måndag 12 januari 2009

Fyra annorlunda filmer som du borde se

The Children’s Hour
Shirley MacLaine är en av mina favoritskådespelerskor och på det tidiga 60-talet fanns det ingen som kunde mäta sig med henne. Hon hade grace, charm och talang som ingen annan. Att få se Shirley MacLaine tillsammans med Audrey Hepburn i ett intimt drama från 1961 känns som en dröm som går i uppfyllelse. The Children’s Hour var en mycket kontroversiell film när den kom 1961, och att så stora skådespelare medverkar känns lite overkligt. Den bygger på en pjäs av vänsterförfattaren Lillian Hellman från 1934. MacLaine och Hepburn spelar två vänner som driver en privatskola för flickor. En av flickorna är otroligt osympatisk och lögnaktig – hon är nog den vidrigaste filmunge som jag har stiftat bekantskap med och slår både Omen-Damien och Exorcisten-ungen i ondska – och börjar sprida ett elakartat rykte om sina lärarinnor när hon inte får som hon vill. Hon påstår att lärarinnorna har ett lesbiskt förhållande och snart har alla flickor tvingats lämna skolan. MacLaine och Hepburn är förstås förtvivlade och försöker rentvå sitt rykte. Men kanske är de mer än vänner trots allt? The Children’s Hour är en intressant film på många sätt och speciellt Shirley MacLaine är fantastisk i sin roll. Jag tror inte att det finns någon tidigare film som behandlar homosexuell kärlek mellan kvinnor på ett så avslappnat sätt, och det finns få senare filmer om lesbiska kvinnor som är lika bra.


The Endless Summer

Det finns ingen plats på jorden där det är sommar hela året och för att uppleva en endless summer tvingas man följa sommaren runt jorden. Det är precis vad två unga surfare gör i den här dokumentären från 1966. De lämnar Kalifornien och beger sig till Afrika, Australien och andra platser för att leta efter perfekta vågor och sin oändliga sommar. The Endless Summer är en konstig film. Om du inte gillar surfingkultur eller 60-tal och har en underlig humor kommer du inte alls att gilla den här filmen. Regissören Bruce Brown är berättare och han pratar oavbrutet genom hela filmen. Under filmens första tio minuter väntar man på att någon annan ska få komma till tals men sen inser man att den gode Bruce har tänkt prata hela tiden. Bruce är rätt kul, på ett typiskt 60-talssätt. Han har en underlig, gammaldags, lätt rasistisk humor och det mesta han säger är rent skitsnack. The Endless Summer är ändå en skön film och Bruce bjuder på många fina bilder på stränder och lockande vågor. När filmen tar slut saknar man Bruce och hans eggande röst en aning, men den känslan går över rätt snabbt.

XXY
Alex är femton år gammal och bor i ett litet fiskarsamhälle i Uruguay tillsammans med sina kärleksfulla föräldrar. De flesta tror att Alex är en tjej men Alex är tvåkönad. Att ha två kön är något som ger upphov till en massa problem, jobbiga tankar och svåra frågor utan direkta svar. XXY är en fascinerande och stark film som emellanåt är lite jobbig att titta på. Jag kan tycka att ungdomarna i filmen är lite väl överkåta och testosteronstinna, vilket ibland får mig att skruva obekvämt på mig framför TVn. Skådespelarna är mycket bra och Inés Efron som spelar Alex gör en fantastisk rollprestation. XXY är en lågmäld och vacker film på ett annorlunda tema och jag blir verkligen sugen på att se mer ung sydamerikansk film.


Teen Wolf

Den unge Michael J Fox har det inte lätt. Han går i high school, spelar basket och trånar efter snygga tjejer. Han lider av att vara en medelmåtta och önskar att han vore något bättre, större och mer imponerande. En dag inser han att han är en varulv. Lite oväntat blir han otroligt populär när han antar sin varulvsskepnad och som Teen Wolf blir han stjärna i basketlaget och alla tjejers favorit. Teen Wolf är en väldigt bisarr film. Den är usel på ett roligt sätt, med skrattretande ljudeffekter och en absurd story. Varulvstemat har inget med skräck att göra utan blir någon slags metafor för att försöka vara någon som man inte är. Teen Wolf är förmodligen en av de sämsta filmer Michael J Fox gjorde i sin ungdom. Det finns egentligen inget som är bra med filmen, och det är det som gör den bra. Om du avslutar en seg kväll med den här gamla 80-talsfilmen kommer du garanterat somna lycklig efteråt.

Inga kommentarer: