söndag 4 januari 2009

Blind Willow, Sleeping Woman – Haruki Murakami


Haruki Murakami ser sitt novellskrivande som en nödvändig del av sitt författarskap. ”I find writing novels a challenge, writing short stories a joy. The two processes complement each other, creating a complete landscape that i treasure.” Blind Willow, Sleeping Woman är den första novellsamlingen av Murakami som jag läser. Tidigare har jag läst de flesta av hans romaner, och han har blivit en av mina absoluta favoritförfattare under de senaste åren. Till en början var jag lite skeptisk till Murakamis noveller. Jag tvivlade inte på att han hade en massa härliga och konstiga idéer som han kunde göra noveller av, men en del av storheten med hans romaner är att de är så långa och invecklade. Jag misstänkte att en del av den magi han skapar i sina romaner kunde förloras i kortare texter. De misstankarna visade sig dock var helt onödiga; Blind Willow, Sleeping Woman är nämligen en lysande novellsamling.

Blind Willow, Sleeping Woman är en generös novellsamling som på drygt 400 sidor täcker hela Murakamis karriär. Här samsas noveller från Murakamis första år som författare med relativt nyskrivna noveller. De flesta av novellerna påminner om hans romaner i stil och språk. ”Everything I write is, more or less, a strange tale”. Har man läst Murakami tidigare känner man genast igen sig. Novellerna utspelar sig i en vardaglig värld där gränsen mellan verkligt och overkligt är väldigt svävande och de mest konstiga saker kan hända. Nästan alla novellerna är spännande och fascinerande och man är alltid sugen på att fortsätta läsa, vilket sällan är fallet med novellsamlingar. Novellerna är alla fristående berättelser men när man här läst hela samlingen känns de ändå som en löst sammanhållen helhet. Murakami är en skicklig novellförfattare och jag tänker snart införskaffa hans andra novellsamling The Elephant Vanishes.

I Blind Willow, Sleeping Woman får läsaren stifta bekantskap med en mystisk man som bor ovanför en italiensk restaurang, en nattvakt som ser något konstigt en natt när han går sin rond på en skola, ett par som går på zoo för att titta på en känguruunge, en man av is, modern till en ung man som har blivit dödad av en haj och många andra spännande figurer. En del av novellerna är mer realistiska än andra, men det känns som att de alla har något att säga. Den här novellsamlingen är full av insikter och budskap på ett annat sätt än Murakamis romaner. Han ger aldrig svaren på några av de gåtor och mysterier som han målar upp och ovissheten utgör en stor del av charmen med novellerna. Novellerna är ungefär 20 sidor långa och Murakami behärskar verkligen formatet till fullo. Om du gillar Murakami sedan tidigare, eller vill stifta bekantskap med en av de mest intressanta författarna i vår tid, är Blind Woman, Sleeping Woman ett måste.

Läs också mina recensioner av Murakami-böckerna Sputnik Sweetheart och Hard-boiled Wonderland and the End of the World.

Inga kommentarer: