fredag 19 september 2008

De fem bästa låtarna med Neil Young


Inom den amerikanska rockmusiken finns det tre giganter. Tre män som ingen rår på. De heter Bob Dylan, Bruce Springsteen och Neil Young och jag rankar dem i just den ordningen. Neil Young föddes i Kanada 1945. När han var 20-årsåldern flyttade han till Los Angeles och bildade bandet Buffalo Springfield som han spelade med några år. När Buffalo Springfield splittrades inledde Young sin framgångsrika solokarriär. Han slog igenom med ganska nedtonade och lugna låtar, men har under sin karriär provat på många olika genrer och stilar. Neil Young har en förmåga att vara väldigt pretentiös och tråkig, och verkar vara en betydligt mindre sympatisk person än Dylan och Springsteen, och ibland har jag lite svårt för honom. Det finns väldigt många Neil Young-album och enligt mig är många av dem inte särskilt bra. Om man vill börja lyssna på Neil Youngs musik gäller det att hitta rätt från början, och det har jag hjälpt dig med här. Jag föredrar Neil Youngs lugnare akustiska låtar, men kommer även tipsa om mer rockbetonade låtar. Neil Young är en mycket skicklig gitarrist och det vore synd att missa den aspekten. Klicka på låttitlarna för att se videos.

1. Heart of Gold
Mycket bättre än så här blir det inte. Heart of Gold är, om du bortser från några Dylansånger, den bästa akustiska singer/songwriter-låt som har spelats in. Texten, melodin och känslan i Neil Youngs sång är oslagbara och inte ens Neil Young har kommit i närheten av den här låten efter att den spelades in.

2. Old Man
Old Man var den första sången med Neil Young jag hörde och jag blev verkligen berörd. Låten gjorde mig intresserad av Neil Youngs musik och det är tack vare den du läser den här listan. Det är framförallt texten som gör Old Man till en fantastisk låt.

3. Like a Hurricane
Tydligen skrev Neil Young den här låten efter en hård natt med galna mängder kokain och när man hör den blir det tydligt att kokain kan leda till bra saker, trots allt. Gitarrerna är magiska och sången är perfekt.

4. Ohio
Den fjärde maj 1970 blev några studenter på Kent State University i Ohio som protesterade mot den amerikanska invasionen av Kambodja nedskjutna och dödade av Ohio National Guard. Inspirerad av den hemska händelsen skrev Neil Young den fantastiska låten Ohio. Det är en arg och upprörd låt som är både slagkraftig och smart. "Tin soldiers and Nixon coming. We're finally on our own. This summer I hear the drumming. Four dead in Ohio."

5. Cowgirl in the Sand
“It's the woman in you that makes you want to play this game.” Jag vet inte riktigt vad Neil Young menar med den frasen, men vad jag vet är att Cowgirl in the Sand är en väldigt vacker och fin låt som jag gärna lyssnar på om och om igen. Särskilt den akustiska liveversionen som man kan höra på albumet Live at Massey Hall 1971 är underbar.

Det där var alltså de fem bästa låtarna med Neil Young och nu vill du givetvis ha mer. Jag föreslår att du går vidare med Greatest Hits-skivan från 2004 som faktiskt ger en riktigt bra inblick i Neil Youngs musik. Därefter rekommenderar jag livealbumet Live at Massey Hall 1971 som gavs ut förra året. Det är en akustisk konsert och ett av de bästa livealbum jag någonsin har hört.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppsan! Pocahontas platsar inte?!? Ändå: tack för en suveränt bra blogg! /J A