torsdag 22 januari 2009

Vårens bästa komediserier


Det är skillnad på komediserier och komediserier. Bortom träsket av usla sitcoms med skrattmaskiner finns det många riktigt roliga program. 2000-talet känns som ett årtionde då komedin mår otroligt bra. TV är det format där humor har störst utrymme och där de nya grejerna startar. De senaste åren har vi varit bortskämda med roliga och sevärda komediserier som 30 Rock, The Office och Curb Your Enthusiasm. Den amerikanska TV-säsongen drog igång på allvar förra veckan och det verkar inte vara brist på sevärda komediserier under våren. Idag fokuserar jag på den nya serien United States of Tara och den nya säsongen av favoriten Flight of the Conchords (bilden ovan).

The United States of Tara

Vad gör man om en man är en underdog som plötsligt slår igenom och får allas blickar riktade mot sig? Fortsätter man på samma spår eller försöker man göra något nytt? Förra året blev Diablo Cody otroligt stor. Alla älskade Juno och Cody vann en Oscar för bästa manus. Istället för att direkt fortsätta skriva nya filmmanus tog hon det kloka beslutet att börja skriva en TV-serie, efter en idé från Steven Spielberg. Cody och Spielberg är två stora namn och förväntningarna på The United States of Tara var extremt höga långt innan serien hade börjat visas. I söndags hade serien premiär på den amerikanska kanalen Showtime.

The United States of Tara handlar om suburbmorsan Tara med den psykiska sjukdomen dissociativ identitetsstörning. Det innebär att hon har flera olika personligheter som ”kommer ut” i olika situationer. I det första avsnittet får vi stifta bekantskap med personigheterna T och Buck. T är en vulgär och lat tonåring medan Buck är en stenhård man som röker inomhus och klär sig i flanellskjorta med avklippta armar. Hennes familj har förvånansvärt stort överseende med hennes olika personligheter och accepterar hennes sjukdom.

The United States of Tara skulle kunna vara en fruktansvärd serie om det inte vore för det smarta manuset och de duktiga skådespelarna. Tara spelas av Toni Collette och hon klarar verkligen av att göra den avancerade rollen utan att det blir dåligt. De andra skådespelarna är också bra och serien andas verkligen kvalitetshumor. Det är alltid svårt att förutspå hur en TV-serie kommer bli utifrån det första avsnittet men jag tror att The United States of Tara kommer vara sevärd hela vägen. Den första säsongen kommer bestå av 13 avsnitt, och jag hoppas redan på fler säsonger. Jag har svårt att se hur The United States of Tara skulle bli annat än en succé.

Flight of the Conchords
Jag har längtat efter Bret och Jamaine, och jag har längtat ännu mer efter att få träffa deras manager Murray igen. Sedan den första säsongen av Flight of the Conchords tog slut tidigt förra hösten har det känts lite tomt. Nu är de äntliga tillbaka och den andra säsongen tar vid där den första slutade. Flight of the Conchords är fortfarande lika okända och fattiga men Crazy Dogggz – den andra gruppen som Murray är manager för – har haft flera hits. Bret och Jamaine tycker inte att Murray är någon bra manager och bestämmer sig för att klara sig själva. Det dröjer inte länge förrän de har fått ett erbjudande om att göra en jingel till en reklam och deras otur tycks vända. Samtidigt får Murray reda på att Crazy Dogggz största hit är ett plagiat av en polsk låt från 90-talet.

Den andra säsongen verkar fortsätta i samma anda som den tidigare. Humorn ligger fortfarande i gränslandet mellan bra och dålig, men faller aldrig över på den dåliga sidan. Murray är lika älskvärd som vanligt, idiotin är hög och att anta att det här är bland det trevligaste som kommer att visas på TV under året känns ganska säkert.

Vill man läsa mer om Flight of the Conchords skulle jag rekommendera ett besök på Kristin Lundells blogg. Hon är utan tvekan Sveriges största Conchords- entusiast och verkar aldrig tröttna på Bret och Jamaines äventyr.

3 kommentarer:

Henrik Valentin sa...

Kort uppdatering om serierna:

United States of Tara har kanske inte riktigt utvecklat sig som jag hade hoppats. Det är en ganska tramsig ”chick flick”-serie, och en mer tjejig TV-serie får man leta efter. United States of Tara är en helt klart en välgjord serie, men jag är onekligen besviken på Diablo Codys första projekt efter den utmärkta Juno. Den andra säsongen av Flight of the Conchords har däremot varit lysande. Av någon anledning har de nya avsnitten fått varierad kritik, men jag tycker att det hittills har varit en fantastisk säsong. Det senaste avsnittet med Simon and Garfunkel-tema var underbart.

Anonym sa...

Trevlig blogg och du verkar ha ganska bra tv-smak!
Håller med om att USoT inte är mer än godkänd tv-underhållning.
FotC följer jag också även om jag tycker det är väldigt ojämnt. Anser fortfarande att första säsongens avsnitt när de blir rånade och senare blir vänner med rånarna är det bästa avsnittet hittills.
En serie jag tror du skulle kunna gilla är den engelska komedin The Inbetweeners.

Henrik Valentin sa...

Tack för tipset! Ska genast kolla upp den serien.