onsdag 7 augusti 2013

Dates – Lysande brittisk TV

Om och om igen blir jag förvånad över britternas förmåga att göra lysande TV-serier. De dyker alltid upp från ingenstans, de brittiska TV-serierna. Alltid utan hype i svenska medier och bloggar och nästan alltid överlägsna sina amerikanska motsvarigheter. Den senaste i raden av fantastiska brittiska TV-serier heter Dates. Jag läste några positiva rader om den på The Guardians hemsida och laddade ned de första avsnitten utan några egentliga förväntningar. Efter några minuter var jag fängslad och övertygad om seriens storhet. Hade det varit en HBO-serie hade vi redan fått läsa ett tiotal hyllande krönikor i svenska tidningar, men när serien visats på brittiska Channel 4 är det i vanlig ordning ingen som bryr sig. Det är alltså läge för en klassisk Finpop-hyllning och en stark nedladdningsrekommendation.

Dates skildrar, i nio 25-minuters avsnitt, nio dejter mellan människor som träffat varandra på internet. Varje avsnitt fokuserar på en ny dejt och medan några av karaktärerna återkommer i flera avsnitt är de flesta sådana vi bara får träffa en gång. Konceptet låter kanske inte jättespännande men jag kan nästan garantera att du kommer vara fast efter det första avsnittet. Dates är nämligen en serie som utnyttjar det korta formatet och de enkla premisserna på ett fulländat sätt. Serien är helt dialogdriven och det var länge sedan jag såg en TV-serie med dialog på samma nivå. Samtalen flyter på som om de vore på riktigt, fast smartare och roligare förstås. Trots att varje avsnitt har ungefär samma utgångspunkt finns det inte en enda död minut i serien då karaktärerna är så pass olika. Med några undantag är det ett rätt osympatiskt gäng man får lära känna, men de är alla intressanta med något viktiga att säga och förmedla till tittarna. Skådespelarna är genomgående lysande och de klarar alla av att gestalta den första dejtens desperation och förväntningar på ett trovärdigt sätt. Det är sällan jag blir så imponerad av en TV-serie och med tanke på den egentligen ganska blygsamma utgångspunkten är Dates en oerhört mäktig TV-serie.

Dates är skapad av Bryan Elsley som mest är känd för att också ha skapat ungdomsserien Skins, som blev rätt populär även bland svenska ungdomar för några år sedan. Skins var hyfsat underhållande emellanåt men lyckades aldrig beröra mig på samma sätt som Dates. Det finns inget ironiskt skimmer över Dates eller några som helst ambitioner att framstå som tuff. Förmodligen är det årets ärligaste TV-serie då den verkligen försöker skildra vanliga människor och deras längtan efter kärlek, tillhörighet och mening. Även de konstigare karaktärerna respekteras och den humor som ibland uppstår ur vissa situationer känns aldrig direkt avsiktlig. På många sätt är det en märklig serie och med sämre manus och skådespelare hade det kunnat bli fullständigt meningslöst. Nu är det istället en av årets stora TV-överraskningar. Serien lyckas skildra den spänning som ligger i luften när förväntningsfulla människor träffar varandra för första gången på ett lysande sätt. Det är både spännande och roligt att ta del av de här dejterna och alltid väldigt engagerande. Jag tror att det är en serie som alla borde kunna ta till sig och gilla. Förhoppningsvis kommer en andra säsong och om någon som köper in TV-serier till svenska TV-kanaler skulle läsa det här så är Dates ett säkert kort som skulle kunna göra succé i Sverige. Det skulle vara kul om de som inte laddar ned TV-serier för en gångs skull också fick se något kul och sevärt. Ni som brukar ladda ned TV-serier har dock inget att vänta på, det är bara att ladda hem Dates och hänföras på direkten. Det är stor TV i ett litet format.   


2 kommentarer:

Cheguzvara sa...

Skall ses, tack för en bra blogg du tipsade om fresh meat för ett tag sedan sjukligt bra...

Henrik Valentin sa...

Tack! Howard (konstiga killen med glasögon) från Fresh Meat är med i Dates också så förhoppningsvis går den hem hos dig också :)