fredag 29 maj 2009

Finpop och Dustin Hoffman räddar helgen!

Du gillar honom, jag älskar honom. Dustin Hoffman är en av tidernas största skådespelare. Han har gjort många suveräna rolltolkningar och har visat att han fungerar lika bra i lättsamma komedier som i tunga dramer. Nästa vecka går Last chance Harvey upp på de svenska biograferna. Det är en ganska tråkig film som riktar sig till medelålders kvinnor. Men Dustin Hoffman är bra som vanligt. Dustin hade uppenbarligen sin storhetsperiod på 70-talet men han fortsätter göra bra och intressanta roller. Här listar jag de fem filmer där jag tycker han är som bäst. Fem filmer som får mig att häpna och fascineras även om det är sjätte gången jag ser dem.


1. The Graduate (Mandomsprovet, 1967)

Trots att Dustin Hoffman spelade nästan tio år yngre än vad han faktiskt var är det få (ingen) som har gjort lika trovärdiga porträtt av unga vilsna män. Benjamin har nyss tagit sin collegeexamen och flyttar hem till föräldrarna igen. Där blir han hyllad som en hjälte och alla har stora planer för hans liv. Men själv vet han inte riktigt vad han vill göra. Han vill inte vara som alla andra. Hans melankoli gör honom mottaglig för milfarnas urmoder Mrs. Robinsons kåta blickar. Det lindrar smärtan till en början men har snart slagit sönder hans liv. Dustin är otroligt bra i huvudrollen. Det här var hans stora genombrott och sedan dess har han gjort den ena mäktiga rollen efter den andra. Men ingen roll har var lika imponerande som den vilsne Benjamin. Simon and Garfunkel gjorde det fantastiska soundtracket som idag är mer känt än filmen.


2. Midnight Cowboy (1969)

Joe Buck trodde att alla hans drömmar skulle förverkligas i New York. Att kvinnorna skulle stå i kö för att få ligga med honom att han dessutom skulle tjäna stora pengar på denna drömsysselsättning. Men allt går åt helvete. Han är pank, staden är kall och ogästvänlig och det finns ingen som bryr sig om honom. Förutom Ratso Rizzo, en handikappad och utfattig man som bor i en rivningskåk. De lär känna varandra och utvecklar den finaste vänskap som någonsin har gått att se på film. Midnight Cowboy är en av mina absoluta favoritfilmer. Den har verkligen allt. Framförallt har den en grym story och en enastående Dustin Hoffman i rollen som Ratso. Han känns väldigt trovärdig och äkta och det är omöjligt att inte falla för honom. Liksom The Graduate har Midnight Cowboy ett grymt soundtrack, och framförallt låten Everybody's Talkin' som återkommer flera gånger gör filmen ännu mer gripande. Midnight Cowboy visar ärligt upp en kall och hård värld där ingen egentligen bryr sig om någon annan, men där saker som vänskap ändå kan uppstå.


3. Little Big Man (1970)

“Was either the most neglected hero in history or a liar of insane proportion! “ Little Big Man påminner mycket om Forrest Gump. Fast den är ännu bättre och gjordes mer än 20 år tidigare. Det är också en av de bästa westernfilmer som någonsin har spelats in. Dustin Hoffman spelar en gammal gubbe på 121 år som berättar historien om sitt liv. Han växte upp bland indianer och hann under sitt liv göra det mesta som gick att göra i Vilda västern. Little Big Man är en vild skröna som stundtals är galet rolig. Dustin gör en fantastisk roll och att han klarar av att ändra läge i sitt skådespel så många gånger under filmens gång är väldigt imponerande. Samtidigt som filmen är extremt tokig är den också gripande i sitt skildrande av hur indianerna utrotades. Det är en samhällskritisk film som alltid kommer vara aktuell och som säger mycket om USA. Little Big Man är en film som håller att se många gånger och man fastnar för nya saker varje gång.

4. Rain Man (1988)
-Everybody knows you never go full retard.
-What do you mean?
-Check it out. Dustin Hoffman, 'Rain Man,' look retarded, act retarded, not retarded. Counted toothpicks, cheated cards. Autistic, sho'. Not retarded.
Kirk Lazarus vet vad han snackar om. Rain Man är en bra film men den kan inte mäta sig med någon av de andra filmerna på den här listan. Däremot är Dustin Hoffmans prestation i filmen oerhört bra. Varenda gest och min känns genomtänkt och ingen har klarat av att spela ”not retarded” på samma övertygande sätt. Dessutom får man se Tom Cruise göra en av sina bästa roller, och han fungerar verkligen perfekt tillsammans med Dustin.

5. Lenny (1974)
Robert De Niro har Raging Bull och Dustin Hoffman har Lenny. Lenny Bruce var en legendarisk komiker som upprörde och berörde med sin humor. Hans humor var nyskapande och samhällskritisk och han levde ett destruktivt liv med mycket droger. Han dog av en heroinöverdos på ett toalettgolv. Dustin Hoffman spelar Lenny med en fantastisk inlevelse. Varenda scen är en imponerande uppvisning i stort skådespel. Filmen är också estetiskt fulländad och berättartekniken fascinerar. Jämfört med alla biopics som görs idag känns Lenny många gånger fräschare och mer vågad.


Om Du vet vilken film bilderna högst upp i inlägget kommer ifrån ska du få något slags hedersomnämnande på bloggen!

Inga kommentarer: