lördag 6 september 2008

Om en vinternatt en resande – Italo Calvino


Det var bara några få veckor sedan jag recenserade böcker av Italo Calvino här senast, men nu är det dags igen. Den här gången har turen kommit till romanen Om en vinternatt en resande. Det är en, jämfört med de andra böcker jag läst av Calvino, ganska avancerad roman som säkert gjort Paul Auster grön av avund.

Om en vinternatt är en roman om böcker och läsning där Du, Läsaren, är huvudpersonen. Boken börjar med ”Du skall just börja läsa Italo Calvinos nya roman Om en vinternatt en resande. Slappna av. Koncentrera dig.” Men du hinner inte läsa mer än första kapitlet innan du märker att det är ett allvarligt fel på ditt exemplar. Du beger dig tillbaks till bokhandeln för att hämta ett nytt, felfritt, exemplar. Där träffar du Läsarinnan, Ludmilla, som också har samma problem. Ni får ett nytt exemplar av boken och utbyter varandras telefonnummer så att ni kan höra av er till varandra om det blir fortsatta problem med böckerna. När du kommer hem inser du att även den här boken endast innehåller ett första kapitel. Tillsammans med Läsarinnan ger du dig ut på jakt efter fortsättningen på böckerna, men ni hittar bara nya första kapitel och inga fortsättningar.

Om en vinternatt en resande innehåller tio första kapitel från tio olika böcker och mellan dessa kapitel letar Du, Läsaren, efter fortsättningarna på böckerna. Jakten tar dig till förlag, litteraturinstitutioner på universitet, översättare, författare och andra läsare. Italo Calvino har försökt skildra ”läsandets väsen”; vad det innebär att läsa, varför vi läser, vad läsningen ger osv. Calvinos humor är även central i den här boken och han får driva med akademiker och författare på ett ganska träffsäkert sätt, samtidigt som han får vara väldigt smart. Boken börjar väldigt bra och fångar mig direkt, men är tyvärr väldigt ojämn. Vissa passager är väldigt intressanta och underhållande, medan andra känns långtråkiga och omotiverade. Boken är trots det ett väldigt imponerande projekt, och även om den hade kunnat vara extremt rörig känns det aldrig som att man tappar tråden under läsningen. På något underligt sätt finns det en logik i bokens snabba och konstiga vändningar. Calvino har uppenbarligen intressanta saker att säga, och han får mycket tänkvärt sagt i den här boken.

Om en vinternatt en resande gavs ut på svenska 1983 i Bonniers Panacheserie. Jag hittade mitt exemplar på biblioteket, men boken går också att köpa som pocket i engelsk översättning. Om du är intresserad av att läsa något annorlunda och är intresserad av läsning överhuvudtaget är det värt att leta rätt på den här boken.

Inga kommentarer: