onsdag 1 april 2009

Finpop summerar det första kvartalet 2009

Häromdagen reflekterade jag över klassikerns död och den moderna konsumtionen av populärkultur. Det känns inte längre relevant att göra årsbästa-listor i slutet av året. Ett år är alldeles för lång tid när vi snackar populärkultur. Därför listar jag här det som har varit bäst det första kvartalet. Det är främst det enorma flödet av fantastisk musik som gör att det här känns som ett nödvändigt inlägg. Här följer alltså ett gäng listor med nya skivor, filmer, böcker och TV som jag tycker att du ska kolla in. Dessutom listar jag de grejer som jag är mest hypad över inför resten av året. De klickbara titlarna leder till mina recensioner!


De fem bästa albumen

1. Peter Doherty - Grace/Wastelands
Pete Doherty är det närmsta vi kommer en rockikon idag. Den här skivan är det bästa han har gjort, och jag tror faktiskt att den kan komma att leva vidare en lång tid. Albumet innehåller bara fantastiska låtar och jag har spelat det konstant i flera veckor. Det känns inte som att det går att tröttna på honom, och det är tveksamt om det kommer något bättre i år. Och då är ändå en ny Jamie T-skiva på vägen. För att inte tala om den kommande Dylan-skivan.
2. Morrissey - Years of Refusal
Jag hittade tillbaks till Morrissey med den här skivan. De flesta musikkritiker gillade den inte, men jag tycker inte att den innehåller en enda svag låt. Jag har ingenting emot de rockiga gitarrerna och texterna är genomgående fantastiska. I’m OK by myself var nog den här vinterns viktigaste låt för mig. Morrissey är gud.
3. Lily Allen - It’s Not Me, It’s You
It's Not Me, It's You är nästan ett helgjutet album. Trots alla tvivlare och nedsättande skriverier i kvällstidningar kom Lily Allen tillbaka. Och det med bravur. It's Not Me, It's You är en stenhård käftsmäll från Englands coolaste tjej. Hon gör smarta och insiktsfulla låtar förklädda som lättlyssnad pop. Det är ärligt och coolt, och säger faktiskt något om den värld vi lever i. Hon kommer alltid ha min respekt.
4. M. Ward - Hold Time
M.Ward kom tillbaka med sin kanske bästa skiva, och han är fortfarande lika svårmodigt älskvärd. När han tar hjälp av Zooey Deschanel blir det aldrig fel, och även om det inte blir lika underbart som med She & Him är det här en av de trevligaste skivorna jag har haft nöjet att lyssna på i år. Den 25e juni kommer han till Stockholm, och det kan mycket väl bli storartat.
5. Jenny Wilson - Hardships!
Hardships! är en riktigt bra skiva med extremt mycket girlpower, smarta texter och sköna refränger. Jenny Wilson är enastående. Och albumomslaget är utan tvekan kvartalets snyggaste.

De fem bästa filmerna
1. The Wrestler
Mickey Rourke är sensationell som The Ram. Jag har hyllat den här filmen så mycket att jag tänker fatta mig kort den här gången. Har du inte sett The Wrestler än ska du se den. Nu!
2. Watchmen
Watchmen är ett lyckorus av superhjältar och rockmusik. Det är otroligt fascinerande att se en serietidning som film. Kanske den nördigaste film som har spelats in under 2000-talet, och dessutom är den bra.
3. Benjamin Buttons otroliga liv
Mysig och trevlig film med en rörande historia och fantastisk sminkning. Den är väldigt snyggt filmad och det är svårt att inte falla för Brad Pitt, både som ung och gammal. Baklängesklockor, skrumpen hud och sydstatskärlek gör det här till en väldigt fin film.
4. Milk
Sean Penn är kungen. Jag avgudar honom och nästan alla hans filmer. Milk är en viktig och välspelad film, som jag tycker alla borde se. Gus Van Sant är en grym regissör, och nu har han återigen lämnat indiescenen för att göra film för en bredare målgrupp. Vi får se hur länge han stannar.
5. En film om Olle Ljungström
Den bästa svenska rockdokumentären någonsin. En film om Olle Ljungström är stundtals väldigt jobbig att se. Det är inte en glad rapport om en lycklig man. Olle Ljungström var störst hemma hos mig när jag var liten. Jag och mina bröder kunde inte få nog. Det gör ont att se att Olle inte mår så bra idag. Man hoppas att han kan resa sig, och den nya skivan är åtminstone ett tecken på att han inte har förlorat allt. Olle är fortfarande en stor man.

De fem bästa TV-serierna
1. Breaking Bad
Ibland är det jobbigt att titta. Breaking Bad är emellanåt så mycket feel bad som något kan bli, andra stunder är det den varmaste TV-serie som någonsin har visats. Det är alltid skruvat och bisarrt, men samtidigt väldigt realistiskt. Säsong två av Breaking Bad är det bästa på TV just nu.
2. LOST
Den femte – och näst sista – säsongen av LOST har hittills varit väldigt bra. Varje avsnitt är ett fyrverkeri av fascinerande idéer och mindfucks. Att man dessutom bryr som om karaktärerna gör det här till sann TV-magi.
3. Damages
TV-kritikerna har varit svala till den andra säsongen av Damages, men jag tycker att det har varit en otroligt underhållande röra. Karaktärerna och händelserna är för många för att man ska kunna ha full koll, men allt är genomfört på ett perfekt sätt och det är alltid väldigt spännande. Säsongsavslutningen visas imorgon. Hur ska det här sluta?
4. Flight of the Conchords
Är det slut nu? Det verkar onekligen så, och det är förstås väldigt synd. Den andra säsongen av Flight of the Conchords har varit helt fantastisk. Det har varit oavbrutet roligt och fascinerande, och jag älskar verkligen de här karaktärerna. Jag hoppas vi kommer träffas igen, men samtidigt är det bra att sluta på topp.
5. Eastbound and Down
Sex halvtimmes långa avsnitt fulla av vulgariteter och brutaliteter genomförda av Danny McBride, tidernas största TV-svin, i rollen som den misslyckade baseballspelaren Kenny Powers. Till en början hatar man honom. Men efter några avsnitt gillar man honom. Man vill att det ska gå bra för honom och när det väl händer hoppade jag i soffan av glädje. Den första säsongen av Eastbound and Down var väldigt kort och jag vet inte om det kommer mer. Men jag har väldigt svårt att tro att HBO skulle kunna slopa den här serien.

Den bästa boken
Oscar Waos korta förunderliga liv – Junot Díaz
Även om jag har läst flera bra böcker den här vintern känns det onödigt att göra en lista. Det finns ingenting som kan mäta sig med Junot Díaz fantastiska roman om supernörden Oscar Wao och hans familj. Varje mening är en litterär sensation, karaktärerna är intressanta och älskvärda och det man lär sig om Dominikanska republiken och invandrare i USA känns både viktigt och intressant. Junot Díaz är den bästa unga författare som jag har läst på evigheter. Niclas Hvals översättning är även den makalös. Ska du bara läsa en ny bok i vår tycker jag du ska se till att det blir den här.


Tre fantastiska låtar på svenska
1. Thåström - Långtbort
Thåströms nya skiva är riktigt bra, och den här låten är den bästa på hela skivan. Jag kan inte få nog!
2. Florence Valentin - Såld är såld
Efter 30 lyssningarna har Såld är såld tappat lite av sin charm, men det är fortfarande en grym låt!
3. Olle Ljungström - Försökskanin
Olle Ljungströms nya album Sju är en ganska skev historia. Men den är skev på ett vackert sätt, som passar Olle perfekt. Försökskanin är den bästa låten på skivan. Den har en fin text och en medryckande melodi.


Hype inför resten av året

1. Jamie T’s nya skiva
När jag skrev om att det inte görs några klassiker längre glömde jag bort Jamie T. Jag vet inte om hans första album Panic Prevention allmänt skulle klassas som en klassiker, men av de album som har släppts under 2000-talet är det Panic Prevention som har betytt allra mest för mig. Jag har lyssnat på det hur många gånger som helst och jag återkommer alltid till Jamie. Det känns som att han gjorde den skivan för mig. Han och jag är nästan jämngamla, vi har samma musiksmak och har ungefär samma bakgrund. Dessutom verkar han se på världen på samma sätt som jag gör. Han blev som en bästa kompis och Panic Prevention förhindrade mycket panikkänslor. Jag älskar honom, och att han snart kommer med ett nytt album är hur stort som helst.

2. Where the wild things are
Från älskad barnbok till fantastisk film. När några stillbilder från Where the wild things are började cirkulera på nätet för några månader sedan var det inte någon tvekan om att det skulle bli en fantastisk film. Och när trailern kom förra veckan gick jag genom taket. Jag såg den om och om igen. Det ska mycket till för att det här inte ska bli en av årets stora filmupplevelser.

3. Curb Your Enthusiasm
Curb Your Enthusiasm är en av de bästa komediserier som någonsin har gjorts, och Larry David är en av de roligaste människor som finns. Det var ett tag sedan den sjätte säsongen av Curb Your Enthusiasm visades, men till hösten kommer en sjunde säsong på HBO. Jag är otroligt förväntansfull, och jag är övertygad om att det kommer bli fantastiskt roligt.

4. Ny Dylan-skiva
Jack Frost producerar och albumet heter Together Through Life och släpps den 28e april. Mycket mer än det vet jag inte, men det kommer garanterat bli riktigt bra.

5. Morrissey live
Morrissey har betytt väldigt mycket för mig. Han är lite som ett skyddshelgon för alla ensamma pojkar, och hans musik hjälper på flera sätt. Jag har aldrig sett honom live, men det borde jag självklart göra. I slutet av juni gör Moz tre Sverigespelningar.

6. Funny People
Väntan är snart över. Judd Apatows nya film landar i sommar. Seth Rogen och Adam Sandler gör huvudrollerna och det kommer förmodligen bli sjukt kul. Och rörande. Tills premiären kan du göra som jag och se trailern på repeat. Den är fin den också.


Och nu är våren alltså här. Stay free, och fortsätt läsa Finpop!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kommer vi!