fredag 31 oktober 2008

Hard-boiled Wonderland and the End of the World – Haruki Murakami


Haruki Murakami verkar alltid vara aktuell. Innan pristagaren till årets Nobelpris hade blivit utsedd var det många som trodde att Murakami skulle kunna få priset. Hans bok Sputnik Sweetheart (Sputnikälskling) kom nyligen på svenska och Murakami-klassikern Norwegian Wood gavs ut i svensk pocketutgåva för några veckor sedan. När Murakami var på bokfestivalen The New Yorker Festival i New York (var annars?) tidigare i höstas berättade han, för en lyrisk publik, att han nästa år kommer ge ut en ny bok. Han berättade också att om ” huvudpersonen är glad finns det ingen historia att berätta”, vilket förstås är sant. I väntan på hans nästa bok finns det många äldre Murakami-böcker att läsa, varav de flesta finns utgivna i engelskspråkiga pocketutgåvor som är snygga och prisvärda och med välgjorda översättningar.

Hard-boiled Wonderland and the End of the World är en av Murakamis första romaner och gavs först ut på japanska 1985. Den finns inte översatt till svenska, men den engelska översättningen av Alfred Birnbaum – som också översatt flera andra av Murakamis böcker – är väldigt bra och lättläst. Den äldsta av Murakamis böcker jag hade läst innan ”Hard-boiled Wonderland” var Norwegian Wood och därför att den är så realistisk trodde jag att han hade börjat experimentera med magisk realism först när han skrev Fågeln som vrider upp världen. Men ”Hard-boiled Wonderland” som gavs ut två år innan Norwegian Wood är minst lika magisk och övernaturlig som ”Fågeln…” eller ”Kafka på Stranden”. De läsare som har förälskat sig i Murakamis säregna magiska realism kommer alltså med stor sannolikhet att uppskatta även ”Hard-boiled Wonderland”.

Hard-boiled Wonderland and the End of the World har två berättare och utspelar sig i två olika verkligheter. Vartannat kapitel utspelar sig i ”Hard-boiled Wonderland” och vartannat kapitel utspelar sig i ”The End of the World”. I Hard-boiled Wonderland är berättaren en dataexpert som utför sekretessrelaterade uppdrag åt olika företag. En dag får han ett uppdrag av en mystisk forskare som bedriver hemlig forskning i Tokyos kloaker. Allt är väldigt konstigt och i kloakerna lever slemmiga varelser som känns väldigt Lovecraft-inspirerade. Uppdraget som datakillen utför åt forskaren leder till många mystiska och absurda händelser som kommer få de flesta Murakami-fantaster att mysa. The End of the World är en konstig stad där vår andra berättare en dag hamnar. Han tvingas att överge sin skugga, och med den sina känslor och sin identitet. The End of the World är en melankolisk plats där livet verkar stå helt stilla. Till en början verkar Hard-boiled Wonderland och The End of the World vara två fristående platser som inte har något med varandra att göra, men ju längre den fascinerande berättelsen fortgår inser man att de är intimt sammankopplade.

Murakamis huvudpersoner är nästan alltid melankoliska unga män och så är det även i Hard-boiled Wonderland and the End of the World. Karaktärerna är sorgsna, reflekterar över livet och har ett sinne för populärkultur. Det är en fascinerande tanke att Murakami behärskade genren väldigt bra för över tjugo år sedan och att han sedan dess har ägnat större delen av sitt skrivande på att förfina sin egen stil till perfektion. Hans författarskap är väldigt imponerande, och jag tvivlar inte på att han kommer fortsätta skriva bra böcker i många år framöver. Hard-boiled Wonderland and the End of the World står sig inte riktigt i jämförelse med Kafka på Stranden och Fågeln som vrider upp världen, men det är ändå en väldigt bra bok. ”Hard-boiled Wonderland” är en roman som blandar genrer på ett vilt, men aldrig okontrollerat, sätt och resultatet är fascinerande. Det är en noir-berättelse med humor, action, bisarra händelser, cliff-hangers, sex och minnesvärda karaktärer. Murakami är en av få författare som kan få enhörningar att framstå som något icke-trashigt, och han vet hur man ska blanda fantasi och verklighet så att det fortfarande blir intressant och inte faller över i töntighet. Jag har det alltid väldigt trevligt när jag läser Murakami och hittills har inte någon av hans böcker gjort mig besviken. Haruki Murakami fortsätter att vara en av de mest intressanta författarna och jag kommer fortsätta läsa hans böcker så länge som jag fortfarande är mig själv. Recensionerna hittar ni förstås här på Finpop.

Inga kommentarer: