onsdag 20 augusti 2008

De fem bästa låtarna med The Jam


The Jam var ett brittiskt band som hade sin storhetstid under den brittiska punkvågen. De räknas ofta till punkbanden men hade en annorlunda stil både musikaliskt och utseendemässigt. The Jam var förgrundsgestalter för en ”mod revival”-trend som fanns i England på den tiden. De inspirerades alltså av brittisk 60-talsrock och klädde sig som mods i snygga kostymer och parkas. Låtskrivaren och sångaren Paul Weller var bandets ansikte utåt, och har efter The Jam gått vidare med att göra smakfull, men ganska tråkig, soul. Det är lätt att avfärda The Jams musik som simpel huliganrock, men de gjorde faktiskt ett flertal klassiska rocklåtar som håller fortfarande. Här listar jag deras fem bästa låtar. Klicka på låtnamnen för videos med låtarna.

1. That’s entertainment
Den här låten är helt klart The Jams mästerverk. Bitter och övertygande, med riktigt bra text och sång.

2. The Bitterest Pill (I Ever Had to Swallow)
Den ultimata hybriden mellan rock och disco. En grymt svängig låt med en skön text. Och videon har sina uppenbara komiska poänger.

3. Town Called Malice
En fin låt med en bra melodi som sätter sig på hjärnan direkt. Håkan Hellström snodde de inledande fraserna till sin, numer klassiska, låt Kom igen, Lena! och låten är med i en av de bästa scenerna i den underbara Billy Elliot.

4. Going Underground
Förmodligen The Jams mest populära låt nuförtiden. En riktig huligandänga som säkert hur uppmuntrat många galningar till våldsdåd och förstörelse. Men det är en låt som rycker tag i lyssnaren och har ett grymt flow.

5. Eton rifles

Även Eton Rifles är en ganska röjig rocklåt där The Jam återigen får visa upp sina huliganambitioner. Simpel men grymt effektiv rock.

Inga kommentarer: