lördag 11 december 2010

Årets bästa skivor


Under det här året har jag ofta påstått att det är ett ovanligt bra musikår som vi har att göra med. Det känns som att det alltid har funnits nya grymma skivor att lyssna på. Men när jag nu i december sitter och tänker tillbaka på de senaste tolv månaderna känns det ändå rätt svårt att minnas vad som egentligen var så bra. Den senaste veckan har jag rotat i mina minnen, lyssnat på gamla Spotifylistor och undersökt min last.fm-statistik. Efter mycket hårt tänkande har jag lyckats göra en lista med de tio skivor som jag har haft mest utbyte av under året. Det här är skivorna som jag inte vill glömma bort, och som jag kommer kunna plocka upp om några år och fortfarande förstå deras storhet. Jag har recenserat samtliga album på listan tidigare, klicka på skivtitlarna för att läsa vad jag tyckte och kände då, och självklart har jag slängt in Spotifylänkar till alla album som finns att lyssna på där.

1. Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Jag trodde att Håkan Hellström hade gjort årets bästa album. Det kändes så självklart. Ingen skulle kunna toppa det han gjorde på 2 steg från paradise. Men sen slog Kanye West till med sitt första renodlade hiphopalbum sedan han tog examen för dryga tre år sedan. My Beautiful Dark Twisted Fantasy överskuggar allt annat som har släppts det här året. Oavsett vilken genre man snackar om. Även om musiken kategoriseras som hiphop finns det ingen större rockstjärna än Kanye. Hans texter, melodier och refränger är bättre än någon annans. Kanye övertygar på alla sätt. För honom är det lika självklart att spela in årets tyngsta låtar som att göra en halvtimmeslång abstrakt konstmusikvideo. Han jobbar med både Rihanna och Bon Iver och får allt att kännas naturligt. My Beautiful Dark Twisted Fantasy är utan tvekan årets starkaste album. Ett mästerverk som fascinerar, förbryllar och rycker tag.

Spotify

2. Håkan Hellström - 2 steg från paradise
Håkan får alltså nöja sig med andra platsen på listan, men det kan han nog leva med. 2 steg från paradise är ett fantastiskt album som uppfyllde allt som jag hade hoppats på. Jag fick tag i skivan sent på kvällen dagen innan releasen och stannade uppe hela natten för att lyssna på låtarna om och om igen. Så fortsatte det hela dagen och på kvällen skrev jag ett lyriskt blogginlägg om skivan. Håkan Hellström är den artist som jag har lyssnat allra mest på under 2010. I våras var jag fortfarande på utbyte i Kanada och borta från Sverige fick den svenska musiken plötsligt en enorm plats och betydelse. Jag lyssnade på Håkan dag och natt och drömde om den nya skivan. 2 steg från paradise är inte Håkans bästa album, men kanske hans jämnaste. Alla låtarna är helgjutna. Texterna är otroligt välskrivna och Håkan sjunger fantastiskt. Jag kommer aldrig sluta lyssna på Håkans musik. Den fyller en allt för viktig funktion för att jag skulle kunna klara mig utan den.

Spotify

3. Janelle Monae - The ArchAndroid (Suites II and III of IV)
Janelle Monae har gjort årets bästa debutalbum. Dessutom är hon årets coolaste artist. Tyvärr är det ingen i Sverige som vill hålla med. Medan albumet hyllades i USA fick Janelle svala recensioner av de svenska kritikerna som mest verkade tycka att det var ”svårlyssnat”. Därmed slutade jag bry mig om vad svenska kritiker har att säga annat än om svenska artister. När det gäller utländsk musik finns det så många andra betydligt bättre kritiker. The ArchAndroid är en fantastisk skiva. Jag skulle kalla det för en Sgt. Pepper för alla som har växt upp med radio-r’n’b. Som konceptskiva fungerar den utmärkt och inte ens Gorillaz lyckades vara lika lekfulla och uppfinningsrika som Janelle det här året. Att lyssna på The ArchAndroid är roligt, spännande och rörande. Jag har aldrig brytt mig om storyn, men ändå känns det här som årets mest gripande album. Jag väntar spänt på fortsättningen.

Spotify

4. Woods – At Echo Lake
Ända sedan Tove Jansson lärde mig ordet ”melankoliskt” har det varit ett ord som jag ofta använder mig av i olika sammanhang. För mig är det melankoliska något ytterst positivt när det kommer till musik, film och litteratur. En småledsen och inåtvänd låtskrivare har i de flesta fall oändligt mycket mer att säga än en glad och lycklig person. 2010 lyckades ingen vara mer melankolisk än Jeremy Earl som till slut hittade hem med sitt Woods och gjorde ett fulländat album. På At Echo Lake fick Woods till den perfekta ljudbilden. Ljudmässigt är det årets bästa skiva. Det är lagom skramligt, Jeremy Earl sjunger fantastiskt med sin säregna röst och gitarrerna och trummorna låter otroligt bra. Dessutom är texterna fantastiskt bra och de säger väldigt mycket. Den totala speltiden är inte ens en halvtimme men få band lyckas få mig lika känslomässigt berörd som Woods.

Spotify

5. Wavves – King of the Beach
Ingen trodde väl att Wavves skulle existera någon längre tid. Nathan Williams första album som kom förra året lät så otroligt självdestruktivt och skramligt att man inte trodde att han skulle överleva den kommande natten. När han spektakulärt kraschade sin första turné i Barcelona var jag övertygad om att det var det sista som jag skulle få höra från honom. Men ett halvår senare var Nathan tillbaka – med årets bästa rockalbum. Borta var det allra skramligaste lofi-bruset och istället satsade Wavves på raka och effektiva rocklåtar. Och det lät sinnessjukt bra. Nathan Williams musik är essensen av rock på samma sätt som den unge Springsteen eller tidiga The Clash. Jag har lyssnat på King of the Beach varje gång jag känt mig lite nere och behövt den där extra energikicken för att klara av dagen. Förra månaden var jag i Stockholm och såg Wavves spela live. Nathan Williams lät lika intelligensbefriad live som han gör på skiva och succén var ett faktum.

Spotify

6. Best Coast – Crazy For You
Till en början var jag tveksam. Jag tyckte att hon lät lite väl naiv och det kändes som att samma låt spelades på repeat. Men sen lossnade det. Det började kännas som att låtarna om jobbig kärlek, tristess och weed hade en mycket större betydelse än vad jag först hade trott. Förälskelsen var ett faktum. Bethany Cosentino har årets häftigaste röst och hennes förrädiskt enkla rock gjorde Crazy For You till ett av årets mest uppfriskande album. Jag älskar Best Coast och deras sound och det är tveksamt om jag någonsin kommer tröttna. Missa inte heller julsången som Best Coast har gjort tillsammans med Wavves!

Spotify

7. MGMT - Congratulations
MGMTs framgångar bygger på några dansgolvsvänliga poplåtar som alla kan nynna och dansa till. Samtidigt har de där låtarna gjort att nästan alla har fått en felaktig uppfattning av bandet. På Congratulations finns det inga dansvänliga låtar och MGMT vågar äntligen löpa linan ut med skön psykedelisk pop i rakt nedstigande led från Television Personalities. Det är ett otroligt starkt album, och medan de flesta nya album läggs åt sidan för något annat har Congratulations fått följa med hela sommaren och hösten. Det var när jag bodde i det Brooklynhus där bandet startades som jag ändrade uppfattning om MGMT, och det är jag väldigt tacksam för. Congratulations är årets mest avslappnande album, samtidigt som det är lekfullt, smart och spännande.

Spotify

8. Laura Marling – I Speak Because I Can
Det var nära att jag glömde bort Laura Marling. När det kommer så mycket bra musik som det har gjort det här året är det lätt att man lägger allt annat åt sidan så fort som det kommer något nytt. Laura Marling tappades bort någon gång innan sommaren och det var först när jag började gå igenom gamla blogginlägg som jag mindes hur fantastiskt bra hennes andra album I Speak Because I Can faktiskt är. Jag knockades av Laura när jag såg henne live förra våren men trots att jag visste hur grym hon är blev jag ändå överraskad av kraften i hennes nya låtar. Laura Marling är bara 20 år gammal men överskuggar alla andra singer-songwriters som har släppt nya album i år. Hennes musik är storslagen, känslosam och otroligt gripande. Hon påminner mig om den unge Leonard Cohen. Jag är övertygad om att hon kommer utvecklas till något ännu större – som om hon inte vore stor nog. Lyssna på låten Alpha Shallows för att förstå vad jag pratar om.

Spotify

9. Dum Dum Girls – I Will Be
Det är svårt att inte älska Dum Dum Girls. En grupp tjejer som gör skramlig garagerock och nämner Iggy Pop, Ramones och Patti Smith som sina främsta influenser. Precis som Wavves fångar Dum Dum Girls essensen av rock. Deras låtar är korta, enkla och självklara. De låter väldigt övertygande och låter sig inte hindras av att de är tjejer. Bandets frontfigur Dee Dee är årets snyggaste rockstjärna, alltid iklädd världens coolaste strumpbyxor. Jag skulle hemskt gärna se Dum Dum Girls live. De lär låta fantastiskt och är enhetligt klädda i klassiskt svarta rockkläder. Det finns inget snyggare band. Deras musikvideor är också ruskigt snygga. Jag trodde att I Will Be skulle vara en skiva som jag skulle tröttna på ganska fort, men den har fått följa med genom hela året och har förgyllt många tråkiga dagar. Den avslutande Chercovern Baby Don’t Go kan vara årets vackraste låt.

10. Joel Alme - Waiting for the Bells
Svensk musik har aldrig mått bättre. Det finns otroligt många band och artister i det här landet som gör fantastisk musik. Ungefär en tredjedel av den musik som jag lyssnar på är svensk och det här året har det kommit nya svenska skivor varje vecka. Den ena bättre än den andra. Om jag ville skulle jag med behållning kunna lyssna uteslutande på svensk musik. Ändå är inte svensk musik representerad särskilt mycket på den här listan. Kanske för att den helt enkelt inte står sig om man ska jämföra med all annan västerländsk pop- och rockmusik. Men Joel Alme var ändå tvungen att få vara med på listan. Hans andra album Waiting for the Bells är kanske inte lika bra som den fulländade debuten A Master of Ceremonies, men Joel säkrade ändå sin plats som en av Sveriges starkast lysande artister. Han verkar vara otroligt sympatisk och hans musik innehåller många stora känslor, utan rädsla för att verka patetisk. Waiting for the Bells är årets mest storslagna svenska album. Joel Almes röst är en av de finaste jag vet och han skriver väldigt vackra låttexter. Till skillnad från Håkan tror jag att han kan fortsätta för evigt.

Spotify


2010 var som sagt ett riktigt bra musikår, och det är många bra album som inte fick plats på den här listan. Därför har jag gjort en matig Spotifylista med många av mina favoritlåtar från året. Lyssna på den.

2 kommentarer:

Drake sa...

Bra lista! Flera av namnen kommer att återfinnas även på min årsbästa lista

P.J. sa...

Här är min lista: http://penningjord.blogspot.com/2010/12/arets-album-2010.html

Dock utan motiveringar, jag är så tråkig att jag låter skivorna "tala för sig själva..."