tisdag 10 juli 2012

Världens tuffaste transa och annan ny brittisk TV

Efter en seg och tråkig TV-vår med få sevärdheter verkar sommaren bjuda på oväntat roliga TV-händelser. Den bisarrt unika komediserien Louie har redan påbörjat sin tredje säsong full av obekväma och avväpnande situationer berättade i ett träffsäkert lunkande tempo och Louis C.K. befäster sin position som en av vår tids bästa komiker. Förra veckans avsnitt där en av Finpops favoriter i kategorin ”mogna kvinnliga skådespelare”, Melissa Leo, gästade var en vansinnig höjdare. I väntan på nya avsnitt av favoritserierna Damages och Breaking Bad, som båda drar igång nya säsonger den här veckan, har jag tittat på två brittiska dramaserier som jag kan rekommendera alla att se.

Först ut är advokatserien Silk som nyss har avslutat sin andra säsong. Jag och min flickvän, som passande nog studerar juridik, såg den första säsongen i höstas och har ihärdigt väntat på nya avsnitt. Utan vår vetskap hade den andra säsongen plötsligt visats i sin helhet och vi såg samtliga sex avsnitt förra helgen och satt som fastnaglade framför teven. Egentligen finns det inte så mycket att säga om Silk. Det är helt enkelt världens bästa advokatserie, med otroligt välskrivna manus och karaktärer, trovärdiga och angelägna fall och suveräna skådespelare i alla roller. Huvudrollen Martha Costello spelas av den fantastiskt coola Maxine Peake som verkligen får rollen att kännas levande och äkta. Silk är en TV-serie som vi verkligen fastnat för och hela serien andas klassisk BBC-kvalitet. Serien kör med det beprövade sex-täta-avsnitt- per-säsong-konceptet, som de flesta andra brittiska TV-serier, och även om man önskar att det hade funnits mer känns det kul att se en TV-serie där varje minut känns så otroligt välplanerad och snyggt genomförd. En tredje säsong är på väg och den lär vara värd att vänta på. TV blir knappast bättre.

En TV-serie som man kan skriva desto mer om är Hit & Miss som nyligen har avslutat sin första säsong.  Duktiga amerikanskan Chloë Sevigny spelar brittiska Mia, som är en penisoperation från att kunna kalla sig kvinna. För tio år sedan, när Mia försökte leva som man, gjorde hon en kvinna gravid. Hon är lyckligt ovetande om sin tioårige sons existens men när mamman går bort i cancer tar hon modigt över rollen som förmyndare åt sonen, och mammans tre andra barn. Hon flyttar in på familjens gård i Yorkshire och försöker få familjen att fungera igen. Hit & Miss är inte bara en nordengelsk version av den trevliga filmen Transamerica utan har en twist som snarare får serien att påminna om en bröderna Coen-film. Mia är nämligen en rutinerad yrkesmördare och varje avsnitt innehåller därför flertalet blodiga avrättningar. Dessutom hotas familjens gård av tidernas vidrigaste granne och en av byns mest attraktiva män förälskar sig i Mia. Det låter förstås bisarrt och konstigt, men seriens största styrka är faktiskt att den lyckas balansera alla dessa olika inslag och få det hela att kännas hyfsat trovärdigt och äkta. Hit & Miss är inte heller någon komediserie utan håller hela tiden en tydlig dramalinje. Mias blodiga jobb tar aldrig över för mycket och behandlas sällan som något mer än vilket vanligt jobb som helst. Istället är det den kniviga familjesituationen som står i centrum. Barnen, i olika åldrar från småbarn till tonåringar, är alla mycket duktiga i sina roller och serien gör helt rätt när den fokuserar på hur Mia försöker vinna deras förtroenden. Att Mia är transsexuell är förstås också något som serien ägnar mycket tid. Konceptet ”snygg tjej med snopp” har aldrig varit så lyckat som här och eftersom vi alla är medvetna om att snoppen är av gummi innehåller varje avsnitt flera scener där Mia granskar sin kropp och könsorgan. Bitvis blir det lite tröttsamt. Säsongen består av sex 45-minuters avsnitt men känns ändå inte helt fokuserad och ibland blir det tyvärr lite segt. Trots att de flesta av skådespelarna gör ett bra jobb och det är gripande öden som skildras är det ändå lite svårt att känna för rollfigurerna. Hit & Miss är ändå en väldigt sevärd serie. Framförallt det första och sista avsnittet är riktigt bra och soundtracket är genomgående svängigt och rockigt, med många lysande låtar. Dessutom är det en väldigt snygg serie med många vackra bilder på dystra brittiska landskap. Familjens farm fick mig omedelbart att tänka på Wuthering Heights och dess omgivande hedar. Hit & Miss är helt klart en serie som alla som vill bekanta sig med något nytt och annorlunda borde ge en chans.

Vill man ha något muntrare än Silk och Hit & Miss, men ändå något brittiskt, rekommenderar jag den nya komediserien Dead Boss om en kvinna som blir oskyldigt dömd för mordet på sin chef och hamnar på ett kvinnofängelse. Det är en bisarr och rolig komediserie som levererar mainstreamhumor som känns både smart och träffsäker. Dead Boss är oändligt mycket bättre än alla de vidriga amerikanska sitcoms som har förstört det amerikanska TV-klimatet för bra komediserier under det senaste åren. I Dead Boss är skämten välskrivna, merparten av skådespelarna charmigt skitfula och trots att man riktar sig mot den breda publiken är det bitvis ovanligt grovt och bisarrt – och det är omöjligt att inte älska det.  

2 kommentarer:

Stekspaden sa...

Tack för tipsen! Silk har jag inte hört talas men Hit & Miss har jag läst om på Weird Science och snart tänkt ge mig på.

Behöver du något att skratta åt så tipsade jag om Veep förra gången.

Ännu roligare är den danska komedin Klovn. Precis i samma stuk som Curb your enthusiasm men ibland faktiskt ännu roligare. DVD-box finns med engelsk undertext på CDon för 249:-. Väl investerade pengar för sex säsonger med 10 avsnitt per säsong.

Henrik Valentin sa...

Silk är extremt sevärd - så där har du verkligen något att se fram emot. Borde vara omöjligt att ogilla den :)

Jag har sett ett avsnitt av Veep och tyckte det lovade rätt gott även om det inte var något som jag fastnade för omedelbart.

Klovn låter ju väldigt lovande. "Curb" är en av mina absoluta favoritserier och danskar brukar kunna vara roligare än svenskar. Ska se den nu i sommar!