fredag 21 maj 2010

Årets roligaste TV-serie

Det tog lång tid för mig att börja gilla amerikanska The Office. Till en början kändes serien otroligt meningslös och jag blev nästan arg av att se den. När det sedan vände i mitten av andra säsongen tog det ytterligare ett tag för mig att acceptera att serien faktiskt var bra. Men därefter var jag fast. Jag har hyllat Michael Scott (jänkarnas David Brent som spelas av Steve Carell) och introducerat serien till flera andra tvivlare. För något år sedan började det dock kännas som att luften hade gått ur serien. Det kändes som att den hade pågått för länge och att idéerna – och karaktärerna – började ta slut. The Office hade blivit enormt populär i Nordamerika och som med många andra serier med en stor publik började serien kännas alltmer mainstream och tillrättalagd. Den senaste säsongen har varit en enda stor axelryckning, och även om de fortfarande vågar ta ut svängarna ibland, börjar känslan av meningslöshet som förlamade de allra första avsnitten att infinna sig igen. Det är här Parks and Recreation kommer in i bilden.

Parks and Recreation är The Office-spinoffen som aldrig blev av. Den första säsongen började visas sent på våren förra året och jag antar att den mest var menad som tablåutfyllnad. Parks and Recreation fick ofattbart mycket skit för att vara en fullt fungerande komediserie. Många slutade titta. Jag tyckte att serien hade potential redan från början, men det kändes som att mycket fattades. Den första säsongen var ovanligt kort, bara sex avsnitt, och karaktärerna kändes bara halvfärdiga. När så den andra säsongen började visas i höstas tittade jag mest i brist på annat. Men det märktes direkt att något hade hänt. Manusen var välskrivna och roliga och de galna karaktärerna var fullständiga. Den andra säsongen av Parks and Recreation har varit det roligaste som har visats på TV under det här TV-året. Jag har sett fram emot varje avsnitt, och även om jag fortfarande tittar så är The Office fullständigt överskuggad av den här lysande komediserien.

Parks and Recreation handlar om de mer eller mindre märkliga människor som jobbar på parkförvaltningskontoret i den påhittade staden Pawnee, Indiana. Handlingen är simpel och i grunden är konceptet det samma som i The Office. Serien utspelar sig på ett kontor och karaktärerna följs av något slags dokumentärteam. Men när The Office alltid försöker hålla skämten och galenskaperna inom realistiska ramar tar Parks and Recreation ut svängarna ordentligt. Det händer fullständigt sinnessjuka och oväntade grejer i varje avsnitt. Karaktärerna är ordentligt utflippade. Trots detta känns Parks and Recreation mer jordnära än amerikanska The Office någonsin har gjort. Även om det som händer i serien känns mer otroligt finns det något hos karaktärernas oputsade repliker och beteenden som får mig att relatera och känna för de här människorna mer än jag någonsin har gjort för de i The Office. Att serien är så bra som den faktiskt är beror mycket på att skådespelarna i de flesta fall är fullständigt lysande. I centrum står den godhjärtade Leslie Knope, spelad av Saturday Night Live-stjärnan Amy Poehler, som alltid säger fel saker men alltid vill väl. Hon är en kvinnlig Micheal Scott, men mer sympatisk och mänsklig än honom. En av mina favoriter är den feta, mustaschprydda chefen Ron Swanson som aldrig verkar uppskatta sitt jobb och nästan alltid kommer med sköna repliker. Det som jag gillar mest i Parks and Recreation är dock den trevande och klumpiga romansen mellan två av seriens skönaste karaktärer – den halvapatiska April och den charmiga skoputsardåren Andy. Spänningen mellan dem har sakta byggts upp och det är den gulligaste och mest sympatiska romans som jag någonsin har sett på TV. Den är skildrad på ett väldigt fint sätt och varje avsnitt undrar man om det slutligen ska hända något mellan dem. April spelas av Aubrey Plaza som tillsammans med seriens producenter lyckats göra sig själv till en ny slags drömtjej för alla världens nördiga TV-tittare. Hon är raka motsatsen till Zooey Deschanel och hon känns helt unik. Förhoppningsvis fattar Hollywood vilken tillgång de har i henne. Parks and Recreation är tillbaka till hösten med en tredje säsong. Jag längtar redan och har du inte sett serien än har du något kul att se fram emot.

2 kommentarer:

Stekspaden sa...

Klockren analys även om jag aldrig tyckt att The Office ens varit nära att vara lika bra och charmigt som P & R är nu.

Nu väntar jag bara på en recension av mitt gamla tips; Men of a certain age ;))

Henrik Valentin sa...

Tackar :)

Jag har sett första avsnittet av Men of certain age (=bra) och planerar att se den första säsongen om en vecka eller två. Just nu är jag lite för laddad inför LOST-finalen för att kunna påbörja något nytt :P