onsdag 6 augusti 2008

The Treasure of the Sierra Madre


”Do you believe that stuff the old man was saying the other night at the Oso Negro about gold changin' a man's soul so's he ain't the same sort of man as he was before findin' it?”

Sommaren är utan tvekan den tråkigaste perioden av filmåret. Det kan visserligen vara trevligt att se en blockbuster ibland, men så här i augusti är jag oändligt trött på Will Smith och superhjältar. Då kan det vara skönt att se en gammal storfilm från den tid då storfilmerna fortfarande hade innehåll och då inte Morgan Freeman hade en biroll i varenda storfilm.

The Treasure of the Sierra Madre (Sierra Madres skatt) utspelar sig i 1920-talets Mexiko. Humphrey Bogart spelar ”Dobbs”, en arbetslös och utfattig amerikansk kille som har fastnat i Mexiko. Han slår sig ihop med en annan kille i samma situation och en äldre guldgrävare och beger sig upp i Sierra Madre-bergen för att leta efter guld. Det dröjer inte länge förrän de hittat en guldfyndighet men Dobbs girighet som sakta växer tär på gruppen och hotar att förgöra dem alla.

The Treasure of the Sierra Madre gjordes 1948 och är en av där klassiska svartvita filmerna som är bättre än nästan allt som görs idag. För att vara från 1948 är filmen väldigt imponerande. Actionscenerna är välgjorda, filmen har ett schysst tempo och kameraarbetet är oklanderligt. Tydligen är filmen en de första Hollywoodfilmerna som mestadels spelades in utomhus på plats. Det är bara nattscenerna som är inspelade i studio. Filmen kammade hem tre välförtjänta Oscars 1948, bland annat för bästa regi och bästa biroll.

Filmen är baserad på en bok med samma namn skriven av den intressanta författaren B. Traven. B. Traven var en ytterst mystisk person och ingen verkar riktigt veta vem han var. Något som är säkert är dock att han lyckades få till en riktigt bra berättelse med The Treasure of the Sierra Madre. Jag har inte läst boken men eftersom filmen gjorde ett så starkt intryck på mig funderar jag på att läsa den. Det övergripande temat i filmen är girighet och hur människor förändras av materiella tillgångar. Det är en mycket intressant historia, och jag tycker det är väldigt intressant att storfilmer hade mycket mer substans och djup för 60 år sedan. Har folk blivit dummare, eller vill de helt enkelt ha skit?

The Treasure of the Sierra Madre är en rakt igenom lysande film. Regin, bildspråket och manuset är fantastiska och skådespelet är verkligen suveränt. Humphrey Bogart imponerar verkligen och han är extremt cool i rollen som Dobbs. Walter Huston, som är far till regissören John Huston, gör en grym prestation som den gamle erfarna gubben. The Treasure of the Sierra Madre är en film som lyckas med att både vara spännande och underhållande samtidigt som den är estetiskt fulländad och smart. Den är bättre än alla nya storfilmer jag har sett i sommar och The Dark Knight, Iron Man och den nya Indiana Jones har absolut ingenting att komma med i jämförelse med den här filmen. Det är en fantastisk film som jag rekommenderar alla att se. Tydligen är det också regissören Paul Thomas Andersons favoritfilm och han kollade mycket på den i samband med att han jobbade fram There will be blood, en av förra årets absolut bästa filmer.

Inga kommentarer: