torsdag 23 oktober 2008

Seth Rogen och James Franco tar en tripp med Ananasexpressen


Mitt förhållande till marijuana är allt annat än självklart. Många av mina favoritartister är, eller har varit, storkonsumenter och det är svårt att veta om deras musik hade låtit lika bra utan gräset. Jag antar att det inte är så farligt att röka på emellanåt, men de som påstår att marijuana skulle var helt ofarligt vet inte vad de snackar om. Principiellt är jag emot droger, men något som jag har större problem med än själva gräset är den eländiga filmgenren stonerfilmer. När jag fick höra att Seth Rogen, James Franco och stora delar av Apatow-gänget skulle göra en actionstonerkomedi blev jag först lite orolig. Jag gillar verkligen deras filmer och TV-serier och skulle tycka det var synd om de gick ner sig i usel stonerhumor. Efter att ha sett filmen kan jag dock meddela att min oro var obefogad, för Pineapple Express är en klart sevärd och rolig film.

Seth Rogen spelar en 25-årig kille som är tillsammans med en 18-årig tjej. Han är småfet och rolig – precis som Seth Rogens rollfigurer brukar vara - och har ett lite annorlunda jobb där han med hjälp av olika utklädnader söker upp människor som försöker slippa undan olika stämningar och liknande. Helst skulle han vilja bli en radiopratare och självklart gillar han att röka på. Hans kärlek till marijuana för honom till en sunkig, och väldigt rolig langare, spelad av James Franco. Langaren har fått tag i en ny sorts marijuana, Pineapple Express, som tydligen ska vara väldigt bra. När Rogens rollfigur röker en joint Pineapple Express i sin bil blir han vittne till ett brutalt mord. Han kastar ut jointen genom bilfönstret och flyr. Men tydligen är han den enda person som hittills har hunnit köpa Pineapple Express och gangstrarna som begick mordet lyckas identifiera honom och langaren utifrån jointen. Tillsammans med langaren tvingas han fly och Rogen och Franco får verkligen leva ut sina allra våtaste actiondrömmar under resten av filmen.

Pineapple Express är en film där de flesta karaktärer skulle kunna kategoriseras som stoners, och att göra en sådan film med värdighet måste vara väldigt svårt. Det är enkelt att ta till riktigt unken humor och glorifiera drogen, vilket garanterat resulterar i jobbiga och pinsamma filmer som det i längden inte går att titta på. Det blir ofta med stonerhumorn precis som med "nördhumorn", som jag tidigare har förfasat mig över här på Finpop. Man förlitar sig på att äckliga ungdomar i mjukisbyxor som sitter i en sunkig källare och ser filmen ska tycka att den är skitkul därför att de också har varit höga någon gång. Men Pineapple Express är ingen billig Harold & Kumar, utan Rogen och gänget har lyckats få till en stonerfilm med klass. De romantiserar inte drogen och undviker alla fällor. Det är en rolig actionkomedi i samma stil som 48 Hours och andra 80-talsklassiker i genren. Karaktärerna blir visserligen till rejält coola actionhjältar en bit in i filmen, men det genomgående temat är ändå att det inte är bra att röka på för mycket. Marijuana framställs aldrig som något coolt eller bra i filmen, och man får se prov på många nedgångna och sunkiga dopers. James Francos karaktär har ett väldigt dåligt minne och kraftigt nedsatt logiskt tänkande till följd av allt puffande, vilket egentligen är tragiskt men självklart blir rätt kul på film. En av de största styrkorna med det här komedigänget är deras träffsäkra sätt att skildra losers och unga människor som hamnat lite snett i tillvaron. Det är alltid väldigt kärleksfullt och roligt med mycket självdistans. Jag tycker Seth Rogen och James Franco verkar vara väldigt sympatiska och att se den här filmen är som att få en stor nallekram från Rogen.

Seth Rogen och James Franco är verkligen ett grymt par och de är väldigt roliga tillsammans. De har känt varandra länge och de vet hur de ska få ut det bästa ur varandra. Det verkar som att de har fått improvisera mycket under inspelningen och många scener är underbart roliga. Humorn är ungefär av samma typ som i Knocked Up och man sitter och småskrattar hela tiden. Det är svårt att göra något bra av actionkomedier, men jag tycker att de med Pineapple Express har lyckats göra en av de bästa actionkomedier som har gjorts de senaste tio åren. Samtidigt som det är en rolig komedi är det mycket välgjord action i filmen. Det bjuds på flera galna biljakter, vapenfrosseri och några väldigt blodiga scener och allt är genomfört på ett grymt sätt.

Pineapple Express är verkligen inte någon intellektuellt avancerad film och filmen lider – liksom många av gängets filmer – av en lite för lång speltid. Efter två timmar tillsammans med de här pårökta killarna känner man sig lite seg i huvudet. Men det är precis vad man väntar sig från en sådan här film, och det är onekligen två roliga timmar. Har man sett några av gängets filmer kommer man garanterat känna igen flera av birollsinnehavarna. Danny McBride dyker upp i en stor biroll som en väldigt underlig langare. Han börjar synas alltmer i Hollywoodkomedier och senast såg vi honom i Tropic Thunder.

Jag har sett The 40 Year Old Virgin, Superbad och Knocked Up många gånger, och jag tänker inte ens avslöja hur många gånger jag har sett Freaks and Geeks. Om jag känner mig själv rätt kommer jag nog att se om Pinapple Express några gånger också. Ni som gillar den här typen av komedier kommer inte bli besvikna på Pineapple Express. Seth Rogen levererar igen och James Franco får visa att han kan vara riktigt kul. Härnäst ser jag fram emot Zack and Miri Make a Porno – Kevin Smiths nya film som verkar vara väldigt rolig och där Rogen gör en av huvudrollerna – och Funny People – som är nästa film Judd Apatow regisserar och som har premiär nästa sommar. Efter ett bra och intensivt år av Hollywoodkomedier verkar det som att Judd Apatow och gänget varvar ner lite för att komma tillbaka stenhårt om ett år. Även om jag gillar nästan allt de gör tror jag att det kan vara bra med en paus. Både för mig och för dem.

Inga kommentarer: