tisdag 30 september 2008

Five Days


Brittiska kriminalserier varierar i kvalité. Det finns de som är genomtänkta, spännande och välspelade. Sen finns det serier som är massproducerade småputtriga galenskaper och de är flest till antalet. Five Days tillhör det absoluta toppskiktet och har fler dimensioner än de flesta andra kriminalserier. Det är en serie på fem avsnitt och serien är ett samarbete mellan HBO och BBC. Den visades i Storbritannien förra året och de senaste veckorna har den visats på SVT varje lördag. På lördag sänds det sista avsnittet, och många väntar spänt på upplösningen. Självklart har jag redan sett alla avsnitt och tänkte här dela med mig med mina reflektioner över serien, utan att spoila något för de som inte har sett slutet.

Five Days handlar om hur en kvinna, Leanne, försvinner spårlöst efter att hon stannat för att köpa blommor vid vägkanten. Hennes barn försvinner också, men de dyker snart upp igen. Ingen vet var Leanne har tagit vägen och den totala ovissheten varar fram till de sista minuterna av serien, och inte ens då är det riktigt självklart vad som har hänt. I Five Days är det dock inte deckargåtan som står i centrum. Istället läggs fokus på hur människorna i Leannes närhet reagerar och vilka följder hennes försvinnande får för dessa människor. Serien följer anhöriga, journalister, poliser och några andra under tre månader. Det är en väldigt ambitiös serie och den är väldigt lyckad. Nästan alla skådespelare är utmärkta i sina roller och det stora karaktärsgalleriet är verkligen imponerande. Det finns karaktärer från alla samhällsklasser och alla åldersgrupper och de är alla skildrade på ett trovärdigt sätt. Tempot i Five Days är ganska långsamt, och serien är befriad från cliff hangers, men man fastnar ändå snabbt i storyn. Det är fascinerande, spännande och väldigt gripande.

I Storbritannien visades serien under fem dagar med ett avsnitt varje kväll. Det är förmodligen det bästa sättet att se serien, för det är många karaktärer och trådar som man behöver hålla koll på för att riktigt hänga med i händelseförloppet. I Sverige har serien alltså visats med ett avsnitt varje vecka, och dessutom på lördagar som kanske är den sämsta TV-dagen. Men jag är ändå tacksam över att SVT tog hit serien överhuvudtaget. Five Days är absolut sevärd och kan rekommenderas till alla. Har du missat serien när den gick på TV finns den att köpa på import-DVD eller på internet för nedladdning.

Inga kommentarer: