onsdag 10 september 2008

De fem bästa låtarna med The Band


The Band är mest kända för att de var Bob Dylans kompband under Dylans mest banbrytande år, men de hade också en egen framgångsrik karriär under 60- och 70-talet. De blandade folkmusik och country med rock och RnB och utvecklade ett eget sound. Från början gick The Band under namnet The Hawks men när de började spela med Dylan blev de helt enkelt The Band. Deras debutalbum Music from Big Pink spelades in i ett stort rosa hus där bandet bodde och rankas av Rolling Stone Magazine som det 34e bästa albumet någonsin. Skulle jag ranka världens bästa album skulle Music from Big Pink hamna ännu högre upp på listan.

The Bands sista konsert filmades av Martin Scorsese och blev den bästa konsertfilmen någonsin, The Last Waltz. The Band hade bjudit in flera riktigt stora gästartister och under kvällen avverkades många klassiska låtar. Det finns mycket intressant och spektakulärt att läsa om The Last Waltz - så mycket att filmen förtjänar en egen blogg i framtiden. Alla filmklipp som jag länkar till – klicka på låttitlarna! – är hämtade från just The Last Waltz.

1. The Weight
Jag var ny i en ny stad. Jag kände inte en käft, jag hade ingen bostad, jag hade ingen ålder och ingen ungdom, men jag hade The Band och The Weight. Under flera veckor var The Weight den låt jag lyssnade mest på. Det är en perfekt låt. ”Hey mister, can you tell me where a man might find a bed?''
He just grinned and shook my hand, ``No'' was all he said.” Det finns få låtar som värmer lika mycket som The Weight de där ensamma och kalla kvällarna i en säng som inte är din. I den version av låten som framfördes under The Last Waltz backades The Band upp av The Staple Singers, och sann magi skapades.


2. The Night They Drove Old Dixie Down

“Now I don't mind choppin' wood, and I don't care if the money's no good.
Ya take what ya need and ya leave the rest,
But they should never have taken the very best.” Amerikansk folkmusik kombinerat med rock har aldrig låtit så bra som i den här låten. The Last Waltz-versionen av låten är helt fantastisk, med en cool blåssektion.


3. Stage Fright
Det har aldrig gjorts en bättre låt om scenskräck än Stage Fright. Texten, öset, glädjen och lite svärta gör det här till en av The Bands allra bästa låtar.


4. Up On Cripple Creek

En klassisk The Band-låt. Den är ”folkig”, svänger och har en riktigt bra text. Mer äkta än så här blir det inte.

5. The Shape I'm In
“Out of nine lives, I spent seven. Now, how in the world do you get to Heaven. Oh, you don't know the shape I'm in”. En bitter och fulländad låt som har allt det som gör att The Band är det bästa folkrockbandet någonsin.

En av mina absoluta The Band-favoriter är deras version av Dylans I Shall Be Released, men den fick inte vara med på den här på listan trots att de har gjort låten till sin ”egen”. I Shall Be Released var också den sista låten som framfördes på The Last Waltz och samtliga gäster delade scen med The Band. Att se Dylan, Neil Young, Van Morrison och många fler ta avsked av The Band med den här låten är bland det finaste men kan se på film. Efter låten säger Robbie Robertson några väl valda ord om musikerlivet och turnerandet, och det är faktiskt ganska rörande. The Band slutade när de var på topp och det är något jag beundrar. Det är få band av deras kaliber som inser att spelet är över. The Bands skivor lever dock kvar och så länge som Dylan hittar nya lyssnare kommer också många att upptäcka The Band och deras fantastiska musik.

Inga kommentarer: