söndag 8 augusti 2010

Atmospheric Disturbances – Rivka Galchen


Väder är viktigt. Viktigare än vad man kan tro. Särskilt på sommaren blir jag påmind om vädrets betydelse. Den här sommaren har varit märklig vädermässigt. Den extrema hettan tog plötsligt slut och ersattes av något grått och fuktigt. Jag sitter inomhus, tittar ut genom fönstret och lyssnar på Best Coast. Och tänker lite på vädret. Innan jag förseglade min framtid och började plugga kemi funderade jag ibland på att bli meteorolog. Väder är fascinerande och kan ha en stor betydelse för hur människor mår, tänker och beter sig. Det gör vädret spännande både som psykologisk och fysikalisk vetenskap. Och som all annan vetenskap kan meteorologi göra en fullständigt galen. Meteorologi och väder är bidragande faktorer till den galenskap som Rivka Galchen skildrar i sin debutroman Atmospheric Disturbances. Det är en riktigt spännande och underhållande bok, och galenskapen skildras på ett nära sätt som gör att den känns väldigt påtaglig och riktig. Under läsningen behöver jag ibland ta små pauser för att kontrollera mitt förstånd.

Dr Leo Liebenstein är psykolog. Han umgås med galna och instabila människor hela dagarna och därför - tycker han - borde han ha ett bra grepp om sitt eget psyke. När han får för sig att hans fru har försvunnit och blivit ersatt med en kopia tvivlar han därför inte en sekund på sitt eget förstånd. ”Allt” tyder på att kvinnan som bor i hans lägenhet och utger sig för att vara hans fru är en bedragare. Hon blir förtvivlad, men inget kan rubba hans övertygelse. Han börjar leta efter sin försvunna fru i New York men lyckas inte hitta några ledtrådar. Snart får han för sig att han borde leta efter henne i hennes hemland Argentina och beger sig dit. Tillsammans med en av sina förrymda patienter, som tror sig vara en hemlig agent som kan styra över vädret, driver Leo runt i Buenos Aires och försöker hitta någon ledtråd till sin hustrus märkliga försvinnande. Det går inte särskilt bra. Men Leo blir alltmer övertygad om att han har med en bedragare att göra. Och vädret och meteorologin får en allt större och viktigare roll.

Atmospheric Disturbances är berättad av Leo, och läsaren får uppleva allt som han ser det. Han är en otroligt väl sammansatt och välskriven karaktär och det är kul att följa hans resonemang och tankebanor. Som läsare förstår man att något är fel, och hans galenskap är uppenbar från den första raden, ändå kan man aldrig vara säker på någonting i Atmospheric Disturbances. Det är ju Leo som berättar och som läsare är allt man kan göra att ta del av hans tankar och gärningar. Allt tyder på att han har gått och blivit galen och de andra karaktärernas reaktioner på det som Leo säger och gör är mycket intressanta. Här får vi följa en man som tappar greppet om verkligheten, men aldrig inser det själv, och det finns en försvinnande liten möjlighet att han faktiskt har rätt. Det kan faktiskt vara så att hans fru är försvunnen och att han får leva med en bedragare – i romanen är allt möjligt. Och enligt Leo är det ju faktiskt så det ligger till. Vem är jag att säga att han har fel och att han har blivit galen? Rivka Galchen skriver otroligt bra. Hon vaggar in läsaren i Leos galenskap på ett sätt som får den att nästan kännas hemtrevlig. Jag gillar Leos resonemang. Jag vill att han ska ha rätt och sympatiserar med honom i hans jakt på sanningen. Galchen verkar ha bra koll på både psykologi och meteorologi och Atmospheric Disturbances känns därför intressent på flera plan. Det blir aldrig pretentiöst eller torrt, istället är det ständigt underhållande och fartfyllt. Storyn är enkel att följa och den blir alltmer fascinerande. Slutet känns otroligt snyggt. Stilmässigt påminner det lite om Haruki Murakami och Paul Auster, men Galchen står helt klart stadigt på sina egna ben. Det ska bli kul att se vad hon hittar på härnäst. Atmospheric Disturbances är en av de bästa böcker som jag har läst om galenskap – och definitivt den bästa boken som tar upp meteorologi. Kanske kommer jag tänka på vädret på ett annorlunda sätt i fortsättingen.

Inga kommentarer: