torsdag 7 maj 2009

Better Off Ted


Jag älskar komediserier. Faktum är att det finns få grejer som jag gillar lika mycket. De flesta vardagskvällar är jag förhållandevis hjärndöd och klarar inte av avancerade tankar. Jag ligger på soffan, spelar lite halvhjärtat på gitarren och vill skratta åt något. Det är där komediserierna kommer in i bilden. Jag försöker följa åtminstone fem-sex komediserier åt gången och återkommer ofta till mina gamla favoriter. På det sättet finns det alltid något kul att titta på. De senaste åren har varit fantastiska när det gäller komediserier. Jag tycker att TV-humor har fått ett rejält uppsving och det finns nästan alltid någon aktuell komediserie som är rolig och sevärd. Jag är svag för amerikanska komediserier, särskilt de som inte använder sig av skrattmaskiner. Min senaste komedikärlek heter Better Off Ted. Det är en serie som förmodligen inte kommer överleva särskilt länge men som inbjuder till skratt och bisarra tankar.

Better Off Ted framstår efter de första minuterna som en löjlig och otroligt töntig komediserie. Det första avsnittet är inte särskilt bra och det dröjde flera veckor och många långtråkiga kvällar innan jag bestämde mig för att ge serien en andra chans. Det är jag väldigt glad över nu. Better Off Ted har räddat flera meningslösa kvällar och jag har börjat gilla de skruvade karaktärerna väldigt mycket. Serien utspelar sig på ett företag, Veridian Dynamics, som sysslar med forskning och utveckling av olika produkter. Det finns ingen som helst verklighetsanknytning och de två genier – seriens skönaste karaktärer – som jobbar i företagets forskningslab kan göra vad som helst. Deras vetenskapliga kunnande vet inga gränser och de utvecklar häpnadsväckande metoder och tekniker som bara en otroligt nördig manusförfattare kan komma på. Serien följer också några anställda på företaget med viktiga och ansvarstagande jobb. Däribland finns huvudpersonen, Ted. Han är en snäll och sympatisk ensamstående pappa som försöker få alla på företaget att trivas. Dessutom har han kåtat ner sig totalt i en av de anställda, men för sin dotters skull undviker han att göra några moves. Det händer alltid något kul på Veridian Dynamics och Ted finner sig avsnitt efter avsnitt indragen i bisarra situationer.

Better Off Ted känns ganska avancerad jämfört med många andra komediserier. Mycket av humorn ligger i absurda detaljer och konstiga one-liners. Hittills har det känts som en välskriven och genomtänkt serie. Varje avsnitt är visserligen fristående men för att hänga med krävs det nog att man följer serien. Karaktärerna utvecklas och en del händelser har betydelse för kommande avsnitt. Det bästa med serien är manusförfattarnas förmåga att på roliga och träffsäkra sätt skildra det absurda i många vanliga sociala situationer. Man känner igen sig i det mesta och lider och känner med karaktärerna. Det är skruvat, intelligent och för det mesta väldigt, väldigt roligt.

Två av mina favoritkomediserier från de senaste åren är Arrested Development och 30 Rock. Det är två serier som jag verkligen älskar och som jag utan problem kan se flera gånger. Slår man ihop de två serierna och lägger till nördigare karaktärer får man kanske Better Off Ted. Det är lätt att den här typen av serien slår över och blir för nördiga. Jag klarar inte av serier som The Big Bang Theory men lyckligtvis erbjuder Better Off Ted en nästan lika nyanserad bild av vetenskapsmän som Breaking Bad. Fast med en helt annan ton. Seriens skapare Victor Fresco är av komediälskare betraktad som ett geni. Han skapade också den numer klassiska serien Andy Richter Controls the Universe som blev alltför kortlivad. Det är en komediserie som jag har velat se under en längre tid men jag har aldrig fått möjlighet att se alla avsnitt. För några veckor sedan kom en DVD-box med hela serien och äntligen är det dags för mig att få sjunka ner i en av tidernas märkligaste komediserier. Min helg är räddad.

2 kommentarer:

Jesper sa...

Låter intressant, det här ska kollas upp.

Komediserier utan burkskratt - som m.a.o. förutsätter att tittaren är smart nog att skratta åt ev. roligheter - bör alltid premieras.

Tackar för tipset!

Elliot sa...

Coolt, kanske man ska kolla. Men Arrested Development är ju typ den bästa serien någonsin. Det är grymt ;) Eller, bästa kanske är att ta i... Efter Sopranos, South Park och Dexter :)