tisdag 16 december 2008

Årets bästa TV


2008 var ett ganska fattigt TV-år. Manusstrejken pågick alldeles för länge och under våren var det rätt snålt med bra program att se. Samtidigt blev behovet av nya serier aningen mättat och jag blev mest trött på allt prat om Mad Men och True Blood. 2008 hade ändå ett gäng riktigt bra serier som fick mig att se fram emot nya avsnitt. Här listar jag de fem bästa TV-serierna jag har sett under året.

1. Dexter
Den tredje säsongen av Dexter började inte särskilt bra. Efter det första avsnittet var jag inte särskilt optimistisk och trodde att Dexter, likt Heroes, aldrig skulle återhämta sig. Men den tredje säsongen utvecklades till årets mest spännande TV. Michael C. Hall var som vanligt lysande i huvudrollen, Dexters syster Deb utvecklades till en riktigt bra karaktär och spänningen var på topp. Den tredje säsongen av Dexter är en av de mest välkomponerade thrillers i episodform som jag någonsin har sett och serien erbjuder den mest intressanta karaktärsstudie som har setts på TV. Människor som Dexter kan inte ha vänner. Aldrig.

2. The Office
När jag rekommenderar den amerikanska versionen av The Office till människor som gillar den brittiska förlagan blir de ofta upprörda och arga. De tror att den amerikanska versionen är en själlös och usel kopia av originalet. Jag har också varit där. Jag hatade verkligen amerikanska The Office efter att ha sett några avsnitt från den första säsongen. För några år sen gav jag serien ett nytt försök och började sakta men säkert att älska den. Serien är nu inne på sin femte säsong och likheterna med den brittiska serien är idag ganska få. Amerikanska The Office har utvecklats till något eget. Nästan alla avsnitt håller hög komisk kvalité, skådespelarna är duktiga och man bryr sig verkligen om karaktärerna.

3. Breaking Bad

En kemilärare får reda på att han har cancer. Han har inga pengar och med döden inom räckhåll förändras hans syn på livet. Han tar kontakt med en tidigare student som nu lever ett kriminellt och tomt missbrukarliv. Tillsammans börjar de koka metamfetamin, och de kommer aldrig kunna gå tillbaks till sina tidigare liv. Breaking Bad kom från ingenstans och blev, trots en väldigt kort första säsong, en av årets allra bästa serier. Bryan Cranston är lysande i huvudrollen och en ny säsong är på väg. Breaking Bad är många gånger bättre än Mad Men som visas på samma amerikanska kanal, AMC, men har inte alls fått samma uppmärksamhet och genomslag.

4. The Life and Times of Tim

Genren tecknade komediserier domineras totalt av Family Guy, South Park och The Simpsons och det är väldigt imponerande att den fula serien The Life and Times of Tim utklassade de serierna totalt. Totalt gjordes tio episoder av den roliga HBO-serien och jag hoppas att serien får fler säsonger. The Life and Times of Tim är en bisarr och väldigt rolig serie som håller en jämn nivå. Jag har skrivit om serien tidigare här på Finpop, och tycker att det är ett av årets bästa TV-fynd.

5. 30 Rock
Tine Fey blir bara större och större och 30 Rock blir bara bättre och bättre. Serien är inne på sin tredje säsong och nu har man verkligen lärt känna och älska karaktärerna. Varje avsnitt är ett myller av roliga repliker, galna infall och roliga gästskådisar. Ett nytt avsnitt av 30 Rock är en liten högtidsstund, och jag har aldrig blivit besviken på serien.

Inga kommentarer: