måndag 7 september 2009

(500) Days Of Summer


Finns det någon musikintresserad kille som inte drömmer om att träffa drömtjejen genom sin musiksmak? För de flesta musikintresserade killar personifierar Zooey Deschanel den absoluta drömtjejen och när hon i trailern för (500) Days Of Summer säger att hon älskar The Smiths till den sympatiska Joseph Gordon-Levitt som står i hissen med There Is A Light That Never Goes Out i lurarna föll jag så jävla hårt. Det verkade som att (500) Days Of Summer kunde vara den perfekta romantiska komedin. Det är nästan tio år sedan High Fidelity - en av mina absoluta favoritfilmer - hade premiär och det var dags för en ny relationskomedi som utgår från en känslig kille med bra musiksmak. (500) Days Of Summer är den filmen. Det dröjer innan den går upp på bio i Sverige men här i Kanada har den visats ett tag. Ikväll gjorde jag mitt första biobesök i Kingston. Det var inte någon större skillnad jämfört med hemma i Sverige förutom att man slipper undertexter och att det var rätt mycket folk på en film som hade setts av ett fåtal hemma. Gillar du den här bloggen och de grejer jag skriver om kommer du älska (500) Days Of Summer.

(500) Days Of Summer försöker från första scenen vara en annorlunda romantisk komedi för en publik som aldrig skulle se en film med Kate Hudson. Det fungerar oväntat bra. Kärleken tas på allvar, och det känns som att viktiga och centrala frågor vidrörs och ifrågasätts. Det är inte en kärlekshistoria med ett uppenbart lyckligt slut och filmen berättas inte kronologiskt. Vi får redan från början veta att hjärtan kommer krossas. Joseph Gordon-Levitt spelar en popnörd som gett upp sina arkitektdrömmar och jobbar med att skriva gratulationskort. Han tror på kärleken och vet att han inte kommer bli fullständigt lycklig förrän han har hittat den rätta. När han hittar henne – och hon spelas förstås av Zooey – visar det sig att hon inte har samma syn på kärleken. Hon är inte ute efter något seriöst och tror inte att kärlek existerar. Ändå påbörjar de en relation. Som förstås är dömd att gå åt helvete.

Joseph Gordon-Levitt är mest känd för sin roll i TV-serien Tredje klotet från solen som gick på TV4 för rätt så många år sedan. Sedan dess har han växt upp till en riktigt skicklig skådespelare. Han har gjort flera bra roller de senaste åren, och han är perfekt som huvudrollen i (500) Days Of Summer. Han är trovärdig som den snälla killen som drömmer om den stora kärleken och lyssnar alldeles för mycket på pop. Att filmen berättas helt ur hans perspektiv och inte från tjejens känns väldigt uppfriskande. De tjejer som ser filmen tycker säkert synd om honom men killarna i publiken kan nog känna igen sig och beröras på ett annat sätt. (500) Days Of Summer är en romantisk komedi för blyga killar som du och jag. Killar som aldrig skulle kunna få någon som Zooey Deschanel, men ändå drömmer om det.

(500) Days Of Summer är riktigt rolig och underhållande. Manuset är välskrivet och träffande och skämten sitter där de ska. Samtidigt är det en gripande film, och det icke-kronologiska berättandet bidrar till att filmen berör ännu mer. Regissören Marc Webb använder flera intressanta grepp som får filmen att stå ut. När huvudpersonen är lycklig och nykär är filmen som en solskensmusikal med dansande människor på trottoarerna och när han är nere går han på bio och ser en deppig svensk film med sig själv i huvudrollen. En rolig scen utspelar sig på Ikea. När huvudpersonen ska träffa drömtjejen efter ett längre uppehåll delas bilden i två delar där vi dels får se vad han hade förväntat sig och dels vad som faktiskt händer. Det är både snyggt, effektivt och skickligt utfört. Dessutom är soundtracket så perfekt som det kan bli. (500) Days Of Summer är en av de bästa nya filmer som jag har sett i år. Jämfört med nästan alla andra romantiska komedier är den faktiskt tänkvärd. En film för oss.

14 kommentarer:

Mirja sa...

Den verkar ju helt jävla underbar, men svår att få tag på! Ska kämpa lite mer för att hitta torrents.

Hur har första veckan i kanada varit då? Träffat några nya trevliga peeps?

Anonym sa...

STAY BLACK!

Henrik Valentin sa...

Den är faktiskt helt jävla underbar :) Jag har inte heller hittat några torrents, men innan den går upp på bio i Sverige går den säkert att tanka :P

Den första veckan har varit bra. Lite blandade intryck. Och väldigt varmt. Skolan har inte börjat än, men jag har bekantat mig en del med staden. Hittills har jag mest träffat andra utbytesstudenter, och de måste ju vara extremt trevliga för sin egen överlevnads skull. Nästa vecka när skolan börjar kanske det blir annorlunda...

@Anonym: Förstår inte riktigt vad du menar, men jag lovar att försöka! ;)

Anonym sa...

Känner mig tvungen att skriva ngt som jag & (faktiskt) alla jag diskuterat detta med irriterat oss över. Det faktum att Zooey, hur snygg hon än är, är en fullkomligt värdelös skådespelare. Jag har sett henne i minst 5-6 filmer & hon har varit lika obekväm i alla. Det är ett mysterium hur hon kan få agera i filmer. Praktexemplet är the Mist. Hon ser ut som fallen ur skyarna i varje scen & har helt vansinniga repliker, det sistnämnda är dock givetvis inte hennes fel men förstärker det dåliga intrycket. Frukansvärt dålig film för övrigt. The Mist alltså. Denna lät bra.

Henrik Valentin sa...

Jag håller med om allt du skriver, Anonym. Hon är ofta helt värdelös (se inte den usla versionen av Trollkarlen från Oz hon är med i). I den här filmen är hon helt OK, men det är
Joseph Gordon-Levitt som gör filmen sevärd.

Jag har inte vågat se The Mist själv, men har nog sett de flesta andra filmer som Zooey är med i. Det bästa hon har gjort är dock som sångerska i bandet She & Him. Kolla in dem! :)

Anonym sa...

Jag har tyvärr redan sett Tin Man, det var horribelt, haha. Men jag ska lägga din sistnämnda film på minnet.

(ang. att vara anonym, jag kommenterade förut med namn & allt men fick ändå inget svar, visserligen var det kanske inget att svara på, så jag tänkte att det inte betyder så mkt vem man är ;))

Henrik Valentin sa...

(jag blir glad över alla kommentarer, och försöker svara på dem bäst jag kan (ibland har jag inget svar), oavsett vem som har skrivit dem ;) )

Här har du en video med She & Him där Zooey återigen får visa upp sitt "skådespel", http://www.youtube.com/watch?v=FkzRyHa9a6g. Men låten är bra och videon är ganska cool :)

Anonym sa...

Åh gudars skymning, jag klarar inte av människan mer, haha. Hon ser inte ens bekväm ut när hon sjunger, trots att hon är rätt duktig. Jag kan tänka mig att sådär skulle jag se ut framför en kamera, livrädd & sjukt obekväm.

Elvira sa...

Har velat se den filmen enda sedan jag såg reklam för den på baksidan av Empire. Joseph Gordon-Levitt och Zooey Deschanel i en och samma film är en dröm besannad för mig som har en liten crusch på dem båda. Soundtracket och trailern bådar gott, och jag har nu sett att den preliminärt ska ha premiär i Svergie i oktober.

Anonym sa...

Jag såg 500 days of of summer igår, i England. Och tyckte den var så jävla bra. Vart glad överasskad av den. Om Zooey deschanels karaktär är en musikkilles drömtjej så måste Gordons karaktär vara våran. Nån som är romantiskt och letar efter kärleken sådär. Plus med den bra musiksmaken. Sitter och lyssnar på Soundtracket nu, vill se filmen igen!

monko sa...

Nu har jag äntligen sett den, åh fyfan vad bra den var, precis lika bra som jag hoppades. Avskydde iofs slutet, blev bara för mycket även om det var med glimten i ögat.

Det var längesen jag såg en film med huvudtema kärlek där jag var konstant underhållen, sånt brukar annars bara hända framför planet terror eller liknande.

Hoppas att du har det bra i Kanada, du verkar ju ha bildat dig ett litet nätverk, smygkollade på fb. Vad är det du pluggar egentligen, tror aldrig att du sa det..?

Hare!

Henrik Valentin sa...

Hej!
Kul att du gillade den. Jag håller med om slutet. Alldeles för smörigt.

Kanada är bra. Det händer roliga saker hela tiden. Tyvärr tar skolan väldigt mycket tid, vilket är ganska störande. Jag pluggar kemi, precis som hemma. Det är inte svårare här, men de läser på ett annat sätt och det är avsevärt mycket mer material att lära sig. För första gången någonsin får jag kämpa för att ligga över godkäntgränsen.

Bra att du håller ögonen på mig! Hur är korridoren? Och hur är killen som hyr mitt rum? :P

Ha det bra!

monko sa...

Jaså, låter ju ändå bra att du har fullt upp!

Korridoren mår bra, även om den fortfarande luktar söt öl efter festen i helgen. Det är väl värt det iofs, festen var mycket lyckad. Din andrahandsboende var utklädd till tysk skogshuggare typ, assatsigt, ingen visste ens att han skulle komma.

Han är rätt blyg och så, men vi försöker få in honom lite i gemenskapen. Du kanske har hört att eric är ute ur bilden, sen i somras. Anna fick en väldigt fin mugg i lördags, det stod "better to have loved and lost than to live with the pshyco forever"
Genererade många goa skratt. När är det du kommer tillbaka?

Henrik Valentin sa...

Den där lukten är något som man både saknar och är väldigt glad att slippa.

Björn-Christian verkar ju faktiskt vara rätt skön. Charmig och så. Och med en underbar dialekt!

Oj, det hade jag inte hört! Det hade jag aldrig trott. Jag hade väntat mig att de skulle sitta och maratonplugga i köket när jag kommer tillbaka. Vet inte om jag kan bo där utan att få höra "Tjenare Henke!" på västkustsdialekt varje gång jag passerar köket. Låter som om en fin mugg och en lyckad fest och, jag skäms lite för att erkänna det, men det var kul att höra lite skvaller.

Skolan slutar i slutet av april här. Dröjer nog tills nästa läsår innan jag bor i korridoren igen, men jag kommer nog och hälsar på i maj när jag är hemma igen :)