söndag 12 oktober 2008

De fem bästa låtarna med The Kinks


1960-talet var utan tvekan popmusikens guldålder. Nästan all musik som är bra och stilbildande gjordes under 60-talet. Det fanns otroligt många bra band under detta decennium och det kan vara lätt att tappa bort sig och bli lite förvirrad om man inte var ung när det begav sig. England och USA var ställena där saker och ting hände. Från England kom Beatles och Rolling Stones men också många andra bra band, däribland The Kinks. The Kinks bildades i London 1963 och i centrum av bandet stod bröderna Ray och Dave Davies. Ray Davies var den som skrev de flesta låtarna och betraktas av många som ett geni. Han har fortsatt att göra riktigt bra album och de senaste åren har han släppt två album som är värda att kolla upp. The Kinks började med att göra rätt skramlig och cool rock och fick sin första hit med låten You Really Got Me, som låter väldigt mycket som den punk som skulle slå hårt i Storbritannien nästan 15 år senare. Efter de första årens renodlade rocksound började de göra lite lugnare musik där Ray Davies fick utlopp för sin suveräna förmåga att skriva låtar. The Kinks hade sin storhetstid i slutet av 60-talet och släppte då flera klassiska album. De fortsatte att spela tillsammans ända in på 90-talet och gav ut ett stort antal album. Jag tycker att många av de album som de gjorde efter 60-talet är rätt värdelösa och inte alls håller i jämförelse med deras tidigare material. Det här är mina fem favoritlåtar med The Kinks, och som vanligt kan du se videos – av typisk charmig 60-talskvalité - om du klickar på låttitlarna.

1.Waterloo Sunset
Om jag tvingades sätta ihop en samlingsskiva med tjugo låtar som var den enda skiva jag någonsin skulle få lyssna på skulle Waterloo Sunset ha en given plats bland de låtarna. Det är en perfekt låt med en underbar text och melodi som kan få vilken dålig dag som helst att verka bra.

2.You Really Got Me

Den första Kinks-låten jag hörde var You Really Got Me, och utifrån den låten bildade jag min uppfattning om bandet. Det är en ösig låt som är skränig och vild, och när man har lyssnat på bandets senare hitlåtar känns det lite konstigt att de slog igenom med den här låten. Som om det hade varit två olika band. You Really Got Me är en suverän rocklåt och jag tycker det hör till popallmänbildningen att känna till den.

3. Sunny Afternoon
Sunny Afternoon bjuder på en lysande text och grym sång inramad med den bästa tänkbara 60-talsrocken.

4. A Well Respected Man
En smart och väldigt svängig låt om en konservativ mans tråkiga liv och leverne. Ray Davies fick verkligen till det med den här låten.

5. Dead End Street

Politiskt och samhällskritiskt och samtidigt sjukt bra rock. ”What are we living for? Two-roomed apartment on the second floor. No money coming in. The rent collectors knocking, trying to get in.”

En låt som ni också måste lyssna på är Death of a Clown, en lysande låt som skrevs av Dave Davies – med hjälp av brorsan Ray – och gavs ut som hans debutsingel 1967. Senare var den också med på Kinks-albumet Something Else by The Kinks.

Inga kommentarer: