torsdag 29 januari 2009

Finpop utser årets Oscarsvinnare


Den 22e februari är det dags för årets upplaga av Oscarsgalan. Jag tycker att 2008 var ett förhållandevis svagt filmår, vilket återspeglas i en del tråkiga nomineringar. Jag har sett de flesta av filmerna som är nominerade i de tunga klasserna och här berättar jag om vilka filmer som jag tycker ska ta hem priserna. Jag har valt ut de kategorier som jag tycker är mest intressanta, och för resterande kategorier och nomineringar rekommenderar jag ett besök på IMDbs trevliga Oscarsida. Alla länkar nedan leder till mina recensioner av filmerna.

Bästa film
Nominerade: Benjamin Buttons otroliga liv, Frost/Nixon, Milk, The Reader, Slumdog Millionare

Finpop tycker: Jag tycker det är konstigt att The Wrestler inte är nominerad i den här klassen. För mig var det en av de absolut bästa filmerna som kom förra året, och den gjorde ett starkare intryck på mig än någon av dessa filmer. Mina två favoriter är Benjamin Button och Milk, som på olika sätt är två riktigt bra filmer. Frost/Nixon bjöd på fantastiskt skådespel och nerv, men jag tycker inte att den förtjänar att ta hem den här statyetten. Att The Reader ens har blivit nominerad känns lite konstigt, då jag inte tyckte den var varken särskilt bra eller gripande. Slumdog Millionare är en av de mest överskattade filmerna från de senaste åren, men jag tror att den har en god chans att ta hem hela skiten.

Bästa manliga huvudroll
Nominerade: Richard Jenkins (The Visitor), Frank Langella (Frost/Nixon), Sean Penn (Milk),Brad Pitt (The Curious Case of Benjamin Button), Mickey Rourke (The Wrestler)

Finpop tycker: Mickey Rourke ska förstås ha det här priset! Han gjorde en mästerlig prestation som ingen kunde matcha förra året. Sean Penn gjorde en grym prestation i Milk, men jag tycker han har gjort mycket bättre roller tidigare. Dock förtjänar han verkligen att få en Oscar. Penn är en av de största skådespelarna i vår tid. Att Frank Langella är nominerad är föga förvånande, och han gjorde verkligen en fenomenal prestation som Richard Nixon. Att Brad Pitt är nominerad känns lite tråkigt. Benjamin Buttons otroliga liv var visserligen en bra film, men det berodde inte främst på Pitt som faktiskt gjorde en ganska ordinär rollprestation. Jag tycker det är kul att Richard Jenkins uppmärksammas med en nominering. Han var riktigt bra i The Visitor och både han och filmen har hamnat lite i skymundan.

Bästa kvinnliga huvudroll
Nominerade: Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Changeling), Melissa Leo (Frozen River), Meryl Streep (Doubt), Kate Winslet (The Reader)

Finpop tycker: Finns det någon rättvisa i världen får Melissa Leo den här Oscarstatyetten. Angelina Jolie överraskade mig totalt med Changeling, men jag tycker inte att hon ska ha en Oscar för rollen. Meryl Streep var grym i Doubt medan jag hellre hade sett att Kate Winslet var nominerad för Revolutionary Road än The Reader. Jag har tyvärr inte sett Rachel Getting Married, men jag tvivlar inte på att Anne Hathaway är grym där.

Bästa manliga biroll

Nominerade: Josh Brolin (Milk), Robert Downey Jr. (Tropic Thunder), Philip Seymour Hoffman (Doubt), Heath Ledger (The Dark Knight), Michael Shannon (Revolutionary Road)

Finpop tycker: I den här klassen har jag faktiskt ingen favorit. Jag tycker att alla nominerade gjorde bra – och likvärda - prestationer. Även om det skulle vara kul att Robert Downey Jr. tog hem statyetten, tror jag sannolikheten är hög att det blir Heath Ledger som vinner.

Bästa kvinnliga biroll

Nominerade: Amy Adams (Doubt), Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona), Viola Davis (Doubt), Taraji P. Henson (The Curious Case of Benjamin Button), Marisa Tomei (The Wrestler)

Finpop tycker: Doubt är främst sevärd om man vill se bra skådespelare, och i den här klassen är den representerad med två nomineringar. Meningen var väl att Penélope Cruz skulle vara upphetsande i Vicky Christina Barcelona, men hon hade snarare en motsatt verkan på mig. Att nominera Taraji P. Henson för hennes roll i Benjamin Buttons otroliga liv är en sympatisk (och politiskt korrekt?) gärning, men jag tycker inte att hon gjorde en tillräckligt minnesvärd roll för att få gå hem med en Oscar. Däremot tycker jag att Marisa Tomei är den som förtjänar priset mest. Hon har varit duktig tidigare, men i The Wrestler gjorde hon verkligen en fantastisk roll som kändes väldigt levande och äkta.

Bästa regi

Nominerade: Danny Boyle (Slumdog Millionaire) , Stephen Daldry (The Reader), David Fincher (The Curious Case of Benjamin Button), Ron Howard (Frost/Nixon), Gus Van Sant (Milk)

Finpop tycker: Det här är det kanske tyngsta priset och det skulle vara tråkigt om Danny Boyle tog hem det, men så blir det nog. Stephen Daldry ska av uppenbara anledningar inte ha någon Oscar. Ron Howard kanske förtjänar den, eftersom han fick fram det bästa ur skådespelarna i Frost/Nixon. Jag skulle tycka det var kul om Gus Van Sant fick den här Oscarn, men det känns ganska osannolikt. David Fincher är också en värdig vinnare, även om han har gjort ett bättre jobb med tidigare filmer. Det ser ju onekligen ut som att det här kommer bli Danny Boyle och Slumhundens år, och det är jag inte överdrivet glad åt. Än har inte Slumdog Millionare gått upp i Sverige och jag bävar för den dag då alla i ens närhet får upp ögonen för filmen och ohämmat börjar hylla den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Slumdog Millionaire var ju fullständigt underbar.

http://pilsnerfilm.blogg.se

Anonym sa...

Hm, får känslan av att Slumdog får ta emot alldeles för mycket oberättigad kritik från svenskt håll. Nu har min smak sällan gått hand i hand med många i Sverige men jag tycker att den här filmens poäng och styrkor har gått förlorade här. Känner att jag behöver skriva ett litet försvar till den lagom till premiären, men först måste jag få igång min blogg! Till skillnad från dig så tror jag inte alls att den kommer bli särskilt hyllad här :)

Kul att du gillade True Blood när du väl gav det en chans. Det är just som du skrev, det finns verkligen inget liknande på TV!

En grej till. 2008 var ju ett fantastiskt filmår!