lördag 7 februari 2009

Oscar Waos korta förunderliga liv – Junot Díaz


När en bok som inleds med ett citat från serietidningen Fantastiska Fyran belönas med Pulitzerpriset vet man att man har en omvälvande läsupplevelse framför sig. Oscar Waos korta förunderliga liv är en bok där varje enskilt kapitel är en wow-upplevelse som får mig att tappa andan av upphetsning. Den svenska översättningen av förra årets Pulitzervinnare är helt färsk och likt en utsvulten nörd har jag kastat mig över den och sträckläst boken under några febriga timmar. Boken om den förunderliga Oscar Wao är det mest omskakande jag har läst på väldigt, väldigt länge.

Oscar är tjock. Jävligt tjock. Han hungrar efter kvinnor och kärar ner sig i alla tjejer han träffar. Oscar drömmer om en flickvän, men som osannolikt överviktig dominikan är det svårt att få en tjej. Det hjälper inte att han är en otroligt insnöad nörd som älskar serietidningar, rollspel och allt som skulle kunna kallas fantasy och sci-fi. Oscars ambition är att bli en dominikansk Tolkien och han jobbar ständigt på nya romaner och noveller. Men det är inte mycket som går bra för Oscar och när vi lär känna honom är han deprimerad och självmordsbenägen.

Oscars syster, Lola, är en flyktbenägen tjej som läser Den långa flykten och drömmer om ett annat liv, långt, långt borta. Deras mamma flydde Dominikanska republiken innan hon födde Oscar och Lola. Hennes familj var en gång rik och respekterad, men allt gick åt helvete, och tragedierna följde varandra. Hon är en kvinna som har förlorat sina käraste kroppsdelar åt en synnerligen hänsynslys cancer och som förbittrad sliter med flera olika jobb. De är alla drabbade av en förbannelse, en fukú, som följer släkten genom flera generationer och aldrig verkar släppa sitt ondsinta grepp.

Oscar Waos korta förunderliga liv är en berättelse om en släkt. Det handlar om en familj som bevittnat mycket skit och genomlevt flera olyckliga tragedier. Det är också en hyllning till nördar och alla som vågar vara sig själva, oavsett vad det kostar. Oscar Waos korta förunderliga liv är också historien om Dominikanska republiken, och landets blodiga 1900-tals historia. I omfattande fotnoter berättar Junot Díaz om en brutal diktatur präglad av vansinne, rasism, brutalitet och förtryck. Jag visste ingenting om Dominikanska republiken innan jag läste den här boken. Jag tror aldrig att det västindiska landet ens nämndes i skolan. Det enda jag hörde om Dominikanska republiken när jag var liten var ett en överklasskille som jag kände åkte dit på semester med sin familj och vältrade sig i lyx. Díaz ger en känga till alla västerländska turister och upplyser om ett land som har hamnat i skymundan, där fasansfulla saker har hänt. Där hemska saker fortfarande händer.

Junot Díaz skriver fantastiskt. Jag har inte fått en sådan kick av något skrivet sen jag upptäckte Haruki Murakami. Han har hittat en egen ton, och den är verkligen perfekt. Språket är vilt, brutalt och ohämmat. Díaz använder sig flitigt av fotnoter, slänger in många spanska ord och refererar till en mängd figurer och händelser från sci-fi- och fantasykulturen. När Díaz drar till med en mening som sträcker sig över flera sidor känns det väldigt naturligt. Inget i Oscar Waos korta förunderliga liv känns konstlat. Nörderier blir ofta pinsamt utstuderade och töntiga, men här är det en så naturlig del av karaktärerna och författarens liv att det tillför en extra dimension till läsningen. Du behöver inte veta allt om ringvålnader och superhjältar för att förstå innebörden av alla nördiga referenser och jämförelser, liksom du inte behöver förstå spanskan för att kunna ta till dig boken. Junot Díaz integrerar bättre än någon annan vad som av de flesta ses som billig skräpkultur i sin litteratur, och får den att bli ännu mer levande och fascinerande. Det är opretentiöst, smart och spännande. Oscar Waos korta förunderliga liv är en bok som är värd att läsa flera gånger och nästa gång kommer jag ha ett spansk-svenskt lexikon till hands.

Översättningen av Niclas Hval förtjänar ett eget omnämnande. Man skulle kunna förlora mycket i översättningen av en sådan här bok, men Hval har verkligen hittat en perfekt ton. Liksom Díaz själv verkar han ha bra koll på superhjältar, Akira och Sagan om ringen. Språket är väldigt levande och fascinerande. Blatte, du förtjänar alla utmärkelser som en översättare kan få!

Oscar Waos korta förunderliga liv påminner lite om Jonathan Safran Foers Allt är upplyst, som var så otroligt hypad för några år sedan, men den är oändligt mycket bättre än vad den boken någonsin var. Junot Díaz har skrivit en enastående bok. Den är fantastisk på alla sätt och jag är övertygad om att jag kommer återkomma till den flera gånger. När jag kallar den för en Hundra år av ensamhet för vår tid överdriver jag inte. Oscar Waos korta förunderliga liv är verkligen så bra, och ska du bara läsa en bok i år är det förmodligen den här.



DN, SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bokus nästa. Tack för tipset och en bra recension.

Anonym sa...

Vilken superskön blogg du har gjort! Lyfte min dag! Ska genast kolla in alla dina tips. hälsar miamoja

Anonym sa...

Japp, det blir en beställning här oxå. Och du! Du har väl läst The Amazing Adventures of Kavalier & Clay? Helt underbar.

Henrik Valentin sa...

Kul att ni gillade recensionen!

@Mäla: Jo, The Amazing Adventures of Kavalier & Clay är hur bra som helst. Nästan så bra att det är dags för en omläsning snart.