torsdag 26 april 2012

American Dervish – Ayad Akhtar

Dervish betyder ”fattig” på persiska och är också ett begrepp inom islam där man använder ordet om de män som överlämnar sig totalt till sin tro och väljer att leva i fattigdom med sin upphöjda tro som enda ägodel. För mig känns det väldigt främmande att tro på något överhuvudtaget och dessa övertygade muslimer framstår därför mest som mystiska sagofigurer som hämtade från Tusen och en natt. Islam har alltid fascinerat mig och det är den religion som jag helst läser om. Som svensk är det ibland lite svårt och förhålla sig till islam. Vi lever i en tid då många gärna hetsar mot muslimer, och visst är det så att de flesta muslimer verkar leva i en värld som är den totala motsatsen till vårt glättigt porriga samhälle, men jag tror knappast att det är av ondo. Själv har jag en ganska romantiserad bild av muslimer. Jag tycker om slöjor, arabiska och moskéer och har aldrig sett någon anledning att vara kritisk mot islam och dess utövare. När jag nyligen var i Istanbul fick jag en inblick i ett samhälle präglat av en öppen och förhållandevis fri tolkning av islam och Koranen, långt från den bild som alltid målas upp av otäcka islamofober. I den amerikansk-pakistanska författaren Ayad Akthars debutroman American Dervish får läsaren ta del av islams både vackra och mindre vackra sidor. Det är en fascinerande bok, skriven på ett enkelt och självklart språk, med fokus på den muslimska tron och hur olika man kan tolka Koranen. American Dervish är i grunden en stark uppväxtskildring, men den första i sitt slag som jag har läst då den fokuserar på pakistanier och deras tro och livsstil. Det finns mängder av böcker och filmer om invandrare i USA från nästan alla världens länder, men Pakistan är outforskat område och en bra bok om amerikanska pakistanierna är alltså väldigt välkommen.

American Dervish börjar effektivt och slagkraftigt med att bokens huvudperson, den pakistansk-amerikanska Hayat Shah, av misstag får en korv med bröd (fläsk!) i sin hand och tänker ”Vad spelar det längre för roll?” och tar en stor tugga. Därefter får vi ta del av hans berättelse om hur han som liten grabb förälskade sig i islam och drömde om att lära sig Koranen utantill, men efter några tragiska händelser och jobbiga insikter övergav den muslimska tron. Hayat föds i USA på 70-talet av pakistanska föräldrar som anpassat sig väl till det amerikanska samhället och övergett islam till förmån för ateism och kapitalism. Hans pappa är en framgångsrik läkare som knullar runt med vita kvinnor och super till emellanåt. Mamman är en hemmafru med stark hemlängtan. När Hayat är i tioårsåldern flyttar hans mammas väninna in hos familjen med sin fyraåriga son. Hon flyr från ett trasigt äktenskap i Pakistan och det är den kärleksfulla vänskap som utvecklas mellan Hayat och henne som American Dervish kretsar kring. Hon är en djupt troende muslim och får upp Hayats ögon för islam. Han blir hög på Allah och satsar hårt på att lära sig allt som står i Koranen. När hans nyfunna mentor förälskar sig i en judisk man utvecklar sig boken till en djupt tragisk historia om förtryck och självuppoffrande i religionens namn.

American Dervish är en riktigt grym bok. Dels skriver Ayad Akhtar sjukt bra och som uppväxtskildring är den väldigt stark. Hayat är en älskvärd kille och det är fascinerande att läsa om en tolvåring som är så insnöad på islam att han helt har missat det här med sex och sexualitet. Det finns en ganska rolig scen i boken när några äldre ungdomar berättar för Hayat om ”hur barn blir till” och när han får höra talas om hemskheter som avsugningar är det nästan som att hela hans värld vänds upp och ned. Dels är det en intressant inblick i islam som bekräftar en hel del fördomar men också ger läsaren en känsla för religionen i sig och dess förtjänster. Akthar ger den okunniga läsaren en möjlighet att förstå islam och dess tolkningsmöjligheter. American Dervish är en rörande, obehaglig och rolig bok som griper tag och lämnar avtryck. Förhoppningsvis kommer någon översätta boken till svenska för det här är bland det bästa som jag har läst om islam och den borde läsas av så många som möjligt, inshallah.  

1 kommentar:

Anonym sa...

http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker-auto/Bokpresentationssida/?isbn=9789100127251