Folk som läser mycket tenderar att vara smarta. Åtminstone ger de sken av att vara smarta. Genom att läsa böcker lär man sig saker som man inte får lära sig genom att gå i skolan, läsa tidningar och titta på TV. Man får nya perspektiv och lär sig nya saker om världen vi lever i. Man lär sig förmodligen något från alla böcker man läser, men det finns vissa böcker som är mer än underhållning och lämnar djupa avtryck. Jag värderar självklart sådana läsupplevelser högst. De senaste dagarna har jag tillbringat med en väldigt drabbande och lärorik seriebok som har gett mig ökad förståelse för en av vår tids otäckaste och vidrigaste konflikter – konflikten på Gazaremsan. Jag har trott mig ha koll tidigare, jag har uttalat mig kritiskt mot Israel och demonstrerat för palestiniernas rättigheter. Men det finns så lite man har koll på egentligen, så mycket man inte vet. Jag kan ärligt säga att jag inte har särskilt mycket koll på vad som händer i världen. Jag har ett hum, en uppfattning om saker och deras tillstånd men det är väldigt lite som jag verkligen vet. Böcker kan hjälpa oss att stärka förståelsen och föra oss närmare sanningen än vad tidningar och TV någonsin klarar av och där har litteraturen en väldig kraft och potential. Joe Sacco har med Gaza – Fotnoter till ett krig tagit sig väldigt nära kärnan till Gazakonflikten. Han berättar sakligt, ingående och personligt om ett av världens vidrigaste krig. Jag har känt mig illa berörd och äcklad av Israels beteende tidigare men Joe Sacco lyckas skapa starkare känslor av avsmak, vemod och uppgivenhet än vad jag trodde var möjligt. På nästan 400 otroligt vältecknade seriesidor skildrar han en konflikt som i stort sett har sett likadan ut i nästan 60 år, och som inte verkar närma sig en lösning.
Staten Israel uppstod efter andra världskriget. Judarna, ett folk som hade blivit fruktansvärt illa behandlade, blev tilldelade en del av dåvarande Palestina. Människorna som bodde där då uppskattade självklart inte detta historiskt idiotiska beslut och gjorde motstånd. Israel slog förstås ned allt motstånd och 200 000 palestinska flyktingar hamnade i Gaza – ett bisarrt litet landområde, bara 40 km lång och 12 km brett. Från att ha levt i ett frodande landskap i många generationer fann sig plötsligt ett helt folk i en torr öken, utan möjlighet att någonsin vända tillbaka till sina hem. Flyktinglägren växte till städer och Gaza är idag ett av världens mest tättbefolkade områden. När arga palestinier har försökt göra motstånd har Israel alltid slagit tillbaka så hårt de bara har kunnat och blodet har ofta färgat Gazas sand röd. Gazakonflikten verkar inte ha ett slut och det är lätt att bli arg och upprörd när man läser om de orättvisor som Gazas befolkning utsätts för. Det vidriga i situationen att judarna, som bara några år innan Israel utropade sig som självständigt hade varit med om en av historiens värsta folkmord, upprepar vad som gjorts med dem gör att Gazakonflikten gör mig lika upprörd som jag blir av att läsa om Förintelsen.
Joe Sacco har gjort sig ett namn både som journalist och serietecknare. Som serieskapare är han unik då han gör tunga, ingående journalistiska serier. Hans serier är dokumentära, sakliga och matiga. Som journalist är han också speciell eftersom han låter sig själv ta stor plats i det han skriver, om än med sig själv i en iakttagande roll. Sacco föddes på Malta 1960 och har sedan sent 80-tal sysslat med serier. Han började med satirserier men gick ganska snabbt över till journalistiska serier efter en resa till Palestina och Israel. Sacco har gett ut flera journalistiska serier, alla med fokus på krig. Han är flitigt översatt till svenska, och fler borde definitivt upptäcka de snygga och väl översatta svenska utgåvorna av hans serier. Innan Gaza - Fotnoter till ett krig hade jag läst och gillat hans tidigare serie Fixaren: en historia från Sarajevo, en personlig och upplysande skildring av kriget i Bosnien. Fixaren var en otroligt välgjord och imponerande serie, men Gazaserien är större och erbjuder mer av allt. Att Sacco har valt seriemediet för att skildra sina berättelser är det som gör honom speciell och får honom att stå ut från alla andra krigsjournalister. Han gör inga hafsiga teckningar utan allt känns otroligt genomarbetat, genomtänkt och snyggt konstruerat. Hans bilder är väldigt detaljerade, levande och snygga. Han har en egen, men ändå helt realistisk och övertygande teckningsstil som låter läsaren ta del av sådant som aldrig har filmats eller fotograferats. För de flesta ter det sig säkert bisarrt att någon skulle vara villig att offra flera år av sitt liv på seriejournalistik, när man lika gärna skulle kunna skriva ner sin berättelse på traditionellt sätt och bifoga några fotografier, men Sacco har flera poänger med att använda seriemediet. Genom att skildra de hemska händelserna i serieform känns det som att Sacco är mer eftertänksam än de flesta andra krigsskildrare. Varje serieruta lär ha tagit flera timmar i anspråk och under den processen lär Sacco hela tiden, nästan meditativt, ha tänkt över vad och varför han vill skildra det han tecknar och hur han ska få fram sin berättelse på bästa sätt. Gaza - Fotnoter till ett krig är en fenomenal serie och en levande och gripande skildring av en hemsk konflikt.
Saccos utgångspunkt är två blodiga massakrar i två palestinska flyktingläger 1956 under Suezkrisen. Hans tes är att konflikten i Gaza inte har förändrats sedan 50-talet, att israelerna och palestinierna fortfarande står och stampar på samma ställe, och för att komma konflikten närmare, och verkligen förstå dess orsaker och natur, vill han reda ut dessa historiska händelser, vilka det inte finns mycket alls skrivna om på engelska. Grunden för hans serie om Gaza är en mängd intervjuer som Sacco gjorde med de som var med, både gazabor och israeler, under några månader 2002-2003 strax innan Irakkriget bröt ut. Han går sakligt igenom fakta, väger olika källor mot varandra och berättar en obehagligt vidrig berättelse om övergrepp och mord. Han skildrar också dagens Gaza, pratar med ungdomar, terroriststämplade motståndare, människor som får sina hus rivna av israeliska bulldozers och många andra. Det är mycket ilska, hat och uppgivenhet men även en del glädje. Vi får träffa allt från övertygade framtida självmordsbombare till bittra gamla tanter och busiga barn. Med sina 400 sidor är Gaza - Fotnoter till ett krig den tyngsta och jobbigaste serie som jag har läst. Den är väldigt dokumentär och faktabaserad, och det finns ingen större story att hänga upp sig på. Bäst blir det när man läser några få sidor i taget och förfäras i rimliga doser. Joe Sacco har gjort ett bra jobb, men det blir lätt för mycket elände, även om det är viktigt elände som ingen borde blunda för. Hans serie om Gaza är något som alla borde läsa. En bok som lär oss något om världen.
onsdag 15 februari 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar