onsdag 10 december 2008

Nya låtar med Bon Iver


Bon Iver är fortfarande det största som har hänt musikaliskt det här året. Jag lyssnar fortfarande på For Emma, Forever Ago flera gånger varje vecka och Berns-spelningen i september var en av årets absoluta höjdpunkter. Justin Vernon lyckades skapa något unikt och väldigt vackert ur sin depression och isolation i skogen. Med väldigt enkla medel skapade han något eget som berör mer än nästan all annan musik som görs idag. Jag har flera gånger funderat på hur han ska kunna följa upp For Emma, Forever Ago på ett bra sätt. Han har blivit hyllad och älskad. Han har turnerat över nästan hela världen, han verkar inte särskilt deppig längre och han är inte kvar i skogen. Det var nästan så att jag trodde att jag aldrig skulle få höra något nytt med Bon Iver, men tidigare än vad jag ens hade kunnat hoppas på dök det upp en ny EP. Blood Bank, som EPn heter, innehåller fyra låtar och släpps i januari. Den har redan läckt på nätet och alla Bon Iver-fans har fått en för tidig julklapp. Jag har självklart lyssnat in mig på de nya låtarna, och inte helt oväntat älskar jag vad jag hör.

De två första låtarna på Blood Bank, Blood Bank och Beach Baby, påminner mycket om musiken från For Emma, Forever Ago både musikaliskt och textmässigt. Det låter ensligt och känslosamt. Justin sjunger väldigt fint och texterna är vackra. De två avslutande låtarna, Babys och Woods, är däremot lite annorlunda jämfört med de Bon Iver-sånger vi har hört tidigare. Det är inte några radikalt avvikande låtar, Babys innehåller de klassiska Bon Iver- ingredienserna kryddat med lite fint klinkande piano. På Woods tar Justin, likt Kanye West, till Auto-Tune vilket är lite överraskande. Men Justin Vernon verkar ha full koll på vad han gör och resultatet låter riktigt bra. Blood Bank är en varmt välkommen liten samling låtar och kommer att spelas mycket hemma hos mig den kommande tiden. All oro över att Bon Iver kanske inte skulle kunna följa upp For Emma, Forever Ago är som bortblåst och jag ser fram emot nästa album.

Justin Vernon har flera talanger och han har nyligen bidragit till de The Yellow Bird Project där olika indieartister designar t-shirts som sedan säljs för välgörande ändamål. Artister som tidigare har varit med är Rilo Kiley, The Magic Numbers och Devendra Banhart. Artisterna väljer själva vilken välgörenhetsorganisation de vill stödja. Bon Iver har valt att stödja Interval House som hjälper kvinnor och barn som har blivit misshandlade i Toronto. T-shirten är väldigt snygg och stilren och man får den för 31$ inklusive frakt till Sverige. Det är ett givet köp, och jag har redan lagt min beställning. Följ den här länken för att beställa.

För de som, liksom jag, aldrig kan få nog av Bon Iver vill jag rekommendera den här fantastiska musikvideon. Den är högupplöst och tar en liten stund att ladda, men det är verkligen värt det. Vill man läsa mer om Justin Vernon och hans musik är alltid Bon Ivers hemsida ett hett tips. Under december kommer han och hans band att spela på den amerikanska östkusten och svenska The Tallest Man on Earth kommer att vara förband. Ett smått bisarrt och fascinerande klipp där Bon Iver backar upp Lykke Li(!) finns upplagt på Youtube och det är självklart värt att kolla in. Imorgon, den 11e december, gästar Bon Iver David Letterman. Klipp från det framträdandet kommer man garanterat kunna se på Youtube dagen efter och det ska verkligen bli kul att se.

2 kommentarer:

Anonym sa...

WoW Vilken fantastiskt vacker vidoe med Bon Iver.
Hamnade här av en tillfällighet via Hunger hotell och Bon I är en ny upptäckt TACK för det!

iris sa...

tröjan är ju för att inte tala om snygg. jag tror jag måste ha en bara för det...