onsdag 24 december 2014

Årets bästa TV-serier 2014

Under året har det några gånger känts som att det inte funnits några bra TV-serier att se, men när jag ser tillbaka på de senaste tolv månaderna blir det uppenbart att jag sett en ohälsosam mängd TV. Här är de tio serier jag minns särskilt varmt från det gångna året, följt av ett större gäng serier som inte fick vara med på listan men ändå förtjänar att nämnas. Länkarna leder (i de flesta fall) till trailers eller klipp på YouTube.    

1. Glue
Årets bästa TV-serie (bilden) var en total överraskning som bara växte sig starkare för varje avsnitt. Glue utspelar sig på den brittiska landsbygden där ett gäng ungdomar festar, knarkar, jobbar och drömmer sig bort. När en yngre bror till en av medlemmarna i gänget hittas död på ett fält skakas deras värld, och för varje avsnitt får vi lära oss mer om de plågade ungdomarna och deras problem och drömmar. Glue är både mörk och vacker, med ett otroligt välskrivet manus och fantastiskt skådespel. Upplösningen är dessutom väldigt tillfredsställande.

The Mimic är en brittisk komediserie i två säsonger om imitatören Martin Hurdle som är expert på att imitera kända personers röster men annars inte har haft något direkt flyt i livet. Han bor med en tjejkompis och jobbar som vaktmästare, men när han får reda på att han har en nästan vuxen son börjar han vilja förändra på sitt liv. The Mimic är en av de mest melankoliska och dystra komediserier som jag har sett, men samtidigt så otroligt varm och sympatisk att man känner sig oavbrutet glad och hoppfull när man ser den. En av de känslomässigt starkaste serier jag sett på senare år.

Boardwalk Empire avslutades otroligt starkt med sin femte och nedkortade säsong. Det var totalt fokus på karaktärerna och att de skulle få värdiga avslut. De åtta avslutande avsnitten var sorgsna, uppgivna och väldigt gripande. Jag kommer minnas den här serien som en utomordentligt ambitiös och välskriven serie med fenomenala skådespelare. Till skillnad från många andra moderna amerikanska serier var berättandet i fokus hela tiden och man förlitade sig aldrig på billigt effektsökeri eller chockerande händelser. Tyvärr tror jag inte att den stora publiken längre har tålamod för den här typen av dramaserier och jag fruktar att de kommer dö ut. Det känns som att många av de mest ambitiösa amerikanska TV-serierna har avslutats, eller är på gång att avslutas och att det inte finns några värdiga ersättare.

Happy Valley är en lika tung som välgjord TV-serie om en kvinnlig polis med tungt bagage och hur hon börjas jagas av det förflutna när en ung kvinna kidnappas. Serien har nyligen visats på SVT och jag hoppas många tog chansen att se den, för det här var onekligen en av de starkaste TV-händelserna i år. Britterna är experter på att göra den här sortens gripande och mörka dramaserier och berättandet var verkligen på topp här.

Jag älskade verkligen den första säsongen av Puberty Blues och hade så höga förväntningar på den andra säsongen att det nog var en omöjlighet att de skulle uppfyllas. Trots en viss besvikelse var den andra säsongen dock riktigt stark och gripande TV. Jämte all time-favoriten Freaks and Geeks är Puberty Blues ett av de starkaste och mest trovärdiga ungdomsdramer som har gjorts. Nästan allt var helt perfekt och jag kommer minnas serien, och de älskvärda huvudpersonerna, med stor värme.

Du vet Mackenzie Crook, han som blev odödlig efter att ha spelat Gareth i The Office? Detectorists är hans stora TV-comeback. Han har både regisserat och skrivit manuset och gör dessutom huvudrollen som en kille vars hobby är att vara ute och leta ”skatter” med sin metalldetektor. Detectorists är en urbrittisk dramakomedi som lyckas vara vemodig och supermysig på samma gång. En riktigt fin liten serie.

7. Uncle
Uncle är typ About a Boy med en brittisk Seth Rogen-figur (Nick Helm) i huvudrollen istället för Hugh Grant. Utgångsläget är onekligen fantastiskt och mycket riktigt blev det här en både varm och rolig serie. Serien har gått på SVT så jag hoppas många har haft möjligheten att upptäcka den. En andra säsong är på väg!

Shit, vilken galen hajp det blev kring den här serien. En hajp som förstörde hela grejen för mig och jag slutade kolla efter andra avsnittet. Men efter några månader började jag om från början och förstod ungefär vad alla gillat så mycket. Jag kan fortfarande inte hålla med de som hyllade serien hårdast, men True Detective var onekligen en riktigt grym serie där både skådespel och regi var på topp nästan hela tiden. Upplösningen var något av en besvikelse, men annars var det en häftig och kompromisslös serie hela vägen.

Jag kan inte riktigt komma ihåg vad som hände i Mad Men i år, men som vanligt var det bra. Nästa år tar det slut och en av de senaste årens mest tongivande och ambitiösa serier går i graven. Det ska bli spännande att se hur det slutar!

Halt and Catch Fire utspelar sig i Texas på 80-talet och handlar om en grupp ingenjörer och entreprenörer som ska bygga en PC. Det hade kunnat bli tråkigt om det inte vore för att karaktärerna i centrum, alla gestaltade av duktiga skådespelare, hade varit så galna, splittrade och intressanta. Jag trodde det skulle bli en serie med stort nördfokus men istället blev det en karaktärsdriven serie där datorerna snabbt blev sekundära. Lyckligtvis blev inte serien nedlagd efter den första säsongen och nästa år får vi förhoppningsvis återse det intressanta gänget. Det är kul att jämföra den här serien med den sevärda komediserien Silicon Valley som också hade premiär i år, som också handlar om liknande personligheter men med ett större fokus på humor och nörderier.   

Andra bra serier som jag gillat i år:
My Mad Fat Diary (den andra säsongen av denna mysiga serie)
The Driver (brittiskt, välspelat, tajt och snart på SVT)
Bates Motel (den andra säsongen av denna överraskande spännande serie)
Moone Boy (irländskt supermys!)
The Americans (otäckt, spännande och väldigt bra)
People Just Do Nothing (roligt och galet om en piratradiostation i London)
Masters of Sex (den andra säsongen av denna välspelade och intressanta serie)
Siblings (kul och knäpp ny brittisk serie)
Scrotal Recall (mysig, trevlig och romantisk komediserie)
Ginas värld (det är omöjligt att inte falla för Gina Dirawis charm!)
Torpederna (en av de roligaste svenska komedierna på senare år)
Utopia (vansinnigt, men spännande, i den andra säsongen av denna hyllade serie)
Maron (skön komediserie om en podcastande medelålders man som spelar sig själv)
The Mill (politisk och angelägen dramaserie om fabriksarbetare på 1800-talet)
Peaky Blinders (en brittisk Boardwalk Empire, men inte lika bra)
Fargo (galet, välspelat och överraskande med ett märkligt tempo)
Louie (en av vår tids mest unika komediserier)
Silk (den avslutande säsongen av min favoritserie om advokater)
Suspects (nyskapande, rått och hårt brittiskt kriminaldrama)
Inside No. 9 (bisarr brittisk komediserie)
Some Girls (årets mysigaste girl power-serie, som jag bloggade om i förra veckan)
Cilla (miniserie om 60-talsartisten Cilla Black från Liverpool)
Orange Is the New Black (den andra säsongen av denna populära och sevärda serie)

Det sjuka är att det finns ännu fler bra TV-serier som jag har sett i år, men det här får vara tillräckligt. God jul på er! 


6 kommentarer:

Stekspaden sa...

Trevligt att du börjat skriva lite igen. Många brittiska serier som jag inte hört talas om på din lista. Det är ju lite lågsäsong för tv-serier nu så inte helt omöjligt att jag kommer ge en del av dom en chans.
Min topplista är väl aningen mer konventionell:
1. Fargo
2. Line of Duty
3. Rectify
4. Silicon Valley
5. Puberty Blues
6. The Americans
7. Mad Men
8. Utopia
9. Game of Thrones
10. The Walking Dead

Gott nytt år!

Henrik Valentin sa...

Hej! :)

Känns kul att vara tillbaka i bloggandet. Hoppas du hittar några sevärda serier bland mina tips (jag tycker förstås alla serier jag nämner här är extremt sevärda och bra ;) ).

Jag gillade också Fargo. Väldigt speciell serie, inte minst i tempot som för mig kändes extremt långsamt även när det hände en massa grejer. Line of Duty gillade jag också, men måste säga att jag föredrog den första säsongen. Den var mindre hajpad och kanske objektivt sämre, men mer rakt på sak och lite enklare. Rectify har jag inte sett i år. Gillade den första säsongen men av någon anledning har jag inte sett den andra, kanske får ta ikapp det...

Jag såg äntligen igenom hela Deadwood i år. Grymt bra och stämningsfull serie, även om det kändes på sista avsnittet som att det slutade lite plötsligt och de säkert hade haft planer på att fortsätta. Min favorit var förstås Al Swearengen, en fantastisk TV-karaktär på alla sätt.

Har också kollat ikapp Justified och är laddad inför sista säsongen nu i januari. Tyckte dock de första två säsongerna var riktigt bra medan det blev rejält sömnigt efter det. Kan bero på att jag såg nästan allt inom loppet av några veckor dock.

En serie som jag inte hade med på min lista, men som var riktigt bra och jag tror du skulle kunna uppskatta, är sjukhusserien The Knick som utspelar sig i New York början av 1900-talet. Ser fram emot att få se fortsättningen av den serien!

Ha det bra och gott nytt år!

Stekspaden sa...

Trevligt att du har börjat beta av lite gamla klassiker. Deadwood hade verkligen förtjänat ett bättre avslut. Synd att inte Ian McShane (Al S.)har synts till i några bra tv-serier efter Deadwood.

Nästa klassiker du "måste" beta av någon gång är The Shield. Fördelen med den är att där märker man redan efter första avsnittet om det är en serie i ens smak. Är det det så har sju grymt jämna säsonger med en grymt stark seriefinal att se fram emot.

Den senaste säsongen av Justified håller jag med om att den var ganska svag framför allt pga dålig casting i säsongens nemesis.
Tredje däremot tyckte jag nog var den starkaste hittills.

Är inte The Knick ganska stor andel procedural? Sen har jag fått lite överdos av den tidsperioden med två halvdana serier (Copper och Ripper Street). Tror nog jag kommer se några korta brittiska serier ett tag nu i stället.

Har du sett nya The Inbetweeners-filmen? Jag började se den utan undertext men gav upp när jag inte fattade hälften av skämten. Hojta gärna till om du hittar en engelsk undertext.

Stekspaden sa...

Glöm det sista med undertexten. Hittade det själv nu på http://www.yifysubtitles.com

Henrik Valentin sa...

Jag har hört mycket bra om The Shield, men det känns som ett väldigt stort projekt att ta sig an, men det kanske vore något...

Copper har jag inte sett men Ripper Street tyckte jag hade en viss charm ändå, trots att det blir uppenbart att britterna inte är mästare på den sortens serier. Den kändes ganska gammaldags i upplägget jämfört med många liknande amerikanska serier. The Knick har dock en annan karaktär. Det första avsnittet är riktigt bra, sen tyckte jag det blev lite segt för att bli riktigt starkt framåt slutet. Det är mer av en klassisk dramaserie med stort fokus på karaktärerna, skulle jag säga. Kan vara värt en chans!

Visst har jag sett den nya Inbetweeners-filmen och även om det inte var ett mästerverk på något sätt var det kul att få återse rollfigurerna :)

Den senaste tiden har jag börjat slötitta på Hell on Wheels som jag egentligen inte hört så mycket om alls, varken bra eller dåligt. Jag tycker den är helt OK, även om det är långt ifrån samma nivå som Deadwood som man oundvikligen jämför med hela tiden. Jag är halvvägs in i säsong två och planerar att fortsätta se serien :)

Stekspaden sa...

Sluta genast att slötitta på Hell on Wheels och lägg den tiden på The Shield eller Rectify i stället ;)
HoW bara puttrar på utan att varken lyfta eller sjunka nån gång. Väldigt intetsägande serie som jag ångrar att jag började följa men som jag inte har förmågan att bryta med.