onsdag 3 september 2008

De fem bästa låtarna med Morrissey (solo)


Morrissey är alla ensamma pojkars skyddshelgon. Han är en artist som betyder väldigt mycket för hans beundrare och vars musik har hjälpt många människor. Som ni säkert vet frontade Morrissey gruppen The Smiths under några år på 80-talet. Efter att The Smiths splittrades har Morrissey spelat in ett stort antal soloskivor. Jag tycker aldrig han har kommit i närheten av Smiths-magin på hans sologrejer, men det finns många fantastiska låtar på hans soloskivor. Det kommer dröja innan ni får se mig lista de fem bästa låtarna med The Smiths (svårt, svårt, svårt) men här kommer de fem bästa låtarna med Morrissey. Som vanligt kan du klicka på låttitlarna för att se trevliga videos.

1. The More You Ignore Me, the Closer I Get

Den bästa låten från den bästa Morrissey-skivan, Vauxhall and I. Vauxhall and I är full av bra låtar men just den här står ut. Den är underbar på alla sätt. Texten är bra, gitarren sitter perfekt och Morrissey sjunger som en gud.

2. Suedehead
Den första Morrissey-låten jag hörde. Jag var tretton år och anledningen till att jag hade skaffat en Morrissey-skiva var att den då färska Håkan Hellström lovordade honom i flertalet intervjuer. Ska man börja lyssna på Morrissey är det här en lysande utgångspunkt. Mycket mer Morrissey än i Suedehead blir det inte, och videon är mer Morrissey-romantisk än någon annan video. En fantastisk låt.

3. Everyday Is Like Sunday
I den här låten lyckas Morrissey fånga känslan av att livet står still på ett väldigt bra sätt. Texten är otroligt fin och kombinerat med Morrisseys röst är det här en passande theme song till ditt liv. Tragisk och vacker på samma gång.

4. Why Don’t You Find Out For Yourself
Den här låten ligger direkt efter The More You Ignore Me, the Closer I Get på Vauxhall and I och den tar över efter den låten på ett passande sätt. Det skulle vara omöjligt för mig att inte ha med den här låten på den här listan. En riktig Morrissey-klassiker med en av hans bästa öppningar någonsin: ” The sanest days are mad”. Tyvärr är videon jag länkar till väldigt medioker, men det får du leva med.

5. Alma Matters
”Varför ignorerar Finpop Morrisseys senaste skivor?” kanske du frågar dig efter att ha läst igenom listan. Det är inte det att jag tycker hans senaste album är dåliga, men jag tycker de har svårt att mäta sig med hans lite äldre soloskivor. Nummer fem på listan är låten Alma Matters från albumet Maladjusted (1997). Alma Matters har alla de ingredienser som gör en bra Morrissey-låt. Man känner sig lite starkare efter att ha hört den.

Vi har väntat länge på Morrisseys nästa album Years of Refusal och releasen har blivit uppskjuten flera gånger. Nu verkar det vara hyfsat klart att albumet kommer släppas tidigt i februari nästa år. Det känns säkert som en väldigt lång tid - alla Morrissey-fans vet ju att ”life is very long, when you're lonely” - men tiden tycks gå fortare nuförtiden och snart är Years of Refusal här.

Inga kommentarer: