lördag 25 oktober 2008

Der Baader Meinhof Komplex


En av höstens mest omdebatterade filmer är utan tvekan Der Baader Meinhof Komplex. Det är Tysklands dyraste film någonsin och bygger på RAF-terroristernas småtokiga och ofta misslyckade aktioner i Tyskland under 60- och 70-talet. Filmen är omdebatterad för att den på något sätt skulle framställa terroristerna, speciellt Alexander Baader, som coola actionhjältar. Någon sådan skildring är det dock aldrig tal om, utan Baader skildras genomgående som en väldigt instabil människa.

Att göra film baserad på historiska händelser borde rimligen vara ganska svårt. I de flesta fall vet tittaren hur filmen ska sluta och kanske har tittaren lite förkunskap om vad som utspelar sig på duken. Tittaren hamnar alltså i något slags överläge över filmskaparna, vilket ställer ökade krav på filmteamet. Det krävs att filmen är riktigt bra för att någon ska vilja se den istället för att nöja sig med att läsa historieböcker. Den måste vara gripande och realistiskt för att gå hem hos publiken. Der Baader Meinhof Komplex är en väldigt realistisk film. Utöver en scen där det talas väldigt usel svenska känns hela filmen grymt autentisk. Däremot är filmen inte gripande, och där faller den.

Själv har jag ingen egentlig koll på Baader-Meinhof-ligan. Jag kommer ihåg en del från historielektionerna i skolan och vet att Ebba Grön tog sitt bandnamn från en händelse som var relaterad till en planerad kidnappning som skulle utföras av RAF. Man kastas in i filmen rätt snabbt och har man inga förkunskaper är det lite klurigt att förstå hur allt går ihop. Filmens första halva berättas i ett väldigt hetsigt tempo. Alexander Baader och de andra går från att vara hobbyterrorister och biltjuvar till att tränas i militärläger i Jordanien och sponsras av en konstig advokat med Castro-komplex under den första timmen. Journalisten Ulrike Meinhof verkar tappa förståndet av att umgås med Baader och de andra idioterna och överger sina barn för att totalt gå ner sig i RAF-träsket. Det mesta är vansinnigt och jag tycker aldrig att vi får någon riktig förklaring till varför personerna i filmen gör som de gör. Det var en intressant och turbulent tid, det hände chockerande saker hela tiden och Västtyskland måste ha varit ett helvetiskt land att leva i där många gamla nazister fortfarande hade makten. Jag förstår, och sympatiserar till viss del, med deras ideologi men man fattar aldrig riktigt varför de tog till sådana extrema medel. De framstår mest som tossiga idioter som tyckte att allt de gjorde var jävligt coolt och roligt. Så att Alexander Baader skulle framställas som någon häftig hjälte och romantiserad idealist stämmer inte alls.

Den första halvan av filmen är ganska underhållande, välgjord och intressant men samtidigt rörig. Filmens andra halva drar dock ner hela filmen ordentligt. Baader, Meinhof och några andra av de största inom RAF åker fast och resten av filmen utvecklar sig till ett segt och förvirrande rättegångsdrama. Utanför fängelsemurarna tillkommer nya RAF-terrorister som fortsätter utföra idiotiska aktioner. De nya terroristerna ser alla ungefär likadana ut och de är rätt många till antalet vilket gör det omöjligt att hålla kolla på dem. Att filmen dessutom är ganska lång gör att den sista halvtimmen nästan är plågsam att titta på. Det blir väldigt segt och tråkigt och när eftertexterna börjar rulla känns allt smått meningslöst.

Der Baader Meinhof Komplex är en välgjord film med bra skådespelare. Den är snyggt filmad och väldigt realistisk. Bruno Ganz som gjorde rollen som Hitler i Undergången för några år sedan dyker upp i en stor roll, och han är väldigt bra. Men där Undergången var en sådan historisk film där man, trots att man visste hur det skulle sluta, alltid satt på helspänn är Der Baader Meinhof Komplex en ojämn och medioker film. Det känns som att man kunde ha gjort något bättre med materialet, och debatten kring filmen känns onödig. Det känns obegripligt att man utifrån den otroligt fascinerande storyn lyckats göra en totalt oengagerande film. Underligt nog verkar det som att de flesta regissörer har problem att skildra den här intressanta tidsperioden på ett bra sätt. Jag väntar på att någon ska göra en film som på ett vettigt sätt förklarar varför ”68-generationen” gjorde det de gjorde, och sätta sig in i hur de tänkte då och inte se på deras gärningar och åsikter utifrån hur vi har det idag.


Fler recensioner av Der Baader Meinhof Komplex hittar du på DN, SvD och Aftonbladet.

Inga kommentarer: