torsdag 28 augusti 2008

Tina Fey och Baby Mama


Det är snart två år sedan alla (ja, alla) började hylla Tina Fey. Det var då komediserien 30 Rock började sändas i USA och det pratades mycket om hur smart, rolig och cool Tina Fey var. Jag började följa 30 Rock tidigt och tycker att det är en av de bättre komediserier som sänts de senaste åren. Tina Fey är uppenbart drömkvinnan för alla halvgamla och intelligenta män. Jag håller med om att hon är smart och rolig men kanske inte så smart och rolig som det ofta påstås (av dessa halvgamla och intelligenta män). 30 Rock är en lite konstig komediserie utan några jätteroliga scener och som det tar ett tag att komma in i, men när man väl ”fattat” serien är den väldigt underhållande. I våras gick filmen Baby Mama med Tina Fey i huvudrollen upp på bio i USA. Den fick blandad kritik och har inte gått upp på bio i Sverige än. Jag misstänker att den kommer släppas direkt på DVD här men det dröjer nog och till dess går det lätt att hitta filmen på internet.

I Baby Mama spelar Tina Fey den snart 40 år gamla ensamstående karriärskvinnan som inte kan få barn. Via ett skumt företag anlitar hon en surrogatmamma. Surrogatmamman är en trashig tjej, spelad av Amy Poehler, med skumma avsikter. När surrogatmamman bryter med sin pojkvän flyttar hon in hos huvudpersonen, vilket självklart leder till galna situationer.

Baby Mama är en ganska tillrättalagd komedi, med ett antal ganska roliga scener. Dialogen är ofta kul, och humorn kretsar mest kring klasskillnader och graviditet. Båda Tina Fey och Amy Poehler är kända från Saturday Night Live och de är helt klart roliga, men det blir ibland lite svårt för dem att bära upp det här manuset. Med ett starkare manus hade Baby Mama kunnat bli en riktigt rolig film. Det är också en ganska typisk tjejkomedi där karaktärerna spelar Singstar och gillar dålig 80-talsmusik, och filmen fungerar nog bäst för en kvinnopublik. Baby Mama är uppenbart sämre än 30 Rock men jag tror att alla som gillar serien kommer tycka att filmen är godkänd. Den är underhållande och småkul, men kommer inte stanna i minnet någon längre tid.

Den tredje säsongen av 30 Rock kommer börja sändas den 30e oktober på NBC och det kommer nog bli väldigt kul. Sannolikheten är stor att jag kommer skriva mer om Tina Fey och 30 Rock här i framtiden.

Trailer:

Inga kommentarer: