lördag 7 mars 2009

The Zombies zombiefierade självslakt


Glasvegas går på scenen på Debaser. Några mil därifrån, på Katalin i Uppsala, står jag helt självmant och väntar på ett band som inte har varit i Sverige på 45 år. Häromdagen skrev jag om The Zombies. Jag använde stora ord och påstod att The Zombies musik hade förändrat mitt liv. Jag trodde att The Zombies skulle skilja sig från de flesta andra återförenade band. Att de skulle ha värdighet och integritet. Jag är otroligt besviken. Spelningen var fruktansvärt dålig. I vanliga fall skriver jag bara om saker som jag tycker är så bra att alla borde ta del av dem, men jag lovade er en recension, så här kommer den. Trots att det här är det sämsta jag har sett.

The Zombies står det på affischen, men det här är fan inte The Zombies. Förutom att det bara är två av originalmedlemmarna som är med på spelningen är soundet helt annorlunda. Bara hälften av låtarna är The Zombies-låtar och de låter som usla coverversioner helt utan originalinspelningarnas charm och mystik. Colin Blunstone lät fantastiskt när det begav sig, men nu är han genomusel. Han ser ut som en nedsupen Bill Murray i ful peruk, och rösten klarar inte av att ta sig igenom en enda låt. Den spricker och det låter förjävligt. Pianisten Rod Argent har lite mer värdighet, men suger han också. De andra bandmedlemmarna är också värdelösa. Särskilt usel är den fruktansvärda gitarristen. ”Han var med på Live Aid” skryter Argent, men det här är för helvete inte Live Aid! Han drar på med de värsta 80-talssolon jag har hört, och jag mår nästan fysiskt dåligt. Våldtäkt är ett starkt ord, med The Zombies har våldtagit sig själva ordentligt. I båda hålen.

Min besvikelse är större än den som Star Wars-nördarna kände efter att ha sett Episode I. Medelåldern i publiken är 60 år, de flesta är rätt fulla och en unken doft av avföring sprider sig över lokalen. Hej då Katalin, hej då The Zombies! Jag har lyssnat på Odessey and Oracle ofattbart många gånger, men det kommer dröja innan jag kan lyssna på den igen. Det här är den värsta sell outen jag någonsin har bevittnat. The Zombies borde aldrig ha återförenats, och för varje spelning de gör dödar de myten ytterligare.DN, SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var också där. Sög pung, precis som du skriver. Tänkte på en grej. Hur kan vi säkra på att det var Rod Argent och Colin Blunstone som stod på scenen? De ser ju inte ut som de gjorde på 60-talet så det kan ju i princip vara vilken smutsig Burminghambo som helst som stod där och låtsades. Metapsykadeliskt om något.

Anonym sa...

Vad menar ni med dessa uttalanden? Jag var också där och tyckte att det var en väldigt smakfull spelning. Men jag förväntar mig inte att spolingar som inte var där när det begav sig förstår det fantastiska. Du verkar ha en föraktfull syn på äldre människor. Vi gillar också rock. Skämmes!