onsdag 26 november 2008

Falskmyntarna


Jag tror aldrig att vi riktigt kommer kunna förstå hur hemsk Förintelsen verkligen var. Det är för långt bort från våra referensramar för att vi ens ska kunna föreställa oss vilket helvete det måste ha varit. Det var inte särskilt länge sedan det hände och ändå känns det så avlägset. Det finns många bra filmer om Förintelsen och det är i princip omöjligt att göra något dåligt och icke-gripande om de hemska händelserna. Den tyska filmen Falskmyntarna (Die Fälscher) tog hem en Oscar för bästa utländska film vid den senaste Oscarsgalan. Det är en gripande film som skildrar hur människor försöker överleva under extrema förhållanden.

Salomon Sorowitsch är en judisk falskmyntare som har gjort sig ett namn som en av de bästa inom sitt område. Han åker fast och skickas till ett koncentrationsläger. Efter en tid i koncentrationslägret inser nazisterna att Salomon är en stor tillgång och han utses till chef för att stort förfalskningsprojekt. Målet är att förfalska dollar och pund för att underminera de allierades ekonomi.

Salomon försöker överleva samtidigt som han vägrar att överge sina personliga principer. Han tvingas till att välja mellan att hjälpa nazisterna med deras pengaförfalskningar och därmed hjälpa tyskarna i kriget eller se sina vänner torteras och mördas. Han ställs inför moraliska problem som det inte finns några direkta svar på. I lägret utsätts han för övergrepp och förnedring men han tappar aldrig sin självrespekt och försöker hela tiden hjälpa sina vänner efter bästa förmåga.

Regin, skådespelet och manuset är på högsta nivå genom hela filmen. Karl Markovics i huvudrollen är otroligt bra och övertygande. Soundtracket innehåller några sorgset bluesiga låtar som är väldigt bra. Falskmyntarna är en riktigt bra film, men den känns lite för ordinär för att kamma hem en Oscar i en sådan tung klass. Filmen finns utgiven på svensk DVD så det finns inga egentliga ursäkter att inte se den. Den förfalskning av pengar som utfördes i lägret gick under namnet Operation Bernhard och är den största förfalskningsoperationen någonsin. Jag hade aldrig hört talas om Operation Bernhard innan jag såg filmen och den blir därför en intressant historialektion. Men framförallt är Falskmyntarna en intressant och gripande skildring av människor som håller kvar vid sina värderingar trots att de utsätts för grymma övergrepp. Det är sådana människor som brukar kallas för hjältar.

Inga kommentarer: