söndag 15 februari 2009

Scrubs återkomst


När jag började titta på Scrubs gick serien under namnet Första Hjälpen, och visades på halvdåliga sändningstider på TV3. Det var en småmysig serie med skön humor, men serien hade ännu inte blivit särskilt populär. Sedan hände Garden State. Zach Braff blev en världskändis och han blev hypad på ett helt orimligt sätt. Garden State var en stabil film, men inte mycket mer. Det var början på en ny våg av indiefilmer, och det var svårt att inte bli lite frustrerad på Zach Braff. Scrubs växte sig till något stort – åtminstone i Sverige – och blev en given mainstreamfavorit. Att serien blev stor här kanske inte är så konstigt. Humorn är ofta enkel men samtidigt smart, och det är lätt att fastna för karaktärerna. Det känns väldigt svenskt, men är bättre än det mesta som producerats i humorväg i Sverige. De första säsongerna av Scrubs var sevärda och underhållande, men serien började dala kraftigt för några år sedan. Skämten återanvändes och karaktärerna utvecklades aldrig. Den senaste säsongen var fruktansvärd, men av någon anledning led jag mig igenom varje avsnitt. Att Scrubs lades ner var ingen överraskning, och jag kunde lättad andas ut.

Samtidigt som jag var lite glad över att Scrubs hade lagts ner var det ju lite tråkigt att serien aldrig fick något värdigt slut. Det var det fler som tyckte och Scrubs återuppstod snabbt. Istället för att sändas på NBC där serien tidigare hade visats tog kanalen ABC över. Produktionskostnaderna drogs ner och avsnitten spelades in på kortare tid. För att göra det ännu billigare skulle en av huvudkaraktärerna vara frånvarande i två avsnitt var. Mina förväntningar var inte särskilt höga efter att ha hört de nyheterna. Att jag började titta på de nya avsnitten berodde främst på att jag inte hade något bättre för mig, men jag blev glatt överraskad!

Scrubs åttonde säsong är bättre än vad serien har varit på flera år. Även om serien fortfarande är i svennigaste laget är det bitvis riktigt kul och alltid sevärt. Äntligen känns det motiverat att se Scrubs igen. Hittills har två avsnitt visats varje vecka vilket betyder att det redan – efter en dryg månad – har sänts tio avsnitt. De nya avsnitten varierar givetvis i kvalitet, men övergripande är det väldigt underhållande. Kanske beror kvalitetshöjningen på att Zach Braff har skaffat skägg. Säsongens andra avsnitt, My Last Words, är ett av de bästa Scrubsavsnitt jag har sett med sin lågmäldhet och nedtonade humor. Jag är visserligen glad över att Scrubs har fått en nytändning men jag hoppas verkligen att serien avslutas efter den här säsongen. Zach Braff har sagt att det här är hans sista säsong, och fortsätter de producera serien efter hans avhopp blir nog resultatet fruktansvärt. Zach Braff är Scrubs. Det ska bli kul att se vad han tar sig för efter Scrubs. Det känns som att hans dagar är räknade, men det skulle vara kul om han kunde följa upp Garden State på något sätt. Jag tror tyvärr att sannolikheten är hög att han främst kommer dyka upp i halvdana romantiska komedier direkt för DVD.

1 kommentar:

Anonym sa...

De senaste säsongerna var nästan värre än 2 and ½ men.