måndag 22 september 2008

Tropic Thunder – Rolig kukhumor och träffsäker Hollywoodsatir


Ben Stiller hade betydligt högre ambitioner med Tropic Thunder än göra ännu en Hollywoodkomedi för idioter. Tropic Thunder är en film om en film. Det är smart och fyndigt, men Stiller undviker ändå inte klassisk kukhumor. Han har samlat ihop ett gäng skådespelare som gör Tropic Thunder till en mycket bättre film än vad jag hade väntat mig.

Tropic Thunder handlar om ett gäng typiska skådespelare från Hollywood som ska göra en Apocalypse Now-liknande film. De spelar in filmen i Vietman och bränner hela budgeten på några få dagar. För att få skådespelarna att fungera bättre tillsammans luras de ut i djungeln där de snart är indragna i ett mindre knarkkrig.

Innan filmen drar igång presenteras huvudkaraktärerna med roliga trailers från sina filmer. Ben Stiller har lyckats väldigt bra med att skildra olika Hollywooddivor. Själv gör han rollen som en actionskådespelare som har försökt att göra andra roller men misslyckats kapitalt. Robert Downey Jr är väldigt rolig som en flerfaldigt Oscarsbelönad skådespelare som påminner om Russel Crowe och förbereder sig inför sina roller på samma sätt som Daniel Day-Lewis. Jack Black gör rollen som en Eddie Murphy-liknande komiker med seriösa drogproblem och Brandon T. Jackson spelar Alpa Chino, en rapstjärna som försöker sig på att göra film. Jay Baruchel, som alla Judd Apatow-fans känner igen från Undeclared och Knocked Up, gör här sin första stora filmroll och gör en utmärkt prestation som en ung ambitiös skådespelare. Självklart uppstår det många stridigheter inom gruppen och Ben Stiller är rätt hård, och rolig, i sin satir och kritik över Hollywood. Ensemblen är fantastisk och alla skådespelarna är väldigt roliga. Dessutom dyker Nick Nolte och Tom Cruise upp i lysande biroller. Särskilt Cruise är grymt kul, och lite svår att känna igen. Det är nästan inga kvinnor i filmen och den är väldigt testosteronstinn på alla plan, men har man inga problem med det är det en av de absolut roligaste filmer du kommer att se i år.

Ofta går det lika bra att se komedier hemma som på bio, men Tropic Thunder är verkligen värd ett biobesök. Den är snyggare än de flesta andra komedier, och innehåller en del riktigt schyssta actionscener. Innan jag såg filmen hade jag läst mycket om att den skulle vara väldigt ojämn, men jag tycker faktiskt att den är kul från början till slut. Hollywood är, trots allt, fullt av roliga människor som vet hur man blandar billig humor med välskrivna karaktärer och en smart story. Det produceras många riktigt dåliga Hollywoodkomedier men ibland blir de oväntat bra, och så är fallet med Tropic Thunder. Under hösten och vintern kommer det komma flera intressanta komedier från Hollywood, så det finns en del kul att se fram emot. Tropic Thunder är en rolig, smart och välspelad komedi och jag hade väldigt roligt när jag såg den. Om du gillar roliga filmer kommer du gilla Tropic Thunder. Så enkelt är det.Fler recensioner av Tropic Thunder hittar du på DN, Aftonbladet, SvD och Moviezine.

Inga kommentarer: