onsdag 1 oktober 2008

Step Brothers - Will Ferrell levererar


Det snackas mycket inflation nuförtiden. Jag förstår allvaret i situationen, men tycker ändå det är rätt jävligt att den värsta inflationen förbises. Den inflation jag syftar på är inflationen i Will Ferrell-filmer. Mannen har spelat huvudrollen i många filmer de senaste åren, och om man bortser från den fina Stranger Than Fiction, har han inte gjort något riktigt bra sedan Anchorman. När jag fick höra talas om Step Brothers någon gång i vintras tändes dock ett litet ljus i mörkret. På pappret hade Step Brothers möjlighet att bli en kul Ferrel-film. Han skulle inte spela idrottsman och han skulle spela mot John C Reilly. Till skillnad från Will Ferrell är John C. Reilly rolig i nästan allt han företar sig. Han är en bra skådespelare och en skicklig komiker. Särskilt rolig var han i Walk Hard: The Dewey Cox Story som enligt mig är årets mest underskattade komedi. I skrivande stund har jag sett Walk Hard fyra gånger. Så rolig är den. Hur rolig Step Brothers är får du reda på om du fortsätter att läsa efter det här stycket.

Step Brothers handlar om två vuxna män i 40-årsåldern, Brennan och Dale (spelade av Ferrell och Reilly), som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. De är båda väldigt omogna och de gillar båda gamla porrtidningar och vintage T-shirts. Brennan bor med sin ensamstående mamma och Dale bor med sin lika ensamma pappa. Mamman och pappan träffas, blir kära och gifter sig med varandra. En följd av giftermålet är att Brennan och Dale blir styvbröder, och ”tvingas” dela sovrum. De skulle kunna vara bästa vänner med varandra, men situationen gör dem till bittra fiender. Under filmens första hälft bråkar Brennan och Dale med varandra konstant. De ”tea-baggar” trumset och slåss med cyklar och golfklubbor. Sen inser de att de har rätt mycket gemensamt och blir ganska snabbt goda vänner.

Humorn i Step Brothers bygger helt på att två vuxna män beter sig som barn. Det är billig humor och en töntig story, men Ferrell och Reilly är verkligen rätt män i huvudrollerna. Step Brothers är ganska exakt vad jag hade väntat mig. Den är vulgär, rolig och absurd. Om du gillar Will Ferrell kommer du garanterat uppskatta filmen. Step Brothers är den roligaste film han har gjort sedan Anchorman. John C Reilly är ännu roligare än Ferrell, och tillsammans utgör de en väldigt rolig duo. De verkar ha fått improvisera mycket och resultatet är stundtals lysande. Det är "dålig" humor genomförd på ett suveränt sätt. Tyvärr är Step Brothers lite ojämn och det tar ett tag innan filmen kommer igång ordentligt, men när den väl är rolig är den väldigt rolig. I rollen som Dales pappa ses Richard Jenkins som också är aktuell med den sevärda filmen The Visitor. Dessutom dyker Seth Rogen upp i en biroll, vilket inte är så överraskande då det är Judd Apatow som har producerat.

Step Brothers har premiär på fredag, och om du gillar Will Ferrell tycker jag absolut att du ska gå och se den, men lämna hjärnan hemma och bered dig på att skratta.

Inga kommentarer: