tisdag 29 september 2009

Tre år på last.fm

Ända sedan jag för första gången öppnade en webbläsare har interaktionen med andra användare känts som det viktigaste som internet har att erbjuda. I tio år har jag chattat, skrivit av mig på olika forum och bloggar och träffat mängder av människor som jag aldrig hade träffat om det inte vore för internet. Idag är det tre år sedan som jag blev medlem på last.fm.

Jag gjorde min första termin i Uppsala och hade åkt hem till Norrköping över helgen. De första månaderna i Uppsala hade jag ingen egen bostad utan bodde i källaren hos en äldre akademiker. Hon hade inte internet och ville inte på några som helst villkor skaffa en uppkoppling. De helger som jag spenderade hemma hos föräldrarna i Norrköping tillbringades därför till stor del framför datorn. En kompis tipsade om en musikcommunity som han gått med i. Men det var mer än en community. Med hjälp av ett litet program som man hade på i bakgrunden registrerades alla mp3or som spelades. På sin profilsida kunde man – och alla andra! – se vilken musik som man lyssnade på. Utifrån sin musiksmak fick man tips på nya band, spelningar och människor med samma smak. Jag blev besatt av last.fm. Tre år senare har jag samlat på mig dryga 80 000 spelade låtar och listor som kanske avslöjar lite för mycket om vem jag egentligen är. Det går inte en dag utan att jag kollar till min profil och mina listor.

Musik är en av de viktigaste sakerna i mitt liv. Jag identifierar mig väldigt starkt med vissa band och min last.fm-profil ger förmodligen den sannaste bilden du kan få av Henrik Carlsson. Det betyder mycket när någon skriver en kommentar och berömmer min smak. Det visar att de förstår. Jag har lärt känna många fantastiska människor via last.fm. En del av dem har fått komma ganska nära. Last.fm är en viktig mötesplats för alla som är intresserade av musik. Jag har fått ut väldigt mycket av att hänga där. Det är möjligt att det finns en baksida av fenomenet eftersom det är lätt att bli beroende av sajten. Även om det är interaktionen med likasinnade som är det roligaste med last.fm är det en högst självcentrerad sysselsättning. Jag bryr mig väldigt mycket om hur mina listor ser ut och har flera gånger blivit orimligt upprörd när någon använt min dator för att lyssna på ”skitmusik” som synts på profilen. Om inte last.fm läggs ner kommer jag fortsätta hänga där. För evigt.


Lär dig att scrobbla låtar från din iPod med supersmidiga Lastpod!

1 kommentar:

Unknown sa...

Woho! :) grattis, själv "fyllde" jag väl ett för lite mer än en månad sedan. Grym hemsida, jag är helt bessat i listorna:p