycket bra grejer. Många av hans låtar är gripande och han har alltid rappat bättre än de flesta. Det finns inte många som överträffar Ems förmåga att droppa konstiga rim. Jag är lika splittrad till Eminem som artist som Slim Shady är till sig själv.

Den senaste Eminemskivan, Encore, kom 2004. Sedan dess har Marshall Mathers haft det tufft. Planen var ett ta en paus från Slim Shady och fokusera på att producera musik istället. Men saker kom i vägen. Han blev beroende av sömntabletter och missbrukade sådana rätt hårt. Han gifte sig med sin gamla fru, Kim, igen. De skiljde sig efter elva veckor. Ungefär samtidigt blev Marshalls bästa polare och kollega DeShaun "Proof" Holton skjuten till döds utanför en nattklubb i Detroit. Marshall blev förkrossad och tog till pillren igen. Relapse. Nu är han dock tillbaka. Och han satsar hårt. Den nya skivan Relapse bjuder på en Eminem i högform. Senare i år kommer Relapse 2.

Valium, valium, valium. Eminem har varit nere. Nu är han uppe igen. På Relapse får vi mer av den Eminem som vi har lärt känna de senaste tio åren. Han provocerar och driver med de flesta. Ibland får han till det och samhällskritiken känns träffsäker. Eminem har alltid dissat kändisar och det fortsätter han med här. På singeln We Made You, som svänger rätt hårt, känns han både smart och plump. Men det funkar. Bäst blir det dock när han vågar vara introvert och tar upp sina egna problem och tankar. Då blir jag faktiskt lite berörd. Jag gillar ju Eminem. Han har hängt med länge och jag tror han kommer vara på topp länge till. Han var borta ett tag men nu tror jag det kommer krävas rätt mycket för att han ska lämna scenen. Relapse släpps den 19e maj men albumet sprids redan på nätet. Hypen är stor och Relapse kommer garanterat sälja bra. Eminem är på något sätt alltid aktuell. På det snygga albumomslaget ser man en mosaik av piller som bildar Marshalls ansikte. Bilden sätter tonen för albumet. Dr. Dre har producerat, beatsen känns och Eminem är rapp i käften. Det är ett ojämnt album som innehåller några typiska ”idiotlåtar” som jag inte kommer orka höra många gånger. Men skrapar du lite, testar ett annat piller, kommer du hitta något du gillar. Det här är Eminem och han har något att ge till alla. Även om du inte tror det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Beautiful från nya skivan är så jävla bra alltså! Helt suverän! Vilken känsla! Vilken sampling! Vilken Eminem!

Elliot sa...

Nä gud, ingenting för mig. Kommer ihåg när alla lyssnade på honom i fjärde och femte klass. Satt jag där med min Magnus Uggla, Barry White, Bob Marley och Queen istället :D Men de är ju bra att du gillar det och att han tycks ha fixat till sitt liv, hyfsat i alla fall:) Välskrivet och bra, as always