måndag 4 augusti 2008

Om Paul Simonon


Vid Joe Strummers sida stod alltid Paul Simonon. Lite i skymundan men han fanns ändå alltid där. Även efter Clash-tiden var Simonon en av Strummers bästa polare, och den enda Clash-medlemmen som Strummer fortfarande drog jämnt med. Det var Simonon som kom på bandnamnet och var ansvarig för många av de tuffa kläderna som bandet hade på sig. Trots sina fula tänder har Simonon alltid varit populär hos tjejerna. Det var också han som var den bandmedlem som var mest intresserad av reggae och lustiga rytmer och fick bandet att vidga sina vyer åt det hållet. Och det var ingen mindre än Simonon som förevigades på London Calling-omslaget.

Det var ju framförallt Joe Strummer och Mick Jones som skrev Clash-låtarna, men Simonon har skrivit och sjungit några han också. Hans mest kända Clash-låt, som också är en av de mest kända och älskade Clash-låtarna, är The Guns of Brixton (från London Calling). Det är en av de hårdaste Clash-låtarna med en legendarisk basgång och en tuff text. Min favoritvers från låten går:

”You see, he feels like Ivan
Born under the Brixton sun
His game is called survivin'
At the end of the harder they come”.


Versen har en tydlig vinkning till filmen The harder they come med Jimmy Cliff. Det är en film som jag antar Simonon var väldigt inspirerad av. Den handlar om en grabb, Ivan, från den jamaicanska landsbygden som kommer till Kingston och tvingas till ett liv som ”rude boy” för att överleva. Ivan vägrar att ge sig och kommer hellre med sina händer on the trigger of his gun än med his hands on his head. The harder they come har ett fantastiskt soundtrack som innehåller en rad klassiska och starka låtar.

Efter Guns of Brixton är låten Red Angel Dragnet (från Combat rock) den mest kända låten sjungen av Simonon, fast den var skriven av Strummer. En kul grej med den låten är att den, liksom Guns of Brixton, är inspirerad av en film. Den här gången är det världens kanske bästa film, Taxi Driver, som tjänat som inspirationskälla.

”Thank God for the rain to wash the trash off the sidewalk. listen you screwheads:
Here is a man who would not take it anymore.
A man who stood up against the scum, the filth.
Now I see clearly.”


Red Angel Dragnet är en ganska annorlunda rocklåt med en helt sanslöst driv. Pauls röst maler på och den är verkligen hur tuff som helst.

Simonon skrev också två andra Clash-låtar, The Crooked Beat (från Sandinista!) och "Long Time Jerk" (B-sida som man kan hitta på Super Black Market Clash), båda två ganska fascinerande låtar. Sen får man inte glömma bort alla fantastiska basgånger han lade över de flesta Clash-låtarna. Rätt starkt jobbat av en kille som inte ens kunde spela bas när bandet startade och som behövde måla på basens hals för att hitta rätt ackord.

Idag är Simonon en halvdan konstnär och han spelar också i ”supergruppen” The Good, the Bad and the Queen som gjort några trevliga låtar. Jag föreställer mig honom som en trevlig och sympatisk man, som kanske röker på lite för mycket.

Inga kommentarer: