måndag 3 augusti 2009

Observe and Report


I fredags hade Judd Apatows nya film Funny People premiär i USA. Den verkar helt fantastisk. Av allt att döma har Apatow gjort det igen. Men i Sverige dröjer det länge innan vi får se den. Snälla SF, kan inte något annat än blockbusters komma hit innan man kan köpa filmerna på amerikansk DVD? Vill ni verkligen att vi ska ladda ned filmerna istället för att se dem på bio? I Sverige får vi nöja oss med Year One. Trots att jag gillar nästan alla både framför och bakom kameran dröjer det innan jag ser den. Year One verkar nämligen vara fullständigt värdelös. Lyckligtvis har Seth Rogen-filmen Observe and Report, som förmodligen inte kommer gå upp på svenska biografer (SF, vad hände med Role Models vars premiär sköts upp månad efter månad och sedan försvann från listan på kommande filmer?), dykt upp på internet. Den är regisserad och skriven av stollen Jody Hill som gjorde den underskattade HBO-serien Eastbound & Down. Seth Rogen gör inte sin vanliga roll och humorn är inte någon som man skrattar högt år. Det är obehagligt på ett kul sätt och pendlar mellan att vara lågmält och överdrivet våldsamt. Storyn har i många recensioner jämförts med Taxi Driver. Det finns uppenbara likheter men hur mycket jag än gillar Seth Rogen är han inte någon De Niro. Observe and Report är inte en fulländad film, men målgruppen kommer gilla den. Man får sin välbehövliga dos komiskt våld och absurda karaktärer. Jag myser framför TVn och bortser från filmens alla skavanker.

Ronnie Barnhardt jobbar som väktare på ett typiskt amerikanskt köpcentrum. Han är manodepressiv och har en konstig bild av sig själv. ”The world has no use for another scared man. Right now, the world needs a fucking hero.” Ronnie bor hemma hos sin konstant fulla mamma och har inget annat än väktaryrket. Han är kär i en fullständigt blåst tjej som jobbar som make up-artist, även fast den söta tjejen i köpcentrets café uppenbart är intresserad av honom. Som många andra (alla?) väktare drömmer Ronnie om att bli polis. En dag dyker en blottare upp på köpcentrumet och sprider skräck bland personal och kunder. Ronnie ser det som sin chans att visa vad han går för. Samtidigt börjar han jobba för att komma in på polisskolan. Det är uppenbart att Ronnie inte kommer nå något av sina mål. Men det förstår han inte själv och innan han har lärt sig sin läxa har han knäckt ett antal näsor och gjort många sjuka grejer. I den goda sakens namn.

Observe and Report påminner inte mycket om Knocked Up eller de filmer där Seth Rogen har etablerat sin trademarkroll. Den har inte gått särskilt bra i USA och hade oturen att komma samtidigt som en annan väktarkomedi, det familjevänliga fiaskot Paul Blart: Mall Cop som orättvist har nått en betydligt större publik. Men Observe and Report är inte någon bred komedi som kommer falla en stor publik i smaken. Den är störd och ganska otäck. Ronnie Barnhardt är varken charmig eller kramgod till skillnad från Seth Rogens vanliga roller. Observe and Report har mer gemensamt med Eastbound & Down än Judd Apatows mysiga filmer. Har man sett Eastbound kommer man att känna igen sig i mycket. Upplägget och de utflippade scenerna påminner mycket om de i serien och Jody Hills lite speciella humor har präglat hela filmen. Jag tycker att det fungerar förhållandevis bra. Seth Rogen är bra i huvudrollen och Anna Faris är odräglig och irriterande på ett smått lysande sätt som hans vidriga kärleksobjekt. Många av birollerna är roliga och Ronnies väktargäng har några minnesvärda scener tillsammans. Ray Liotta spelar en polis som saboterar för Ronnie. Observe and Report kommer inte bli ihågkommen som någon vidare lyckad film. Men den har poänger och i väntan på Funny People fyller den sin funktion mer än väl.

1 kommentar:

Madelene sa...

Hej, jag fann din blogg genom Rebeckas & jag måste säga att du skriver fantastiskt bra. Du skrev någonstans att du ville skriva om saker som fattades på svenska & det tycker jag du lyckats med, hit tänker jag återkomma (: