måndag 8 december 2008

Wallace och Gromit är tillbaka


Wallace och Gromit har alltid fascinerat mig. De har varit närvarande under större delen av mitt liv och jag har alltid roats av de leranimerade filmerna om den klantiga uppfinnaren och hans smarta hund. När jag var liten gick jag igång på den halvdåliga brittiska humorn, de fiffiga uppfinningarna och de spännande actionscenerna. Nu, när jag är lite äldre, ligger min fascination för filmerna främst i leran och den enkla, men effektiva och snygga, designen. Det är imponerande att Nick Park och de andra på Aardman orkar animera filmer i lera. Det är väldigt tidskrävande, och att de fortfarande gör leranimerade filmer trots att det blivit standard att animera filmer med hjälp av datorer visar att de verkligen brinner för det de gör. Wallace & Gromit-filmerna är väldigt speciella och med det enorma arbete det krävs med varje film kommer det sällan nya filmer. Nu har det äntligen kommit en ny film med titeln Wallace and Gromit in 'A Matter of Loaf and Death' och det är stora nyheter i Finpop-världen.

Senast vi såg Wallace och Gromit var i deras enda långfilm, Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, från 2005. Då jobbade de med att bekämpa skadedjur. Nu har de istället dragit igång en bageriverksamhet och levererar nybakat bröd till den lilla stadens bagerier. Olyckligtvis går en seriemördare som mördar bagare lös, och när Wallace kåtar ner sig i en tjock bagarkvinna anar den smarta hunden Gromit oråd. Han vet ju att det inte finns några kvinnor som på fullt allvar är intresserade av Wallace och bagarkvinnan verkar väldigt mystisk. Snart har det utvecklat sig till en rafflande - och som vanligt väldigt förutsägbar- actionthriller med typisk brittisk humor som utspelar sig i typiska brittiska miljöer. Wallace & Gromit har alltid varit väldigt barnvänliga men den här gången känns det som att de tänjer lite på gränserna. Det blir aldrig vulgärt men det förekommer mer våld och sexuella anspelningar än tidigare. Mest bisarrt är ett kärleksmontage med Wallace och bagarkvinnan där de dansar inlevelsefullt och bakar tillsammans till tonerna av skön soul.

När det kommer något nytt från Aardman får jag väldigt höga förväntningar, och den här gången har Wallace och Gromit svårt att leva upp till dessa. Det känns som att jag har sett det här några gånger tidigare, men då bättre genomfört. A Matter of Loaf and Death är förstås inte en dålig film och de som gillar de äldre Aardman-produktionerna kommer inte att bli besvikna. Animationen är lika snygg som vanligt, karaktärerna är lika sköna som de brukar vara och storyn håller. Men lika bra som de klassiska Wallace & Gromit-filmerna blir det aldrig. Då föredrar jag Aardmans serie fantastiska kortfilmer om Fåret Shaun istället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du var man kan se / få tag i den? Den släpps ju intepå dvd förrän i mars.

Henrik Valentin sa...

Den har visats på TV i Storbrittanien, Australien, Frankrike och andra länder. Den finns också att ladda ned på de flesta stora torrentsiter, om du är intresserad av att se den innan dvd-releasen.