tisdag 20 januari 2009

Benjamin Buttons otroliga liv


Tänk dig att du föddes gammal och istället att för åldras blev du yngre med åren. Det är en fascinerande tanke och den idé som den mest hypade filmen just nu, Benjamin Buttons otroliga liv, kretsar kring. Filmen är baserad på en novell av F. Scott Fitzgerald från 1921. Från det att jag såg trailern för filmen har jag varit väldigt förväntansfull. Min mamma hade läst förlagan och hon hade flera år tidigare fått mig att fastna för den märkliga historien och det verkade onekligen som att Benjamin Buttons otroliga liv skulle bli en fantastisk film. Vilket det också blev.

Benjamin Button föds alltså som en gammal man. Han är en skrynklig bebis med reumatism. Mamman dör i samband med födseln och den förtvivlade fadern lämnar Benjamin på trappen utanför ett ålderdomshem som drivs av en sympatisk svart kvinna. Hon blir Benjamins mamma och bevittnar hur den märkliga pojken blir allt yngre med åren. Benjamin träffar sitt livs kärlek redan i unga år. Hon är en normal flicka medan han ser ut som en skröplig gubbe och det dröjer många år innan de till slut får varandra. Under tiden jobbar Benjamin på bogserbåtar, deltar i andra världskriget och snickrar på mammans ålderdomshem. Han lär också känna sin ångerfulle far som äger en stor knappindustri. När han väl får sin älskade inser han att ingenting varar för evigt. Hon kommer att bli äldre medan han kommer bli ett barn.

Benjamin Button föds natten då första världskriget tar slut. En klockmakare bygger en klocka som går bakåt för att minnas de unga människor vars liv kastades bort i kriget. Under hela Benjamins liv tickar klockan.

I vanliga fall är jag rätt flitig med att ladda ned filmer så fort de kommer upp på nätet men med Benjamin Buttons otroliga liv lyckades jag intala mig själv att jag skulle vänta tills filmen gick upp på bio, trots att filmen legat uppe på nätet med DVD-kvalité i flera veckor. Det gjorde jag rätt i för Benjamin Buttons otroliga liv är en riktig biofilm som med största sannolikhet inte når sin fulla potential på en vanlig TV. Det är en väldigt vacker film och under de nästan tre timmar som filmen pågår får man se många snygga bilder och imponerande specialeffekter. Trots den långa speltiden känns aldrig filmen tråkig och de fantastiska bilderna avlöser varandra. Benjamin besöker New York, Paris,New Orleans och många andra platser och miljöerna är genomgående fascinerande och otroligt vackra.

Benjamin Button spelas av Brad Pitt och hans älskade spelas av Cate Blanchett. De är etablerade och duktiga skådespelare, men kommer förmodligen inte bli ihågkomna för den här filmen. Det är visserligen bra rolltolkningar som vi får se, men för att vara skådespelare av den här kalibern känns det ibland lite platt. Många har klagat över att Benjamin Buttons otroliga liv är tråkig och klämkäckt klyschig, men jag håller inte med. Det är en utpräglad sagofilm och som en saga är den perfekt. Manuset är skrivet av Eric Roth som också skrev manuset till Forrest Gump, en film som har många likheter med den här filmen, vilket många har påpekat. Det finns också drag av Big Fish och gillar man de filmerna kommer man förmodligen att älska Benjamin Buttons otroliga liv. Filmen skiljer sig mycket från de filmer som man är van att se från regissören David Fincher som här får en visa upp en intressant sida. Det ska bli spännande att se vad som blir hans nästa projekt.

Ett av filmens mest minnesvärda partier utspelar sig i Murmansk där Benjamin inleder en affär med en kvinna som är gift med en politiker. Hon lever ett tomt liv och undrar var åren har tagit vägen. Hon spelas av en lysande Tilda Swinton och det är filmens mest minnesvärda roll. Hon är mer komplex än Cate Blanchetts karaktär och känns betydligt mer intressant och mindre tillbakahållen i sitt skådespel.

Benjamin Buttons otroliga liv är en fin saga med budskapet att man ska ta vara på saker. Den handlar om alltets förgänglighet och att inget varar för evigt. Det är självklara sanningar som man ibland behöver bli påmind om.



SvD, DN, Aftonbladet

Inga kommentarer: