fredag 5 december 2008

The Man in Me


The man in me will do nearly any task,
And as for compensation, there's little he would ask.
Take a woman like you
To get through to the man in me.


The Man in Me är en förhållandevis rak och enkel låt för att vara skriven av Bob Dylan. Det är en av höjdpunkterna på hans trevliga album New Morning från 1970. The Man in Me är en fantastisk låt, och en av få Dylanlåtar som innehåller ett ”lalala”-parti, som alltid lyckas med konststycket att göra mig på gott humör.

Storm clouds are raging all around my door,
I think to myself I might not take it any more.
Take a woman like your kind
To find the man in me.

När mitt favoritband The Clash jobbade med London Calling spelade de in tidiga demos av låtarna som senare skulle utgöra deras bästa album. När London Calling hade 25-årsjubileum för några år sedan fick man med de här demoversionerna – som kallas The Vanilla Tapes - när man köpte jubileumsutgåvan av albumet. Soundet är bullrigt och oputsat och förmodligen är The Vanilla Tapes ganska svårforcerat om man inte är besatt av The Clash. Själv tycker jag att inspelningarna ger en intressant inblick i arbetet med tidernas bästa album. The Clash gjorde alltid coverversioner av låtar som de gillade för tillfället. En del av dessa covers är med på deras album och har blivit mer kända än originallåtarna, som t.ex. I Fought the Law, medan andra har fallit i glömska. En av de mest okända covers The Clash spelade in är Dylans The Man in Me som enbart dyker upp på The Vanilla Tapes. Det är en märklig och skramlig cover med rejäl baktakt och total inlevelse.

But, oh, what a wonderful feeling
Just to know that you are near,
Sets my a heart a-reeling
From my toes up to my ears.


En av mina absoluta favoritfilmer är bröderna Coens The Big Lebowski. Jag har skrivit om min kärlek till The Dude tidigare här på Finpop och lovordat filmens soundtrack. The Man in Me spelas två gånger i filmen och den används på ett perfekt sätt båda gångerna. Det var när jag såg The Big Lebowski som jag för första gången hörde The Man in Me och för det är jag evigt tacksam bröderna Coen. På samma sätt som jag är tacksam för att de med den här filmen lärde mig hur man använder ordet ”fuck” i rätt sammanhang.

The man in me will hide sometimes to keep from bein' seen,
But that's just because he doesn't want to turn into some machine.
Took a woman like you
To get through to the man in me.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Så jävla bra skrivet! Pricksäker och rolig läsning.

Anonym sa...

Jag håller fullständigt med föregående talare. Du är otrolig!

Niklas sa...

"Det var när jag såg The Big Lebowski som jag för första gången hörde The Man in Me och för det är jag evigt tacksam bröderna Coen."

Faktiskt var det precis så för mig. Jag befann mig på första raden i en biosalong i Mountain View, California och jag minns det som om det vore igår. Tack för trevlig läsning.